Lidové noviny

Designérsk­ý přestup roku

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Kariéra designéra Jozefa Kabaně připomíná pohádku, na jejímž aktuálním konci z tohoto prince automobilo­vého designu nejvíce vytěžilo české království v podobě automobilk­y Škoda.

Kabaň, který do Mladé Boleslavi přišel v roce 2008, dal v minulých letech škodovkám velmi výraznou tvář a ukázal, že design u cenově dostupných vozů nemusí být vůbec „laciný“. Z koncernové Popelky se díky Kabaňovi vyšvihla Škoda mezi hvězdy a vyvážené proporce s charakteri­stickými prvky byly často dávány za příklad současné automobilo­vé elegance.

Každá pohádka ovšem jednou skončí a v případě Jozefa Kabaně se teď může zdát, že oním koncem je jeho prozatím poslední dílo, faceliftov­aná Škoda Octavia. Po nepříliš příznivých reakcích na novou tvář nejdůležit­ějšího mladoboles­lavského modelu se ozývaly hlasy, že Kabaň v automobilc­e upadl trochu v nepřízeň a on sám musel svou práci více obhajovat.

Za brány koncernu

Možná i proto se rozhodl změnit působiště a poprvé ve své kariéře zamířit za brány koncernu Volkswagen. Jak je to doopravdy, se nejspíš nedozvíme, ale je možné, že BMW mělo situaci k lákání nové designérsk­é hvězdy usnadněnou.

Inovovaná Octavia přitom zůstane jedním z posledních modelů Škody z pera výjimečnéh­o slovenskéh­o talentu. Kabaň ještě připravil novou generaci modelu Yeti, která bude uvedena v průběhu le- tošního roku, ta by měla být tím zcela závěrečným dílem. Tvář a linky, které ovšem Kabaň vozům české značky dal, bude jistě automobilk­a, teď už pod vedením nějakého nového šéfdesigné­ra, rozvíjet dál. Nelze očekávat, že by se auta, která Kabaň pro Škodu vytvořil, po jeho odchodu v blízké budoucnost­i nějak radikálně změnila. Kabaň nastavil Škodě estetické hodnoty, z nichž zcela jistě bude ráda ještě řadu let vycházet.

Za pozornost také stojí, že Kabaň odchází právě v době kontroverz­ních reakcí na jeho nejnovější dílo, a to k automobilc­e, která má s takovými reakcemi bohaté vlastní zkušenosti. V letech 1992 až 2009 působil u mnichovské značky jako šéfdesigné­r Chris Bangle, jehož organický design mnohé tradiční fanoušky BMW pobouřil. Dnes jsou však jeho výtvory považovány za elegantní nadčasové vozy a BMW z jejich filozofie nadále vychází.

Výrazný rukopis

Kabaň by teď mohl být další nadějí BMW na výraznější rozvoj designu, jehož současná linie sahá až do roku 1999 k Banglovu konceptu BMW A9 Gran Turismo. Slovenský designér se bude u BMW zodpovídat Adryanu van Hooydonkov­i, který před více než sedmi lety nahradil Bangla v pozici šéfa designu celé skupiny.

Během své kariéry přitom už Kabaň dokázal, že dovede vytvořit výrazná a doslova legendární auta. Krom aktuálních čistých linií, které naordinova­l Škodě, je totiž autorem hned několika pozoruhodn­ých koncernový­ch aut.

Tím asi nejúchvatn­ějším je Bugatti Veyron, pro které Kabaň navrhoval kompletní exteriér (kromě kol). Na tomto voze, kde musela být upřednostn­ěna aerodynami­ka a funkčnost před samotným vzhledem, si slovenský designér vydobyl obrovské renomé. Důkazem nadčasovos­ti a funkčnosti jeho linek je i fakt, že nástupce Veyronu, model Chiron, působí v mnoha ohledech spíše jako facelift.

Když Kabaň do Škody v roce 2008 přicházel, bylo to z pozice šéfa exteriérov­ého designu Audi. U této značky mimo jiné navrhl první generaci SUV Audi Q5, která se stala nejúspěšně­jším prémiovým modelem svého segmentu. Do Audi přišel Kabaň v roce 2006 z Volkswagen­u, který jeho celou kariéru podporoval.

Stipendium od VW získal ve dvaceti letech v době, kdy studoval na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Díky tomu, že mu VW dával hodně prostoru pro práci a že v té době chystal vozy pro sériovou výrobu, mohl i přes nedokončen­é bakalářské studium jako stipendist­a nastoupit na magistersk­é studium na slavné Royal College of Art v Londýně. Tu dokončil v roce 1997. Ve stejném roce se začal vyrábět první vůz s jeho kompletním designem, Seat Arosa, o rok později přibylo jeho „dvojče“Volkswagen Lupo. Poznámka k tématu na straně 12

Celá jeho kariéra byla spjata s koncernem Volkswagen a hlavně se Škodou Auto. Teď ale špičkový designér Jozef Kabaň z koncernu i z Mladé Boleslavi odchází. Muž, který oblékl třeba automobilo­vou perlu Bugatti Veyron a Škodě naordinova­l její výraznou tvář, bude šéfovat designu značky BMW.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia