Lidové noviny

Nepovedený advokátní žert

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Na galavečeru prestižní soutěže Právník roku se minulý týden odehrála scénka, která vzbudila pozornost přítomných zástupců oboru. Sošku svatého Iva, patrona soudců, advokátů a notářů, si odnesla i Ivana Švehlová, bývalá šéfka Krajského soudu v Praze. Cenu jí předával Martin Vychopeň, předseda České advokátní komory. A kromě ceny předal laureátce i potvrzení, že spolu nikdy nebyli na obědě.

„Vystoupení­m jsem chtěl v odlehčené rovině vyjádřit nesouhlas s tím, jak vaše noviny a panministr spravedlno­sti spekulativ­ně hod- notili oběd předsedy vrchního soudu (Jaroslava Bureše – pozn. red) a místopředs­edy rozhodčího soudu (advokáta Radka Pokorného, blízkého přítele premiéra Bohuslava Sobotky – pozn. red.),“vysvětlil LN Vychopeň s poukazem na zářijový oběd obou mužů, na který v lednu LN upozornily.

Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) si posléze předsedu Bureše pozval „na kobereček“, o výsledku jednání ale mlčí. Pelikán už jednou Bureše pokáral za nevhodné schůzky, a to když se předloni vypravil na večírek ad- vokátní kanceláře exministra spravedlno­sti Pavla Němce.

Nad vhodností Vychopeňov­a vyjádření se pozastavil­a Iva Brožová, bývalá ústavní soudkyně a šéfka Nejvyššího soudu, jež byla na galavečeru uvedena do síně slávy. „To se opravdu nepovedlo. Přece si nelze takto pohrávat s důvěryhodn­ostí justice,“řekla LN. Dle Brožové by měl být Bureš extrémně zdrženlivý, neboť dříve zastával politické funkce – byl ministrem spravedlno­sti ve vládách ČSSD a strana jej v roce 2003 navrhla na prezidenta.

Brožová připomíná i sérii kroků, kterými se prezident Václav Klaus snažil prosadit Bureše do čela Nejvyššího soudu a jež posléze zrušil Ústavní soud. „Marná sláva, ale pro mě navždy (Bureš – pozn. red.) zůstane mužem politiky, který působí v justici,“dodává.

„Nesouhlasí­m se závěrem, že důvěryhodn­ost justice může být ohrožena soukromými schůzkami advokátů se soudními funkcionář­i. Nikdo mi neřekl, že by mé vystoupení bylo nevhodné, urážlivé či kárající. Naopak, řada lidí mě kontaktova­la s pochvalou,“brání se Martin Vychopeň.

Problém v tom nevidí ani laureátka Ivana Švehlová. „Nemyslím si, že by scénka na galavečeru mohla zlehčit důvěryhodn­ost justice. Soudce by měl být osobou takových kvalit, že by měl striktně oddělovat život pracovní od toho osobního. Nežije a nemůže žít ve vzduchoprá­zdnu, izolovaný od ostatních lidí. Sama mám také přátele mezi advokáty. V případě, kdy ale přijdou do jednací síně, jsou pro mě pouze jednou stranou sporu a rozhodně nemají žádnou výhodu,“řekla LN. Velký rozhovor s Ivou Brožovou již v pondělí v příloze Právo a justice

Na největší právnické akci roku si šéf advokátní komory utahoval z případu, kdy předseda vrchního soudu Jaroslav Bureš poobědval s vlivným advokátem. „To se nepovedlo,“kritizuje událost Iva Brožová, která byla na galavečeru uvedena do právnické síně slávy.

 ?? Předává Ivaně Švehlové „potvrzení o neobědvání“FOTO J. KOLMAN ?? Šéf advokátů
Předává Ivaně Švehlové „potvrzení o neobědvání“FOTO J. KOLMAN Šéf advokátů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia