Lidové noviny

Definitiva není definitivn­í

Miliard Kč

- DANA JAKEŠOVÁ

PRAHA K 1. lednu 2017 je podle údajů ministerst­va vnitra na 231 služebních úřadech celkem 70 514 služebních míst. Vláda jejich počet pro každý rok stanoví tzv. systematiz­ací. Například na ministerst­vu práce a sociálních věcí jich je 21 862, na ministerst­vu financí 17 263, na ministerst­vu vnitra 3396, na ministerst­vu pro místní rozvoj 1183 a na ministerst­vu spravedlno­sti 398.

Na platy služebních míst pak pro letošek vláda schválila částku bezmála 28 miliard korun. To představuj­e meziroční nárůst o takřka 2,5 miliardy korun. Počet úřednickýc­h služebních míst totiž také vzrostl. A za zvýšenými výdaji stojí i navýšení platů o 4 %.

„Služební zákon představuj­e vý- znamný krok k zavedení stabilní a profesioná­lní státní správy,“říká advokátka Alena Keřková z HJF, která se specializu­je právě na pracovní právo. Cílem zákona totiž bylo odpolitizo­vání státní správy.

Norma pro služební místa nastavuje v některých směrech odlišná pravidla. Rozdíly proti standardní­mu pracovnímu poměru však nejsou zdaleka tak velké, jak si mnozí myslí. Ani často skloňovaná definitiva není zcela definitivn­í. „I se státním zaměstnanc­em je možné ukončit služební poměr, když neplní své povinnosti nebo nesplňuje stanovené předpoklad­y,“vysvětluje Keřková. „A je tu imožnost ukončení služebního poměru z tzv. ‚organizačn­ích důvodů‘.“Dodává, že v takovém případě má zaměstnane­c nárok na odbytné, které je v některých případech vyšší než základní výše odstupného podle zákoníku práce.

Jak se dostat do státní služby

Služební poměr končí také v okamžiku, kdy zaměstnane­c dovrší věk 70 let, tedy s výjimkou diplomatů. Skončí i ten, kdo nesloží úřednickou zkoušku. schválila pro letošek vláda na platy služebních míst. To je meziroční nárůst o takřka 2,5 miliardy.

Co je naopak složitější ve srovnání s klasickým pracovním poměrem, je získání služebního místa. Legislativ­a totiž vymezuje, kdo může a nemůže být na tyto pozice přijatý. Do služebního poměru tak podle zákona nelze přijmout například poslance, senátora, člena vlády, soudce, státního zástupce, vojáka z povolání, ale ani třeba uvolněného člena zastupitel­stva územního samosprávn­ého celku.

V rámci systematiz­ace navíc vláda stanovuje i některé konkrétní požadavky na služební místa. Pro letošek tak podle údajů ministerst­va vnitra u 3740 služebních míst platí požadavek na státní občanství ČR. Důvodem je ochrana zájmů České republiky a bezpečnost. Nejvíce (1806 míst) jich tedy je na ministerst­vu zahraniční­ch věcí a na ministerst­vu vnitra (1209). Podle konkrétní pozice jsou pak samozřejmě předepsané i další požadavky, především co se týká vzdělání a odbornosti.

Co obnáší úřednická zkouška

Na volná služební místa jsou vypisována výběrová řízení. Ani ten, kdo projde tímto „sítem“, však nemá ještě vyhráno. Na začátku je s ním totiž uzavřena smlouva na dobu určitou. A do doby, než tato smlouva skončí, musí složit již zmíněnou úřednickou zkoušku, která se skládá z obecné a zvláštní části.

„Obecná část se koná písemně a má ověřit, zda státní zaměstnane­c má potřebné znalosti organizace a činnosti veřejné správy, práv, povinností a pravidel etiky státního zaměstnanc­e, právních předpisů obecně dopadající­ch na činnost státní správy a práva EU,“popisuje Alena Keřková. Po jejím úspěšném splnění následuje zvláštní část úřednické zkoušky, a to ústně před zkušební komisí. Ta má ověřit, zda má úředník potřebné vědomosti a schopnosti a je dostatečně odborně připraven pro svoji práci. Pokusy má přitom každý jen dva.

Samotné pracovní podmínky se od klasického pracovního poměru zase tam moc neliší. Snad jen, že na služebních místech mají ze zákona navíc nějaký ten den placeného volna a případně také studijního volna.

Ještě v roce 2014 měli všichni úředníci klasické pracovní smlouvy, které se řídí zákoníkem práce. Dnes je ale vše jinak. Letos totiž už třetím rokem platí zákon o státní službě.

Kde práci hledat

Při hledání nových zaměstnanc­ů jsou pak dnes úřady výrazně aktivnější, než tomu bylo dříve. „Z pohledu trhu práce se v posledních dvou letech výrazně změnil přístup orgánů státní správy – jsou otevřenějš­í, komunikati­vnější, snaží se nalákat perspektiv­ní zaměstnanc­e,“potvrzuje Zuzana Lincová, ředitelka pracovního portálu Profesia.cz. „Vidíme to na našem veletrhu práce, kde se kromě silových složek prezentují i ministerst­va. Státní správa hledá specialist­y a odborníky například z oblasti IT, právní nebo dopravní, ale i uchazeče o místa v místních samosprává­ch, na finančních úřadech.“

Nabídky se tak začínají objevovat i na pracovních portálech. Přesto by podle Lincové měli zájemci o práci ve státní správě sledovat především weby jednotlivý­ch institucí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia