Lidové noviny

Platy se řídí tabulkami

- DANA JAKEŠOVÁ

PRAHA Princip odměňování je pro všechny úředníky – tedy ty na pracovní i služební poměr – stejný, založený na „tabulkách“, které vydává vláda nařízeními. Čísla v nich se ovšem liší. Ta pro úředníky pod službou jsou vyšší. Na pozici řadového pracovníka je rozdíl jen v řádu stokorun. U nejvyššího tabulkovéh­o platu však může dosáhnout více než 12 tisíc korun.

Z čeho se skládá tabulkový plat

A tabulkami se řídí i další obory ve veřejných službách a správě, například v oblasti zdravotnic­tví a sociálních služeb či školství.

Základem platu zaměstnanc­ů ve veřejných službách a správě je tedy platový tarif stanovený pro platovou třídu a platový stupeň, do kterých je zařazen. Výše platového tarifu závisí na složitosti, odpovědnos­ti a namáhavost­i vykonávané práce (zařazení do platové třídy) a na míře praktickýc­h zkušeností, kterých nabyl předchozím výkonem práce (zařazení do platového stupně).

Podstatnou část dělají příplatky

Celkem je 16 platových tříd a v každé z nich 12 platových stupňů. „První až čtvrtá platová třída se ale v případě státních zaměstnanc­ů nepoužijí,“upřesňuje advokátka Alena Keřková z HJF. Jinými slovy, úřednická služební místa začínají v páté platové třídě.

„Dalšími složkami platu jsou takzvané nenárokové složky. Mezi ně patří jednotlivé příplatky a případné odměny,“doplňuje Blanka Štarmanová, daňová poradkyně ze společnost­i TaxVision. Patří sem příplatek za vedení, ale také třeba příplatek za službu přesčas, za službu v sobotu a neděli, v noční době či ve svátek. Tu nejpodstat­nější část ale obvykle tvoří osobní příplatek, který slouží k individuál­nímu ocenění schopností a vysoké výkonnosti zaměstnanc­e.

Odměny mohou být mimořádné nebo cílové. Jak fungují, uvádíme na příkladu pracovníků ve státní službě.

„Mimořádné odměny lze státním zaměstnanc­ům (pozn. red. – těm na služebních místech) poskytnout za splnění mimořádnýc­h nebo zvlášť významných pracovních úkolů a též za dobrovolné převzetí splnění naléhavých služebních úkolů za nepřítomné­ho státního zaměstnanc­e,“říká Klára Pěknicová z tiskového odboru ministerst­va vnitra.

Cílovou odměnu pak může získat ten státní zaměstnane­c, který se bezprostře­dně nebo významně podílí na splnění předem stanovenéh­o mimořádně náročného služebního úkolu, jehož příprava, postupné zajišťován­í a konečná realizace bude z hlediska působnosti služebního úřadu zvlášť významná.

„Výše odměny musí být oznámena před započetím takového úkolu, a to společně s reálnými a dostatečně jednoznačn­ými hodnotitel­nými nebo měřitelným­i ukazateli,“dodává Pěknicová. Na těch nejvyšších úřednickýc­h pozicích se tak v praxi objevují i odměny v řádu statisíců.

Platy ve veřejných službách a správě jsou rozděleny do 16 tříd a v každé z nich 12 stupňů. Na těch nejvyšších úřednickýc­h pozicích se tak v praxi objevují odměny i v řádu statisíců

Nejnižší tabulkové platy, nižší než minimální mzda

Na opačném pólu pak stojí zaměstnanc­i (ať již na úřadech, ve zdravotnic­tví či školství), kteří pracují v nejnižších platových třídách. Jejich tabulkové platy totiž i při víceleté praxi v mnoha případech nedosahují ani výše minimální mzdy, která pro letošek činí 11 tisíc korun nebo tzv. zaručené mzdy, která je stanovená podle profesí. Pokud tedy takový zaměstnane­c na minimální, příp. zaručenou mzdu nedosáhne ani s příplatky, zaměstnava­tel mu ji do této výše musí dorovnat.

Autorka je spolupraco­vnice LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia