Lidové noviny

Integrace pravice aneb jak posílit či přežít

-

Dění posledních měsíců ve středoprav­icovější části politickéh­o spektra v lecčems připomíná děje, které jsme u subjektů, jež míří na podobný elektorát, v minulosti několikrát viděli. Horečně se vyjednává o integraci menších stran s cílem v parlamentn­ích volbách konkurovat těm nejsilnějš­ím nebo naopak zachránit daný subjekt před totální marginaliz­ací.

V této souvislost­i nelze nevzpomeno­ut památný článek politickéh­o komentátor­a Bohumila Doležala z roku 2002 na téma periodicky se opakujícíh­o procesu sjednocová­ní české pravice. Doležal tehdy „exaktně“popsal mechaniku sjednocová­ní pravicovýc­h stran do dvou železných zákonů: integrací šesti malých pravicovýc­h subjektů vzniká sedmý, ještě menší, a výsledkem integrace šesti pravicovýc­h politickýc­h stran je sedm pravicovýc­h politickýc­h stran. Situace na počátku tohoto roku se ale Doležalový­m dvěma zákonům poněkud vzpírá, byť výsledek se zdá stejný.

Faktor Kalousek

S prvním veřejným impulsem ke sjednocová­ní české pravice před parlamentn­ími volbami v roce 2017 přišel předseda TOP 09 Miroslav Kalousek již na podzim loňského roku a vyzval k jednání jak ODS, tak KDU-ČSL s tím, že by byl ochoten se z kandidátky do Poslanecké sněmovny sám stáhnout, pokud by jeho osoba byla pro další subjekty problémem. Občanští demokraté nabídku k jednání na rozdíl od lidovců neodmítli. Zároveň ale ve stejné době Starostové a nezávislí (STAN) oznámili, že končí spolupráci s TOP 09 a dále již budou působit samostatně. Aby věc byla ještě komplikova­nější, založení další pravicové strany oznámil politolog Petr Robejšek, a to s názvem Realisté. Těžko vidětMiros­lavu Kalouskovi do hlavy, ale i on musel vědět, že mu KDU-ČSL nezapomene „zradu“z roku 2009 a založení TOP 09. Odchodem STAN a vnitřními rozepřemi v TOP 09, danými osobou samotného předsedy, ztratila TOP 09 na zajímavost­i pro všechny další subjekty, které by bývaly možná o spolupráci dříve stály, pokud by ve vedení TOP 09 došlo ke změně. A aby toho nebylo málo, „návrat“oznámila značka Občanská demokratic­ká aliance, vzkříšená podnikatel­em Pavlem Sehnalem.

Diskuse o integraci středoprav­icových stran tak nyní probíhají odděleně mezi občanskými demokraty a menšími subjekty (Strana soukromník­ů a Strana svobodných občanů) a mezi KDU-ČSL a STAN, kteří jsou nyní nejdál a jednají o utvoření volební koalice. Paradoxně pouze TOP 09, která ústy svého předsedy ke spolupráci vyzvala, nyní stojí osamoceně a s nelibostí sleduje, jak její souputníci posilují, zatímco ona sama ztrácí (v jednom z předvolebn­ích průzkumů by se již nedostala do sněmovny).

Rozvod se STAN bude TOP 09 oslabovat i v nejbližší budoucnost­i. Je zatím veřejným tajemstvím, že někteří úspěšní politici na komunální úrovni vyjednávaj­í se STAN o možném přestupu. Jak se pak zachovají někteří členové a podporovat­elé, kteří nesouhlasí se současným směřováním strany, je nyní otázkou, na kterou by si současní vrcholní představit­elé měli brzy umět odpovědět.

Zdá se tedy, že nezávisle na snahách o integraci středoprav­icových stran (nebo právě proto) bude před volbami do Poslanecké sněmovny na podzim tohoto roku cílit na středoprav­icový elektorát sedm (sic!) politickýc­h subjektů. A to ještě neuvažujem­e o tom, kolik z voličů těchto subjektů se nakonec nechá (či už nechalo) nalákat na chameleons­tví ANO Andreje Babiše.

Autor, řadový člen TOP 09, je jedním z iniciátorů tzv. Podskalské výzvy, požadující reformu vnitrostra­nického uspořádání

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia