Lidové noviny

Ptačí chřipka komplikuje Hamé vývoz

-

PRAHA Rusko zakázalo dovoz drůbežích produktů z Česka, Rakouska, Velké Británie, Maďarska, Německa a dalších evropských států kvůli výskytu ptačí chřipky. Oznámil to včera Petr Majer z tiskového odboru Státní veterinárn­í správy. Zákaz se nově dotkne například konzervova­ného zboží s pouze částečným obsahem masa. V Česku jde hlavně o zakázky firmy Hamé, která již mluví o dopadech za miliony korun.

Většiny trhu se nicméně zákaz nedotkne, protože již několik let platí embargo na dovoz masa z EU do Ruska. Částečný zákaz dovozu české drůbeže z některých postiženýc­h regionů již dříve platil například na Ukrajině nebo v Srbsku. Nově částečně obchod zakázalo Bělorusko.

„Byli jsme informován­i, že Ruská federace přijala rozhodnutí zavést od 8. února dočasná omezení dovozu drůbežího masa, hotových drůbežích výrobků a všech druhů drůbežích produktů, které obsahují produkty aditiv zpracování drůbeže, krmiv a krmiv pro drůbež,“řekl Majer.

Například Hamé tak nyní nemůže vyvézt stovky tisíc paštik a masozeleni­nových kojeneckýc­h výživ, které řádově stojí několik milionů korun. „Pro nás je tato situace samozřejmě docela problém. Ty produkty už byly objednané, jsou nachystané a je jich značné množství, takže nebude snadné je uplatnit jinde,“potvrdil mluvčí firmy Petr Kopáček.

Ohnisek nákazy přibývá

Veterináři včera také potvrdili další dvě ohniska nákazy ptačí chřipky v tuzemských malochovec­h. Jedno je ve středočesk­ých Blažejovic­ích, druhé v jihočeské Žofině Huti. Jejich počet tak stoupl na 25. Naprostá většina z nich je vmalochove­ch, tři v komerčních chovech. Vzhledem k tomu, že ohnisek stále přibývá, apelují veterináři na chovatele, aby dodržovali preventivn­í opatření. Připomínaj­í také, že v celém státě platí zákaz pořádání ptačích burz, výstav a dalších podobných hromadných akcí.

Ohniska jsou v osmi krajích, u volně žijících 40 uhynulých ptáků byla nákaza prokázána v 11 krajích. Nemoc přitom zasáhla přes 20 evropských zemí. Ohnisek je v Evropě asi 670, postiženy jsou hlavně komerční chovy vodní drůbeže. Nejvíce ohnisek je vMaďarsku s 231 místy. Následuje Francie, kde je 213 ohnisek, a Bulharsko s 63. Nemoc se nevyhnula ani sousednímu Německu (52 ohnisek) a Polsku (43). čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia