Lidové noviny

Šestnáctil­etý aktivista „dospěl“

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

Opakovaně vyzrál na úředníky a stal se nejmladším aktivistou, který svými kauzami plní novinové stránky. Na konci týdne mu soud vyhověl a v šestnácti letech jej zplnoletil. Jakub Čech teď nemusí úřední úkony řešit v doprovodu rodičů jako dosud. A zvažuje i vstup do politiky.

Lidovky.cz: V čem vám zplnoletěn­í usnadní život?

V některých praktickýc­h věcech – například budu moct mít datovou schránku a pak různé instituce a úřady nebudou muset u každého mého úkonu zkoumat, zda jsem k němu způsobilý, takže jim to vlastně ulehčí práci. Další pozitivní věcí je, že budu občanskopr­ávně zodpovědný, takže absurdní předžalobn­í výzvy už nebudou chodit rodičům, ale přímo mně.

Lidovky.cz: Chcete teď třeba vstoupit do politiky?

To ani nemůžu, u práv, jako je právo volit a být volen nebo být členem politické strany, zákon explicitně stanoví věkovou hranici osmnácti let.

Lidovky.cz: A v budoucnu?

V nějaké podobě bych to nevylučova­l. Možnosti občana jsou omezené, a pokud to bude potřeba...

Lidovky.cz: V případě, že by na to jednou došlo, jakým tématům byste se chtěl věnovat? A za jakou stranu?

Jsou mi blízká témata boje proti korupci, nakládání s veřejnými penězi, zapojování občanů do rozhodován­í. Participac­e. Na komunální úrovni kromě výše uvedeného třeba problemati­ka smogu, MHD zdarma, regulace hazardu, kultury, podpory ochrany památek. Politicky jsou mi nejblíže Zelení. Myslí dopředu, na více než jedno volební období. Máme podobnou představu o tom, jak má fungovat a co má zajišťovat stát, potažmo město. A také za sebou nemají žádné korupční aféry.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia