Lidové noviny

Bezdomovec zmrzl jako zvíře

Kvůli nevoli občanů se výstavba nízkopraho­vého centra s noclehárno­u zpozdila o rok a půl

- PŘÍBRAM (Středočesk­ý kraj)

ALENA ŽENÍŠKOVÁ

Na Příbramsku se podle aktuálních odhadů pohybuje již přes 80 lidí bez domova. Právě pro ně by město rádo otevřelo nové zařízení. Jenže – narazili jsme na odpor části veřejnosti.

Již v roce 2015, kdy město Příbram oznámilo záměr vybudovat na místě bývalé výtopny Mazutka na Rynečku nízkopraho­vé denní centrum s noclehárno­u pro lidi bez domova, vznikla protestní petice občanů.

Záměru zřídit toto zařízení v místě bývalé výtopny byla ze strany města věnována velká pozornost. Z vyjádření odborníků vyplynulo, že se jedná o velmi dobré místo, které se nachází v relativní blízkosti centra a úřadů. Právě dostupnost hraje klíčovou roli pro úspěch takové služby.

Domnívám se, že vybudování tohoto zařízení bude mít tu výhodu, že se prostředí kolem bývalé výtopny radikálně promění. Zkultivuje se a nebude, tak jako nyní, zpustošený­m místem, které přitahuje kriminální živly. Prostor bude pod kamerovým dohledem, přibude osvětlení a zeleň. Tímto v co největší míře přispějeme k bezpečnost­i a k rozvoji této zanedbané lokality.

Je rok 2017 a Příbram konečně začala nové nízkopraho­vé denní centrum a noclehárnu budovat. Nesouhlas části veřejnosti a zastupitel­ů s tímto záměrem bohužel přispěl k odložení realizace projektu o rok a půl, a tak bude k dispozici až po této tuhé zimě. Mezitím na ulici umírají lidé.

Zbytečná smrt

Tak jako v listopadu. Byla mrazivá noc. Parta bezdomovců spěchala na nejbližší klidné a teplé místo. Jsou zarostlí, špinaví, nevoní. Sedí, popíjejí z krabice víno a všem se hlavou honí myšlenka, jak přečkají další noc. Teplota klesá a chlad zalézá do těla rychleji než jindy.

Dva z nich posléze zvoní na dveře stávající noclehárny. Byli přijati, ale ve všech postelích už spali jiní lidé. Využili tedy alespoň ,,teplou židli“. V ten večer jeden z bezdomovců, na kterého se nedostalo lůžko, z noclehárny v beznaději odešel. Celou noc se choulil někde na lavičce a nad ránem zemřel, doslova zmrzl na ulici jako zvíře. Stydím se a mám i vztek na ty, kteří ustavičně brání vzniku nového zařízení s dostatečno­u kapacitou. Stále se mi vrací otázka, zda opravdu musel zemřít. Jsem si jistá, že nemusel.

Ponurý příběh

Jen čtyři dny poté záchranná služba přivezla do noclehárny příbramské­ho občana. Člověk, který po rozvodu přišel o střechu nad hlavou a rychle se dostal na pokraj životních sil. Pracovnice noclehárny vlídně komunikují, řeší požadavky a prosby. Prostory stávající provizorní noclehárny jsou ale kapacitně omezené a velmi nedůstojné. Místnost, kde tráví čas, je jako stvořená k natáčení hororové scény velmi ponurého filmu. Prázdná, dlaždičkov­aná, stůl a židle, oprýskaná okna se železnými mřížemi.

Muž dostal základní péči, dlouze hovořil s pracovnicí a měl štěstí, že jedno lůžko bylo volné. Přespal do rána a mlčky odešel. Kolem desáté hodiny se vrátil zpět do nízkopraho­vého denního centra, kde s ním sociální pracovnice rozebírala jeho tíživou situaci. Bohužel prostředí, ve kterém se onen muž u nás ocitl, bylo deprimujíc­í, demotivují­cí a nedůstojné. Cítil se naprosto bezmocný, a to i přes maximální a intenzivní pomoc zaměstnanc­ů.

„Byl velmi vděčný za možnost odpočinku v teple, sdělil, že se nají venku. Byl lehce zmatený a silně frustrovan­ý. Z centra odešel v 10.30. Poté se v 12.25 vrátil a v 12.45 opět odešel. Během té krátké doby sdělil, že je v kontaktu s někým z příbuzných, také řekl, že je kolegyně krásná, že nám děkuje, že jsme tu všichni strašně hodní, ale to mu nepomůže v jeho po... životě. Dále ho ještě zajímalo, zda se může večer přijít vyspat, kolegyně mu řekla, že ano, a dala mu leták s otvírací dobou.“Tolik ze záznamu pracovnice nízkopraho­vého centra.

Poté jsme se dozvěděli, že muž skočil pod vlak. Možná nešlo překonat představu, že nejspíš do konce života bude žít v tak ponurých podmínkách. Vybral si řešení, které mu připadalo jediné možné. I v tomto případě se nemůžu zbavit myšlenky, že to nemuselo takto skončit.

 ?? Na místě bývalé výtopny Mazutka na Rynečku vyroste nízkopraho­vé denní centrum s noclehárno­u pro lidi bez domova. FOTO ARCHIV RADNICE ?? Pomoc.
Na místě bývalé výtopny Mazutka na Rynečku vyroste nízkopraho­vé denní centrum s noclehárno­u pro lidi bez domova. FOTO ARCHIV RADNICE Pomoc.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia