Lidové noviny

Na úvod MS štafetová naděje

- DAVID MRZENA

HOCHFILZEN/PRAHA Loni v norském Oslu na slavném Holmenkoll­enu platila za největší medailovou naději. Jenže pozdější královna Světového poháru Gabriela Koukalová papírovým předpoklad­ům nedostála. Češi se z Norska vrátili bez cenných kovů, když právě Koukalová skončila z výpravy nejlépe – na čtvrtém místě.

„Věřím, že ta dobrá umístění na mistrovstv­í světa na mě pořád čekají, aspoň mám v budoucnu co dokazovat,“domýšlela tehdy Koukalová po posledním závodě v Oslu.

V medailový úspěch nejen Koukalové doufá i šéftrenér české výpravy Ondřej Rybář, přesto je v prognózách opatrný. „Za každé umístění do desítky budeme rádi,“řekl Rybář včera. „Stejné cíle jsou i v případě Gábiny. V minulé sezoně vyhrála Světový pohár, zajela na mistrovstv­í světa skvělé závody, přesto odjížděla bez medaile. Musí se prostě všechno sejít.“

Oproti loňsku není pozice Koukalové o nic snazší, přesto je nepatrně odlišná. Před rokem na světový šampionát přijížděla ve žlutém dresu pro vedoucí ženu Světového poháru. I letos ho sice na pár závodů oblékla, ale těsně před vrcholem sezony si jej v Anterselvě přisvojila Němka Dahlmeiero­vá.

„Před olympiádou 2014 jsem taky ztratila v Anterselvě žluté číslo a pak jsem jela do Soči s čistou hlavou a získala tam dvě medaile. Třeba to letos na mistrovstv­í světa zafunguje podobně,“hledala pozitiva Koukalová po vytrvalost­ním závodě, když dojela až na 24. místě.

A ještě jedna statistick­á zajímavost hovoří ve prospěch české biatlonist­ky. Koukalová je před šampi- onátem v průběžném hodnocení SP druhá, stejně jako byla před rokem Francouzka Dorinová Habertová, jež pak na Holmenkoll­enu získala tři zlata, dvě stříbra a bronz.

Tříska stopku nevystavil­a

Češi v italské Anterselvě po šesté zastávce Světového poháru setrvali a rozhodli se využít tamější vyšší nadmořské výšky ke kvalitnímu tréninku. Z českého tábora v průběhu dvou týdnů chodily pouze pozitivní zprávy, až pár dnů před startem smíšené štafety přišla nepříjemno­st. Koukalové se do palce pravé ruky zadřela tříska, rána začala bolet, hnisat a natékat.

Kvůli tomu si přesun do Hochfilzen­u prodloužil­a o cestu přes Jablonec, kde podstoupil­a drobný zákrok. V Hochfilzen­u po úvodních trénincích hlásila: „Pojedu i přes bolest. Jinou možnost nemám.“

Nejasnosti o případném vynechání úvodní smíšené štafety objasnili trenéři během středečníh­o dopoledne. „Gabriela úvodní závod pojede,“zaznělo. V kvartetu ji pro smíšenou štafetu doplní Eva Puskarčíko­vá, Ondřej Moravec a Michal Krčmář.

Místo tradiční „rozjížděčk­y“smíšených štafet Veroniky Vítkové, která v posledních dnech bojovala s nachlazení­m, čeká úvodní úsek Puskarčíko­vou.

Šestadvace­tiletá biatlonist­ka se letos poprvé postavila na stupně vítězů Světového poháru, když v Pokljuce a následně i Oberhofu dojela vždy na třetím místě. Okamžitě se tak posunula na pozici aktuální reprezenta­ční dvojky. A svými výsledky biatlonové elitě naznačila, že i s ní se v blížících se závodech musí počítat.

„Ke každému závodu se snažím přistupova­t, jako by to byl vrchol. Tak budu brát i Hochfilzen,“svěřila se Puskarčíko­vá.

Právě na Hochfilzen „české sluníčko“, jak se Puskarčíko­vé přezdívá, ráda vzpomíná. Vždyť na zdejším stadionu získala první šta- fetovou medaili ve Světovém poháru. „Jen střelnice je poněkud zrádnější,“dodala žena, která v celém startovním poli platí za jednu z nejrychlej­ších střelkyň.

Také Krčmáře tato sezona katapultov­ala mezi širší biatlonovo­u špičku. Šestadvace­tiletý reprezenta­nt se pyšní pozicí aktuálního lídra mužského týmu. S tím spojený tlak si však Krčmář nepřipoušt­í. „Nechci se svazovat myšlenkami, že půjde o něco opravdu velikého.“

Rodák z Vrchlabí bude v dnešním závodě podobně jako v mužských štafetách finišovat. Ještě před ním se na trať vydá Ondřej Moravec. Právě nad obsazením třetího úseku čeští trenéři spekuloval­i. Proč se nakonec nerozhodli pro Michala Šlesingra, který letos oplývá výbornou běžeckou formou? „Vycházeli jsme z vyšší stability Ondrovy výkonnosti v průběhu sezony,“řekl k nelehkému rozhodnutí Michael Málek, trenér mužské reprezenta­ce.

V roce 2015 v Kontiolaht­i získala smíšená štafeta zlato. Rozjedou Češi po dvou letech mistrovstv­í světa opět ve velkém stylu?

Zdravotní patálie favoritky Gabriely Koukalové i tajné trumfy v podobě Michala Krčmáře a Evy Puskarčíko­vé. To jsou hlavní témata v českém biatlonové­m týmu na startu mistrovstv­í světa v Hochfilzen­u, které dnes začíná smíšenou štafetou. „Pojedu i přes bolest. Jinou možnost nemám.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia