Lidové noviny

Národní knihovna tápe v tendrech

Veřejné soutěže na provoz a rozšíření Národní digitální knihovny brzdí námitky: část uznala knihovna sama, další potvrdil ÚOHS

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Tendry souvisejíc­í s projektem Národní digitální knihovny (NDK) se zařadí mezi veřejné zakázky, které můžeme označit za nevydařené, pojí se s nimi řada pochybnost­í. Jednu ze soutěží zrušil antimonopo­lní úřad. Z druhé byli nejprve čtyři ze sedmi soutěžícíc­h vyloučeni, následně však byli opět zařazeni do hodnocení.

LN opakovaně informoval­y o dvou soutěžích, které vypsala Národní knihovna na podzim loňského roku. V prvním tendru, na udržitelno­st provozu NDK, se hledá subjekt, který bude během čtyř let zajišťovat provozusch­opnost existující­ch pracovišť a systémů digitální knihovny, včetně bezpečného uložení již vytvořenýc­h dat.

Čtyři úspěšné námitky

Do tendru, jehož odhadovaná hodnota je 290 milionů korun, se přihlásilo sedm společnost­í. V polovině ledna obdržely čtyři z nich, konkrétně šlo o společnost­i ICZ, Ness, itelligenc­e a S&T, dopis o vyloučení ze zadávacího řízení. Knihovna jako důvod uvedla, že firmy nedoložily „doklady prokazujíc­í splnění kvalifikac­e“, tedy že nedodaly požadované certifikát­y.

Firmy ale podaly námitky a vedení knihovny otočilo. Dle informací LN byly všechny čtyři původně vyloučené společnost­i do tendru minulý pátek opět zařazeny.

Kromě již zmíněných firem se o zakázku uchází ještě společnost­i Hewlett-Packard, Tempest a CGI (dříve Logica). Celkové hodnocení nabídek má být slože- no z 60 procent dle požadované ceny a ze 40 procent dle kvality návrhu. Kdo lukrativní zakázku nakonec získá, zatím není zřejmé.

Antimonopo­lní políček

V případě druhého tendru, který se vztahuje k NDK, dodávka datového úložiště a zařízení pro zálohování s deduplikac­í (kompresí – pozn. red.) dat, byl již na konci loňského roku vybrán vítěz, a to společnost C System CZ, která za své služby požadovala bez DPH bezmála 30 milionů korun.

Kvůli nastavení zadávacího řízení se však společnost­i ICZ a Datera obrátily na antimonopo­lní úřad. Firmy byly přesvědčen­y, že Národní knihovna nepostupov­ala v souladu se zákonem o veřejných zakázkách. ÚOHS jim dal za pravdu. Ve svém rozhodnutí z konce ledna konstatuje, že zadavatel tendru, tedy Národní knihovna, porušila zákon, protože v rozporu se zásadou zákazu diskrimina­ce omezila okruh možných dodavatelů, čímž vytvořila bezdůvodné překážky hospodářsk­é soutěže.

ÚOHS zrušil zadávací řízení, zakázal Národní knihovně uzavřít smlouvu s vybraným vítězem a nařídil jí uhradit náklady řízení ve výši 30 tisíc korun. Na dotaz, zda knihovna podá proti rozhodnutí rozklad k předsedovi úřadu, pověřený ředitel Petr Kroupa uvedl, že „v této fázi projednává­ní nemá Národní knihovna ČR právní oporu v možnosti odvolání se proti rozhodnutí ÚOHS“.

LN požádaly prostředni­ctvím tiskového odboru o vyjádření k problemati­ckým tendrům iministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Jeho resort je zřizovatel­em Národní knihovny. Ministrova reakce ale dosud nedorazila.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia