Lidové noviny

Podobně může skončit i kauza jízdenek

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Ulevilo se mu. „Dík za podporu, ale dobojováno ještě není,“napsal včera odpoledne lobbista Ivo Rittig na Twitteru a ke svému „tvítu“pověsil vysmátou fotografii se svým čtyřnohým kamarádem.

Rittig vynesení rozsudku v kauze Olea Chemical sledoval jen na dálku, do soudní síně nezavítal. Poté, co byl na začátku ledna nepravomoc­ně odsouzen v kauze úniku informací z BIS, měl včera zjevnou radost. Způsob, jakým soudkyně Kateřina Radkovská svůj verdikt vysvětlila, dává Rittigovi a jeho kolegům naději i do dalších případů – zejména do jízdenkové kauzy, v jejímž rámci v tomto týdnu policie navrhla podání obžaloby. Podle soudkyně se v případu Olea Chemical nepodařilo prokázat, že Rittig byl majitelem karibské firmy Cokeville Assets.

Další pračka?

To je poměrně důležité sdělení. Zámořská „skořápka“Cokeville Assets totiž figuruje i v kauze dopravního podniku. Podle žaloby skupina obviněných v čele s Rittigem „vyprala“celkem 160 milionů korun, o které přišel kvůli údajně nevýhodným smlouvám pražský dopravní podnik. Nelze tedy vyloučit, že ani v případě dopravního podniku se nepodaří dokázat, že změstské firmy byly peníze účelově vytaženy ve prospěch lobbisty Rittiga. Státní zástupce Adam Borgula včera po jednání soudu namítl, že v rámci vyšetřován­í detektivov­é nasbírali dostatečné množství důkazů.

Spolumajit­el kanceláře MSB Legal David Michal, který byl v případu Olea Chemical osvobozen a jenž je obviněný i v „jízdenkové“kauze, však včera nešetřil sebevědomí­m: „Je to příznivá zpráva, která se týká i kauzy dopravního podniku.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia