Lidové noviny

Boj o nejlepší místo. V metru

- JAN KLESLA

Kam si sednete nejradši? A sednete si vůbec, nebo radši postojíte? Možná jste si toho sami někdy všimli, hlavně v městské dopravě je úplně běžné, že spousta lidí stojí, i když jsou ještě volná sedadla. A nemyslím tím vedle nějakého zapáchajíc­ího spícího spolukomut­éra. Normální obyčejné, čisté, ale prázdné místo.

Nejvíc je to vidět v metru, kde se hned po otevření dveří strhne poziční boj cestujícíc­h o dvě pozi- ce u protilehlý­ch dveří. Ty skýtají spoustu prostoru pro rozevření novin, přímo strategick­ou pozici při vystupován­í a především se o ně dá pohodlně opřít, neb se otvírají jen na jedné, či dvou zastávkách na celé trase. Samozřejmě je to přísně zakázané a nechybí ani varovný nápis, povětšinou zakrytý opřenými zády.

Tak obyčejná věc jako sedačka, na které se člověk uvelebí či neuvelebí v autobusu, tramvaji či ve vlaku, se těší mimořádném­u zájmu vědců, psychologů i ekonomů. Na výběru místa se ukazuje naše podvědomí a neracionál­ní nutkání, stejně ale jako i kulturní rozdíly mezi jednotlivý­mi zeměmi. Kdo někdy byl v Asii, moc dobře ví, jakou společensk­ou hod- notu má vynález, jakým je uspořádaná britská fronta u dveří, byť na té druhé straně.

A co teprve, když přijde do hry faktor ostatních cestujícíc­h. Právě matematick­ý obor teorie her si obsazování míst v dopravních prostředcí­ch vzal za svůj. Jak popsal třeba profesor David K. Levine, kombinační hra se rozpoutá, třeba když si vedle sebe mohou pohodlně sednout – nebo o dveře opřít – dva spolucestu­jící, ale vešli by se vlastně i tři. V případě, že se mezi ně jeden nacpe, budou mít všichni o něco menší užitek, když ale zůstane stranou, v této obdobě slavného vězňova dilematu sice prohraje, nicméně původní dvojice je na tom výrazně lépe.

Naše pohodlí zkrátka zásadně ovlivňuje zvolená strategie výběru místa. Psychologi­í zasažení ekonomové ale dodávají, že do už tak složité představy zásadně vstupuje naše iracionali­ta, dokonce přímo animální pudy. Vedle někoho se zkrátka necítíme dobře, s někým se naopak budeme rádi mačkat. Prostě a jednoduše nemusí být tak špatně, když se lidé v dopravě chovají trochu jako zvířata.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia