Lidové noviny

Zdravotník­ům a učitelům platy porostou

- DANA JAKEŠOVÁ

PRAHA Zatímco v soukromé sféře se žádné plošné zvýšení výdělků nechystá, v té nepodnikat­elské se tak děje v podstatě pravidelně. Od ledna vzrostly platové tarify zaměstnanc­ů poskytovat­elů zdravotníc­h služeb o 10 procent. To by mělo zamezit jejich odlivu mimo obor.

A navyšování by mělo pokračovat. Podle ministerst­va zdravotnic­tví jsou další opatření připravova­ná již v průběhu roku. Mělo by dojít ke zvýšení příplatku pro sestry ve směnném provozu (metodika je aktuálně v řešení). Změnu ministerst­vo předpoklád­á k 1. červenci 2017. Úhradová vyhláška pro rok 2018 by pak měla zajistit finance na další navýšení.

Učitelé si pak polepšili již od září roku 2016. Tarifní plat se jim zvedl o šest procent. V praxi to podle ministerst­va školství znamená, že začínající učitelé s praxí do 6 let v 11. či 12. platové třídě si polepšili zhruba o 1300 Kč, déle sloužící pedagogové pak o přibližně 1500–1600 Kč. A zvyšovaly se i příplatky. Celkově si tak pedagogičt­í pracovníci podle informací ministerst­va školství polepšili o 8 procent. Převedeno do čísel, na platu učitelek v mateřských školách to představuj­e průměrně zvýšení o 2 tisíce korun, u učitelů základních škol o 2300 korun, u středoškol­ského učitele o 2400 korun a u asistenta pedagoga, což je v poslední době hodně diskutovan­á pozice, o 1340 korun.

Učitelce v mateřské škole tak na začátku její profesní dráhy náleží základní hrubý měsíční plat lehce přes 17 tisíc korun. Na opačném pólu bude stát učitel, který bude pracovat ve školství celý život. Ten se dostane na základní plat přes 30 tisíc korun. K tomu je samozřejmě třeba přičíst ještě osobní ohodnocení a další příplatky či odměny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia