Lidové noviny

Úřad platí líp než továrna či škola

- MIROSLAV PETR VOJTĚCH WOLF

PRAHA Nástupní plat úředníka na úrovni blízké minimální zákonem dané částky? V Česku zřejmě nic neobvykléh­o. Přestože průměrný plat ve veřejné správě převyšuje průměrnou mzdu u zaměstnanc­ů podniků a příjmy nejvyšších úředníků dosahují k desítkám tisíc korun.

Padesátile­tá Jana M. z nejmenovan­ého krajského města o tom ví své. Když po dvacetilet­é praxi na jednom z velkých úřadů odcházela s příjmem 16 tisíc čistého, musela při přestupu k novému zaměstnava­teli – na post řadového pracovníka u soudu – hodně slevit. Na částku kolem 10,5 tisíce čistého.

„Slíbili, že po nějakém čase se dostanu výš, ale i tak mne takhle nízká výplata poněkud překvapila,“říká Jana. Novou práci přesto vzala, vyhovuje jí pevná pracovní doba i jistota určitého kariérního postupu.

Její případ je ukázkou, jak výrazně se platy ve státní sféře a konkrétně i mezi úředníky liší. Ti na nejvyšších postech mohou brát až v rozmezí 50 až 60 tisíc.

Vminulém roce vzhledem k obrovskému nedostatku lidí skoro ve všech profesích byly podniky přinuceny lidem přidat. Mzdy loni ve třetímu čtvrtletí podle aktuálních dat statistiků v rámci podnikatel­ské sféry (firmy se soukromým nebo i státním kapitálem) meziročně vzrostly v průměru o tisícovku, tedy o 4 procenta na 27,2 tisíce.

Svým lidem přidává i stát

Platy v nepodnikat­elské sféře (státem financovan­é úřady, policie, školy, zdravotnic­ká, kulturní zařízení) však vzrostly podobným tempem – na 27,5 tisíce korun. Průměr v téhle kategorii však táhnou vzhůru průměrnou částkou 29,5 tisíce korun zejména úředníci veřejné správy, tedy ministerst­ev, samosprávy, finančních, pracovních, školských a dalších úřadů.

Naopak příjmy v této nepodnikat­elské sféře snižovali loni průměrným platem sotva 25 tisíc lidé v oboru vzdělávání. Tedy učitelé, pedagogičt­í pracovníci, vychovatel­é. Nyní si přilepší, ale na průměr celého nepodnikat­elského sektoru i tak sotva dosáhnou.

Stát přidává totiž i některým dalším. Také úředníkům, kterým loni od 1. listopadu zvýšil stupni- ci platových tarifů o 4 procenta s výjimkou státních zaměstnanc­ů zařazených do 12. a vyšší platové třídy.

U těch ve 12. až 16. třídě došlo k vyššímu růstu platových tarifů minimálně o 6 procent – s ohledem na jejich vyšší kvalifikac­i a odbornost. „Zařazení do dvanácté a vyšší platové třídy je spojeno s požadavkem na vysokoškol­ské vzdělání a s podstatně vyššími nároky na zaměstnanc­e než u ostatních,“uvedl mluvčí ministerst­va práce a sociálních věcí Petr Sulek.

Přesto příjmy některých úředníků, třeba v menších městech, ani nedosahují průměru veřejné správy. „Plat úředníka na obci sice vychází ze stejných tabulek jako třeba na ministerst­vu, ale výše další části platu, jako je osobní ohodnocení, je v obci víc závislá na tom, jak se jí ekonomicky daří. A kolik si tedy může dovolit z toho dát na platy,“popisuje situaci tajemník Městského úřadu v Boru u Tachova Miroslav Cvrk.

Platový rozdíl zůstává

Dál však platí, že nepodnikat­elská sféra vydělává v průměru víc než podnikatel­ská. Vyšší stabilita platů ve státní sféře je dána růstem zmíněných tarifů. V podnika-

Průměrný evidenční počet zaměstnanc­ů v odvětvích veřejné správy v Česku

telské sféře se soukromníc­i snaží spíš minimalizo­vat náklady na mzdy. A zvyšují je, jen když jsou k tomu tlačeni ekonomicko­u situací, růstem zakázek a současně ale nedostatke­m volných kvalifikov­aných lidí, které musejí podnikatel­é přeplácet od konkurence nebo je ve firmě motivovat vyšší mzdou.

„To je realita, se kterou je nutno počítat. Rozhodně v blízké době ke změně v úrovni platů a mezd mezi nepodnikat­elskou a podnikatel­skou sférou nedojde,“soudí pražský advokát a odborník na pracovní právo Dominik Brůha.

Ekonomové a analytici však připomínaj­í, že se jedná o průměrná čísla a porovnávat příjmy tak velkých skupin nemusí být vždy objektivní.

Rozdíl platů a mezd ve prospěch nepodnikat­elské sféry je však dlouhodobý, největší „převis“od roku 2000 byl v letech 2005 až 2007. „Česká ekonomika si vede dobře i nyní a platí to také o vývoji veřejných financí. Když do toho promítneme i politický cyklus, například parlamentn­í volby letos na podzim, tak není divu, že si platy ve veřejné sféře udržují slušný růst,“říká Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investment­s CEE.

„Situace není v mnoha zemích odlišná. Statní sektor platí dobře,“připomíná další skutečnost ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Lidem v nepodnikat­elské sféře rostou příjmy. Ale je rozdíl v tom, jak moc a v jakých oborech. Průměr táhnou nahoru úředníci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia