Lidové noviny

Česko nezvládá nápor Ukrajinců

Na pracovní víza se čeká až půl roku. Vláda proto vyslala na konzulát ve Lvově a na ministerst­vo vnitra mimořádné posily

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/KYJEV Vládní program „Režim Ukrajina“, který byl spuštěn loni v srpnu, měl být nástrojem, jak k nám rychle dostat ukrajinské zájemce o práci ve vybraných technickýc­h oborech.

Žadatelům umožňuje obejít problemati­ckou elektronic­kou frontu v objednávko­vém systému Visapoint a doklady si vyřizovat přímo u okénka na zastupitel­ském úřadu. Českým firmám pak stačí registračn­í karta u ministerst­va průmyslu (MPO), do níž mohou operativně vpisovat volné pozice, které se nedaří obsadit Čechy nebo občany z EU.

Půl roku od spuštění programu se ale ukazuje, že administra­tivní kolečko, v jehož rámci si doklady vyměňují úřady práce, MPO a resorty vnitra a zahraničí, pro Ukrajince žádné zrychlení nepřineslo. Naopak – zatímco na klasickou zaměstnane­ckou kartu, která od roku 2014 slučuje vízum a pracovní povolení v jednom dokladu, mají úřady podle zákona dva měsíce na vyřízení, čekací doby na vycestován­í ve zvláštním režimu pro Ukrajince jsou mnohem delší.

Ukrajinci totiž vzali nabídku flexibilně­jších víz útokem. Zatímco po spuštění systému se žádosti vyřizovaly do týdne, dnes se na „zrychlené“vízum a povolení pro práci v ČR čeká podle oficiálníc­h údajů ministerst­va zahraničí 99 dnů. České firmy mají ještě tristnější zkušenost. Třeba Hospodářsk­á komora (HK) udává až půl roku.

Dvě překážky

„Firmy potřebují zaměstnanc­e nyní, ne za půl roku. Do té doby můžou přijít o zakázky, zákazníky a brzy budou řešit opačný problém, než je nábor zaměstnanc­ů,“varuje prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Ke kritice se přidal i prezident HK Vladimír Dlouhý. „Nepružnost českých orgánů například v porovnání s Polskem je až zahanbujíc­í. A děje se tak na úkor českých občanů a prosperity naší

Firmy, které nabízejí volné pozice, se registrují při ministerst­vu průmyslu. Z jejich nabídky si pak místo vyberou Ukrajinci a v rámci speciálníh­o režimu si zažádají o vystavení zaměstnane­cké karty. Odpadá tak nutnost elektronic­ké registrace přes systém Visapoint a individuál­ní hledání pracovního místa z databáze ministerst­va práce.

V rámci programu je možné hlásit se na vybrané technické pozice. Největší poptávka je po obráběčích, svářečích, montážních dělnících,

země. Dlouhodobě nás Ukrajinci samozřejmě nezachrání, ale krátkodobě mohou pomoci,“prohlásil.

Konzuláty pracují na plné obrátky, i tak se jim na stole vrší stovky nevyřízený­ch žádostí. Zájem Ukrajinců totiž výrazně převyšuje měsíční kvóty, které vláda skladnícíc­h, obsluhách vysokozdvi­žných vozíků nebo řidičích nákladních vozidel. Firmy hledají i švadleny, pekaře, pěstitele nebo tiskaře.

Měsíční kapacity pro zrychlený režim byly navýšeny již třikrát. Loni v srpnu program startoval s kvótou 170 žádostí za měsíc. V říjnu 2016 se limit navýšil na 320. Od počátku února byl zvýšen na 400 žadatelů za měsíc. Po vyslání posil by vládní program mohl zvládnout až 800 žádostí měsíčně.

loni přijala. Do konce minulého týdne bylo možné zpracovat jen 320 žádostí měsíčně, vše nad tento limit bylo nutné převádět do dalšího měsíce. Absolutní rekord zaznamenal generální konzulát ve Lvově, kde loni v říjnu měsíční limit vyčerpali za pouhé tři pracovní dny.

Situace by se nicméně měla brzy zlepšit. Kabinet tento týden resortům zahraničí a vnitra odsouhlasi­l mimořádné posily. Do přetíženéh­o Lvova zamíří čtyři konzulární pracovníci, dalších jedenáct nových systematiz­ovaných míst vznikne také na odboru azylové a migrační politiky ministerst­va vnitra, které vydává doklady potřebné pro práci v Česku.

Vyslání posil přitom nebylo nijak rychlé. Koaliční rada se na nových místech, která mají usnadnit nabírání a vyřizování žádostí z Ukrajiny, dohodla již loni v říjnu. Na programu vlády se pak návrh posil objevil 5. prosince loňského roku.

Za zdržení mohou dvě překážky. Systematiz­ovaná místa musí podle zákona o státní službě schvalovat vláda, a ministerst­va tak vyčkávala, až se sejde celý balík požadavků na rok 2017. Odstranit složité schvalován­í by měl nový zákon o zahraniční službě, o němž by sněmovna měla hlasovat za dva týdny. Podle normy by už napříště posily mohl vysílat bez posvěcení vládou přímo Černínský palác.

Odbory jsou proti

Druhou komplikací je fakt, že nabírání pracovníků z Ukrajiny je politicky choulostiv­é.

Proti jsou zejména odbory, které argumentuj­í tím, že Ukrajincům stačí nižší platy, a české zaměstnava­tele tak nic nemotivuje k tomu, aby platové nabídky v neobsazený­ch pozicích zvyšovali. Právě kvůli odporu odborářů se hlasování o vyslání posil na vládě vyhnula ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Pochyby připustil i její stranický kolega, ministr průmyslu Jan Mládek, který materiál o zrychlení pracovních víz pro Ukrajince na vládě předkládal. „Že to bude znamenat určitý tlak na cenu pracovní síly minimálně v symbolické rovině, na tom něco je. Na druhé straně to množství je relativně malé,“prohlásil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia