Lidové noviny

Necitovat! Německý soud potěšil Erdogana

- JIŘÍ SLÁDEK

HAMBURK/PRAHA Svoboda vyjadřován­í se střetla s právem na ochranu osobnosti. Podle rozhodnutí zemského soudu v Hamburku nesmí satirik Jan Böhmermann opakovat na veřejnosti části básně zesměšňují­cí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Soud tedy vyhověl žalobě Erdogana, ale jen zčásti. Turecký prezident totiž požadoval zákaz citování celé básně.

Pětatřicet­iletý Böhmermann ji přednesl loni v březnu ve veřejnoprá­vní televizi ZDF. Ve snaze upozornit na porušování základních lidských práv v Turecku zvolil nadsázku. Popsal Erdogana jako perverzní osobu, která sleduje dětské porno a obcuje se zvířaty.

Hamburský soud včerejším verdiktem potvrdil své předběžné opatření z loňského května, kterým zakázal recitovat obsáhlé pasáže básně. „Soud shledal, že uměleckou svobodu nelze ničím podmiňovat, stejně tak ale není bez hranic,“uvádí se v rozsudku.

Podle soudců tedy báseň obsahuje některé „povolené“pasáže, které jsou oprávněnou satirou a kritikou porušování svobody slova v Turecku. Tyto pasáže je možné citovat. Naopak v „závadných“odstavcích byla přirozená míra satiry překročena, jedná se jen o samoúčelné hanobení a porušování lidské důstojnost­i, proto jejich citaci soudci zakázali.

Rozhodnutí vyvolalo v Německu už loni značné pozdvižení. Erdogan totiž nežaloval satirika jen v civilním procesu, ale v souběžné trestní kauze využil choulosti- Böhmermann vý a roky nepoužívan­ý paragraf 103 německého trestního zákoníku o „urážce zahraniční­ho majestátu“.

Mnoho Němců popudil postup vlády Angely Merkelové, již s trestním stíháním Böhmermann­a, kterému hrozil až několikale­tý nepodmíněn­ý trest, souhlasila. Státní zastupitel­ství ale nakonec stíhání zastavilo a vláda v Berlíně se nakonec odhodlala problemati­cký paragraf zrušit.

Škoda už se ale, zdá se, stala. Němci politikům vyčítali přílišnou ústupnost vůči autoritati­vní- mu režimu v Ankaře, který masově propouští nepohodlné soudce i učitele a zatýká představit­ele opozice. „Turecký režim dlouhodobě pronásledu­je svobodný tisk a vyrábí vykonstruo­vaná obvinění proti jeho majitelům,“uvedl i šéf německého svazu novinářů Frank Überall.

Spor okolo satirika Böhmermann­a se odehrává v situaci, kdy Německo a další evropské země spoléhají na podporu Turecka při řešení imigrační krize. Z Evropy se tak podle kritiků stává rukojmí Erdoganova režimu.

 ?? FOTO ČTK/ AP ?? Satirik
FOTO ČTK/ AP Satirik

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia