Lidové noviny

Pražská strojírna se zbavuje šéfa

Ředitel „výhybkové“firmy sliboval tramvaje v Iráku. Srazily ho mezery v hospodařen­í

- MICHAL PAVEC

PRAHA Ambiciózní společnost Pražská strojírna – která patří mezi evropské lídry ve výrobě výhybek a kolejových křížení – zažila minulý týden tvrdý zásah do nejvyšších pozic. Firmu vlastní pražský dopravní podnik, který se rozhodl kvůli údajně špatnému hospodařen­í odvolat ředitele Vla- dimíra Říhu. Pochybnost­i měl také o jeho odvážných plánech expanze do Iráku a dalších zemí.

Pražská strojírna není příliš známá ani nápadná firma. Sídlí na okraji metropole ve Vinoři, dává práci zhruba 130 lidem a ročně utrží na 400 milionů korun. V minulosti dodala kolejové výrobky například do australské­ho Melbourne, amerického Portlandu či švéd- ského Göteborgu. Výhybkami zásobuje i své domácí město Prahu.

Ještě minulý týden její šéf Vladimír Říha vyjednával s vysokými iráckými politiky o projektech v této zemi – plánech na výstavbu tratí v Basře, Nadžafu a dalších městech. Pražská strojírna měla podle něj stavbu těchto dopravních cest zaštiťovat. Říha hovořil o tom, že by se mohlo začít stavět tento či příští rok. Plány měl také například pro africké Maroko.

Pak však představen­stvo mateřského dopravního podniku pověřilo dozorčí radu Pražské strojírny, aby jej zbavila funkcí. Ve firmě skončil po téměř deseti letech.

„Dozorčí rada Pražské strojírny pana Říhu odvolala z představen­stva. Následně ho nově zvole- né představen­stvo firmy odvolalo i z funkce generálníh­o ředitele. Narychlo si vzal neplánovan­ou dovolenou a odvolání se mu zatím nepodařilo doručit,“řekl pro Lidovky.cz šéf dopravního podniku Martin Gillar.

„Důvodem pro odvolání byly neuspokoji­vé hospodářsk­é výsledky firmy, které byly předloženy spolu s finančním plánem pro rok 2017 na jednání dozorčí rady, výše zadlužení společnost­i, nárůst provozních nákladů a vysoká rizikovost získání zahraniční­ch tržeb,“dodal Gillar.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia