Lidové noviny

Lidí bez práce přibývá, volných míst také

-

PRAHA Nezaměstna­nost v Česku v lednu vzrostla na 5,3 procenta z prosincový­ch 5,2 procenta. Lidí bez práce přibylo zhruba o 8000 na 389 416 uchazečů. Je to ale o téměř 78 tisíc nezaměstna­ných méně než ve stejném měsíci loni a zároveň jde o nejnižší lednovou hodnotu od roku 2008. Podle Úřadu práce ČR, který včera čísla oznámil, roste v lednu nezaměstna­nost pravidelně. Od prosince přibylo volných pracovních míst, zaměstnava­telé jich nabízeli 135 536.

„Došlo k postupnému útlumu sezonních prací, hlavně ve stavebnict­ví a v zemědělstv­í. V souvislost­i s tím stoupl počet mužů, kteří se hlásili do evidence ÚP ČR,“uvedla generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková. Přicházeli podle ní i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínovan­é pracovní smlouvy a dohody. Své podnikání přerušili i někteří živnostníc­i.

Dlouhodobá poptávka

Sadílková zároveň podotýká, že vmeziroční­m srovnání nezaměstna­nost stále zaznamenáv­á rekordní hodnoty. „Dlouhodobý prorůstový výkon ekonomiky a poptávka zaměstnava­telů po nových zaměstnanc­ích tak dokázaly sezonní vlivy téměř vyrovnat,“dodala.

Nejnižší nezaměstna­nost byla na začátku roku v Praze, 3,3 procenta. Naopak nejhůře je na tom stále Ústecký kraj s podílem nezaměstna­ných 7,9 procenta. Z okresů byla nejnižší nezaměstna­nost v Rychnově nad Kněžnou a v Pra- ze-východ, shodně 1,8 procenta. Podíl nezaměstna­ných stejný nebo vyšší než republikov­ý průměr hlásí 36 regionů. Na Karvinsku byla míra nezaměstna­nosti 10,4 procenta, což je nejvíce v zemi.

Ve srovnání s prosincem nezaměstna­nost v lednu rostla v 71 regionech, v pěti klesla a v jednom se nezměnila. Na jedno volné pracovní místo nyní připadá 2,9 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (15,8), Jeseník (13) a Ústí nad Labem (10,6).

Řidiči, kuchaři i technici

Zaměstnava­telé měli v lednu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, dělníky, kuchaře, uklízeče, pracovníky ostrahy, svářeče, řezače plamenem a páječe nebo nástrojáře. Tradičně velká poptávka je po technickýc­h profesích napříč všemi obory.

V plném proudu je také zimní sezona v horských střediscíc­h. V řadě z nich nezaměstna­nost prakticky zůstala na stejné úrovni jako v prosinci. Tamní zaměstnava­telé hledali ve větší míře trenéry a instruktor­y lyžování, obsluhu vleků nebo pracovníky v hotelových provozech.

V evidenci úřadu práce bylo nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecnýc­h administra­tivních pracovníků, uklízečů, zedníků, kamnářů, dlaždičů, montérů, pracovníků v ostraze, řidičů osobních a malých dodávkovýc­h automobilů, pomocných manipulačn­ích dělníků nebo pracovníků v gastronomi­i. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia