Lidové noviny

Drama na lanovce: kde byla obsluha?

-

PRAHA Středeční pád dítěte ze sedačkové lanovky ve skiareálu Monínec ve středních Čechách vyšetřuje policie a drážní inspekce. Svědek tvrdí, že v té chvíli chyběla na místě obsluha. Lyžařský areál argumentuj­e přepravním řádem, podle něhož za dítě do osmi let zodpovídá rodič. Pětiletý chlapec skončil s vážným poraněním v nemocnici.

Matce s dítětem se na lanovku údajně nepodařilo správně nasednout. „Za námi byli lidé, kteří na paní křičeli, ať si odepne lyže. To se jí nějakým způsobem povedlo. Jednou rukou se držela za hranu sedačky, druhou držela dítě. Byla tam opřená na půl zadku, nebo zády. Neměla ani šanci opřít si nohy o ten rám,“popsal Českému rozhlasu situaci Pavel Janka. Moment, kdy matka se synem na lanovku nastoupili, ale na vlastní oči neviděl.

„Zaregistro­val jsem, až když začala křičet. To bylo v okamžiku, kdy byli ještě metr, maximálně dva od koberce,“řekl Janka, podle něhož žena nejspíš zazmatkova­la a nevěděla, co dělat. „Čekala, že se lanovka zastaví, ale ta ji místo toho vyvezla nahoru a ona se snažila dítě držet. Evidentně za to nemohla.“

Personál byl prý v boudě

Mezi lidmi následně nastal zmatek. Křičeli na obsluhu, ať lanovku zastaví. Janka, který na Monínci lyžoval celý den, ovšem tvrdí, že zaměstnanc­i obsluhy nebyli na stanoviští­ch přítomni od rána. K volající matce podle něj dorazili až po půlminutě, kdy výškový rozdíl mezi sedačkou a zemí byl již osmimetrov­ý.

„Místo aby lanovku pustili zpět dolů, pustili ji zase nahoru. Asi čekali, že se tam nějak vyškrábou nebo ho udrží. Dítě držela asi dalších 600 metrů, pak spadlo,“líčil Janka s tím, že na lanovce vedle ženy seděly další děti, které jí pomáhaly se držet.

Ředitel areálu Monínec Jaroslav Krejčí uvedl, že část personálu byla v boudě, je to podle něj standardní situace, protože je odtud na nástupiště vidět a zároveň lze z boudy lanovku zastavit. Podle něj byli v době nehody ve spodní stanici tři pracovníci. Ti tvrdí, že žena ze spodní stanice odjela se zaklapnuto­u bezpečnost­ní bránou. „Jestli to bylo špatně zaklapnuté a pak to otevřeli, nevím,“řekl Krejčí. rsa, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia