Lidové noviny

Zaživa pohřbený pes už má domov

- ŠINDELOVÁ

Pes, kterého zatím neznámá osoba předminulý týden zaživa zahrabala do sněhu, včera odpoledne získal nový domov – ujal se ho místní manželský pár. Po pachateli policie stále pátrá. Podezření podle majitele záchranné a odchytové stanice Petra Prokeše padá na rodinu z nedaleké obce.

Pes, který dostal jméno Bojar, se necelé dva týdny zotavoval ze svých zranění v záchranné stanici pro zvířata. Včera již mohl být z péče propuštěn a byl předán do nové rodiny, která se o něj bude starat. Zůstane ovšem slepý na jedno oko.

Zvíře objevili 28. ledna místní u obce Šindelová. Někdo ho praštil lopatou po hlavě, zavázal do jutového pytle a zakopal do hromady sněhu. Svůj boj o život ale nevzdalo, probralo se a samo se dokázalo ze sněhu vyhrabat.

Bojar podstoupil veterinárn­í vyšetření očí, které ukázalo, že po úderu lopatou do hlavy mu zůstanou trvalé následky. „Reflexy oka nebylo možné kompletně posou- dit, byl nervózní a vrčel. Zornička stále nereaguje. Oko zatím není potřeba operativně vyjmout, ale pravděpodo­bně na něj již neuvidí a budou potřeba opakovaná vyšetření,“sdělil majitel záchranné stanice.

Případ vyvolal obrovskou vlnu solidarity a kromě dárců, kteří přispěli na péči, se našla i celá řada lidí, kteří projevili přání se psa ujmout. Podle Prokeše nakonec rozhodlo hlavně dobré hodnocení a velmi láskyplný přístup rodiny, která se na svého nového člena s předstihem připravila. Doma bude mít Bojar navíc i kamarádku fenku. Rodina žije v obci Šindelová, kde psa v zuboženém stavu našli.

Ani desetitisí­cová odměna za informace o pachateli, kterou Prokeš vypsal, zatím k jeho dopadení nepomohla. Podle Prokeše by viníkem mohl být středně vysoký podsaditý muž. „Na procházce se opakovaně potvrdilo, že osoba výšky cca 180–185 cm, robustnějš­í, až zavalité postavy u něj vyvolává vyloženě panickou reakci,“popsal.

Podle Prokešova vyjádření pro server Lidovky.cz je nyní v největším podezření místní rodina žijící v obci nedaleko místa, kde byl zahrabaný pes nalezen. „Policistům jsme předali veškeré poznatky o osobě – osobách možného pachatele. Samozřejmě ne- můžeme si být stoprocent­ně jistí, nicméně existují nějaké indicie vedoucí ke konkrétním osobám,“napsal na Facebooku. Toto podezření ale zatím potvrzeno nebylo amluvčí policie v Karlovarsk­ém kraji se k němu odmítla vyjádřit. lidovky.cz

 ?? Josef Fojtík a Monika Hodanová si Bojara vyzvedli v Dalovicích na záchranné stanici, kde psovi na pokraji smrti poskytli první péči FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF ?? Noví páníčci
Josef Fojtík a Monika Hodanová si Bojara vyzvedli v Dalovicích na záchranné stanici, kde psovi na pokraji smrti poskytli první péči FOTO MAFRA – VÁCLAV ŠLAUF Noví páníčci
 ?? Bojar na ně neuvidí FOTO PETR PROKEŠ ?? Oko už zachránit nešlo,
Bojar na ně neuvidí FOTO PETR PROKEŠ Oko už zachránit nešlo,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia