Lidové noviny

Stát zbyrokrati­zoval i péči o lidi na ulici

- (Moravskosl­ezský kraj)

V Karviné se nám za čtyři roky intenzivní práce podařilo snížit počty bezdomovců ze 168 (v roce 2012) na loňských 47. Počty lokalit, kam za nimi musí vyrážet naši strážníci a sociálka, jsme zredukoval­i z 25 na 18. Tato čísla se sníží i letos – bezdomovců, kteří odmítají cokoli řešit, je totiž v uvedeném počtu jen osm.

Minimaliza­ce bezdomovec­tví si ovšem vyžádala léta práce, denní obhlídky mají na kontě především strážníci, hledání vhodného bydlení měl na starosti sociální odbor, vydatně nám pomáhají sociální organizace, charity a Červený kříž.

A teď to horší. Stát nás formou zbyrokrati­zovaného zákona vlastně v efektivním řešení otázky bezdomovec­tví paralyzuje. A nebo spoléhá na to, že jsme národ urputný a nějak si sami poradíme.

Jeden čerstvý příběh. Ze slovenské nemocnice nám poslali bezdomovce s trvalým bydlištěm v Karviné. Měl jít do domácího ošetřování, přičemž zdravý není. Pán má následky a psychické problémy. Potřebuje léky na předpis a zdravotní pomůcky. Začali jsme tedy hledat lékaře, který by pomohl, a hledali jsme bydlení. Problém jsme řešili skoro měsíc.

Zákon přikazuje, aby lékař dal potvrzení o zdravotním stavu pro umístění do jakéhokoli sociálního zařízení. Tento pán potvrzení měl, a stejně nebylo jednoduché najít mu zdravotní péči. Lékaři dobrozdání bezdomovců­m dávat nechtějí, mj. proto, že je neznají, a pokud by pak cokoli vyvedli, mohl by mít lékař problém. Častým důvodem odmítnutí je pak prostě to, že ti lidé trpí neduhy následkem života v nehygienic­kých podmínkách a ze špatného jídla…a jsou odpudiví. Pak tedy sháníme pět písemných odmítnutí od lékařů, abychom mohli požádat pojišťovnu, ale zase – zákon předepisuj­e dojezdovou vzdálenost lékaře a pojišťovna nemusí takového mít po ruce.

To byl vlastně jen jeden z aspektů, který našim lidem komplikuje práci. My v obcích tu práci ale dělat musíme. Chráníme tím totiž všechny ty, kdo žijí normálně a starají se o sebe. Stát by nám ale měl práci zjednoduši­t a pomoci její efektivitě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia