Lidové noviny

Super Bowl, láska na celý život

- ANTONÍN VAVRDA

Už pojednapad­esáté se uplynulou neděli v USA zastavil čas. Více jak 110 milionů Američanů upřelo zrak k televizním obrazovkám, aby sledovalo pětihodino­vou sportovní show a páté tažení Toma Bradyho za trofejí Vince Lombardiho. Super Bowl.

Koho že? A o co, že to vlastně jde? A proč se kolem toho Super Bowlu dělá takový humbuk? Podobných názorů lze najít hodně.

TOUCHDOWN

Také jsem ho zastával. Americký fotbal je v Česku na pokraji zájmu, byť už je několik sezon pravidelně vysílaný na placených kanálech. Nejednou jsem zaslechl diskusi, při které si jej lidé pletli s ragby, přestože jsou si podobné asi jako tenis a stolní tenis.

Tak proč je, proboha, sport těch obrovských chlapů navlečenýc­h do ještě větších chráničů pro Američany tak posvátný?

Když jsem před lety sledoval zápas amerického fotbalu poprvé, zaznělo od komentátor­a toto: „K tomu, aby vás začal bavit, jej musíte alespoň částečně pochopit. Chvíli sledovat.“

První pokus mi tehdy nevyšel, když během pěti minut uběhlo z duelu sotva pár vteřin a v hemžení na hřišti jsem sotva viděl nějaký smysl a pevný vzorec, raději jsem přepnul jinam.

Jenže když jsem mu dal druhou šanci, shodou okolností při Super Bowlu v roce 2005, dodíval jsem se do konce. Ba co víc, opravdu jsem si ho užil.

Ano, šedesát minut čistého času trvalo v reálu více než čtyři hodiny, ale když pochopíte základní pravidla, dojde vám, jak obrovské taktické šachy se na hřišti odehrávají, kolik prostoru je pro nečekané zvraty, připadáte si jako u hraní počítačové hry. Paralelou budiž lední hokej. Pro Čechy téměř posvátný, každoročně jsou zápasy reprezenta­ce na MS mezi nejsledova­nějšími pořady, v globálním měřítku ale tento sport zaostává například za basketbale­m, atletikou a dalšími.

Napětím a dynamikou ale dokážou oba sporty, potažmo jejich roční vrcholné akce položit základy pro lásku na celý život.

Mimochodem, zmíněný Brady svou snahu i se svými parťáky z New England Patriots dotáhl do vítězného konce. Byť poprvé v historii až v prodloužen­í...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia