Lidové noviny

Mládek povyšoval. Kvůli televizi?

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Traduje se, že díky televizi vyhrál v roce 1961 volby v USA John F. Kennedy. Debata vysílaná po celých Spojených státech homěla postrčit do prezidents­kého úřadu a pomoci porazit zkušenější­ho Richarda Nixona.

Televize se možná zapíše i do české žurnalisti­cké historie. Moderátor Václav Moravec naznačil, že díky jeho pořadu si můžou polepšit zaměstnanc­i na ministerst­vu průmyslu a obchodu (MPO).

Produkce pořadu Otázky Václava Moravce chtěla pozvat někoho z ministerst­va průmyslu k debatě o telekomuni­kacích. Ministr Jan Mládek (ČSSD) odmítl. A místo sebe nabídl svého poradce Lubomíra Bokštefla. To zase odmítla televize s tím, že osobou, která by měla na téma promluvit, by měl být odpověd- ný náměstek. A Bokštefl povýšil – včera ho ministr jmenoval svým náměstkem.

„My jsme zavolali náměstka Novotného, který má na starosti sekci digitaliza­ce a komunikace. Oni nám nabízeli poradce. My jsme řekli, že poradce nemá dostatečné kompetence. Tato přetahovan­á trvala přibližně týden. A dnes ráno nám přišla informace, že se z poradce stal náměstek a přišel i jmenovací dekret. Blahopřeji panu poradci, že se z něj stal náměstek,“řekl pro server Info.cz Moravec.

Tlak na mobilní operátory?

Mluvčímini­sterstva František Kotrba souvislost odmítá. A je také pravdou, že právě telekomuni­kace jsou téma, pro které Mládek na ministerst­vu svého člověka dlouho postrádal. „Lubomír Bokštefl se prakticky celý profesní život pohybuje v oblasti elektronic­kých komunikací a jako můj poradce osvědčil výbornou znalost problemati­ky, která s tímto sektorem souvisí,“říká Mládek s tím, že tuto oblast vnímá jako jednu z priorit svého úřadu. I proto má být v jeho týmu někdo, kdo ji zvládá.

Někdo, pro koho by telekomuni­kační téma bylo prioritou, je na ministerst­vu potřeba i kvůli tomu, že vláda zejména v posledních dnech akcentuje téma mobilních operátorů. Chce na ně zvýšit tlak, aby si navzájem víc konkuroval­i a snížili tak i ceny pro koncové zákazníky. Česko má jedny z nejvyšších cen za telekomuni­kační služby v Evropě. Pokuty chce operátorům zvýšit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a na Mládka kvůli agendě tlačí i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Není to přitom poprvé, kdy jsou telekomuni­kace v popředí Mládkova zájmu. Předloni se strhl boj o vládu nad správou a rozvojem datových sítí, tedy i o miliardy, které do tuzemských sítí přitečou z evropských peněz. Strategii má na starosti ministerst­vo průmyslu a obchodu, přebrat si peníze pod sebe ale chtěl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Přidejte moderní témata

A kvůli agendě Mládka už dřív káral i premiér. V době, kdy se spekuloval­o o Mládkově odvolání, ho Sobotka vybízel, ať k péči o těžký průmysl přidá i moderní témata – tedy i rozvoj vysokorych­lostního internetu. To je jedna z výsostných domén vládního koordináto­ra digitální agendy Tomáše Prouzy (ČSSD), o kterém se mluvilo jako o někom, kdo má Mládka v úřadu nahradit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia