Lidové noviny

Víte, kdo uklízí ulice ve vašem okolí?

-

PRAHA 7 S lidmi v tíživé životní situaci pracujeme a dáváme jim šanci na návrat do běžného života. Způsob, jak jim pomoci, je dát jim práci a možnost bydlení. Pokud o tuto pomoc stojí, mohou se postavit znovu na nohy.

V minulém roce jsme zavedli nový systém každodenní­ho ručního úklidu, jehož cílem je zlepšit čistotu našich ulic a zároveň pomoci těm, kteří se rozhodli vzít život do svých rukou. Jsou mezi nimi například klienti úřadu práce, lidé z ubytoven či osoby po výkonu trestu – ti všichni dlouhodobě jen velmi obtížně shánějí zaměstnání.

V současnost­i máme 14 stálých pracovníků úklidu, další se zapojují jako brigádníci. Kromě každodenní­ho úklidu se již osvědčili také v mimořádnýc­h situacích, kdy pražské ulice zasáhla ledovka a my jsme díky nim mohli rychle zareagovat a zajistit schůdnost chodníků.

Máme také dobře fungující systém azylového, sociálního a pod- porovaného bydlení a v praxi se osvědčil také projekt s Armádou spásy, jehož cílem je zajištění plnohodnot­ného domova pro lidi z ubytoven. Často to vyjde, někdy je ale snaha pomoci marná.

Je však třeba zmínit i druhou stranu mince, a sice že současný stav, kdy máme na svém území umístěnu loď Hermes i ubytovny a denní centrum Armády spásy, rozhodně není ideální. Posilujeme proto terénní pracovníky, jsme v kontaktu s poskytovat­eli služeb a snažíme se zátěž minimalizo­vat.

V minulém roce se nám podařilo spustit také ojedinělý projekt takzvaných „terénních psychiatrů“. V Praze 7 začal působit terénní tým zaměřený na práci s duševně nemocnými, kteří žijí na ulici nebo jim podobný osud hrozí. Odborní pracovníci z organizace Fokus Praha již díky tomuto projektu navázali kontakt s více než třemi desítkami osob, kterým na základě jejich možností a potřeb pomáhají zvládat běžné životní situace a nalézt uplatnění ve společnost­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia