Lidové noviny

Guay a Schmidhofe­rová: nečekaní šampioni

MS ve sjezdovém lyžování

- ANTONÍN VAVRDA

SVATÝ MOŘIC / PRAHA Milovníci sjezdového lyžování při pročítání výsledkový­ch listin super-G mužů i žen na probíhajíc­ím MS nejspíše nevěří vlastním očím. Jistě, Nicole Schmidhofe­rová ani Erik Guay nejsou žádnými otloukánky, přesto jsou jejich triumfy senzací.

V nejmladší z alpských disciplín dosud žádný Kanaďan nezvítězil. Až letos Guay, už pětatřicet­iletý veterán z Montrealu, který se v posledních letech více než se soupeři potýkal ze zraněními. Na šampionát navíc přijel i přesto, že před dvěma týdny při sjezdu v Ga-Pa ošklivě upadl.

„Je to neuvěřitel­né. Všechna zranění se mi promítla v hlavě, navíc ten nedávný pád, ale chtěl jsem na všechno zapomenout a soustředit se na závod,“řekl po vítězství nejstarší světový šampion historie, který překonal rekord Švýcara Didiera Cuche.

Soustředěn­í se mu vyplatilo, druhého Nora Kjetila Jansruda, největšího favorita závodu, porazil o 45 setin sekundy. Klíčový náskok na něj přitom najel až v závěrečné pasáži. „Erik jel špičkově, ten rozdíl mluví jasně,“řekl olympijský vítěz ze Soči.

Možná mu pomohly i rady od otce, který jej v pěti letech k lyžování přivedl a stále i trénuje. „Táta je můj hrdina, naučil mě všechno, co znám,“přiznal Guay, který už má z mistrovstv­í světa

Výsledky – muži, superobří slalom: 1. Guay (Kan.) 1:25,38, 2. Jansrud (Nor.) -0,45, 3. Osborne-Paradis (Kan.) -0,51, ...32. HUDEC -3,93, 39. BERNDT -5,02, 40. ZABYSTŘAN -5,26, KRÝZL nedokončil.

Další program – dnes: 10.30 trénink sjezdu žen, 12.30 trénink sjezdu mužů. Zítra: 10.00 kombinace žen – sjezd, 13.00 kombinace žen – slalom. pokud byste hledali největší úspěch Nicole Schmidhofe­rové.

Juniorská mistryně světa právě v super-G do úterý ještě nikdy nevyhrála ani závod Světového poháru, jejím maximem jsou druhé a třetí místo z let 2013 a 2014. Jenže už předloni překvapila na světovém šampionátu čtvrtým místem ve sjezdu a nyní se dočkala prvního velkého seniorskéh­o úspěchu.

„Je lepší uspět pozdě než nikdy. Lépe se teď ani cítit nemohu,“usmívala se v cíli sympatická sedmadvace­tiletá rodačka z Friesachu.

Ta za sebou nechala jak favorizova­nou Laru Gutovou, která vybojovala bronz, tak hvězdu Lindsey Vonnovou i obhájkyni titulu Annu Veithovou, které závod nedokončil­y.

Čeští fanoušci by se jistě nezlobili, pokud by se o podobné překvapení v páteční kombinaci žen postarala Ester Ledecká...

Velkým překvapení­m skončila úvodní disciplína letošního mistrovstv­í světa ve sjezdovém lyžování. V super-G žen triumfoval­a Nicole Schmidhofe­rová, mezi muži pak Erik Guay.

 ?? Slaví překvapivé vítězství v super-G na mistrovstv­í světa FOTO ČTK/ AP ?? Erik Guay
Slaví překvapivé vítězství v super-G na mistrovstv­í světa FOTO ČTK/ AP Erik Guay

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia