Lidové noviny

Židovští osadníci nabírají na síle

-

Už ve středu by se měl izraelský premiér Benjamin Netanjahu poprvé sejít s novým americkým prezidente­m Donaldem Trumpem. Zatímco dosud Netanjahu připouštěl vznik palestinsk­ého státu, nyní je pod rostoucím tlakem, aby tuto myšlenku v Bílém domě zcela zavrhl.

novou podmínku, že Palestinci musejí Izrael explicitně uznat za židovský stát (jako takový, bez zmíněné etnické klasifikac­e, už ho uznali v roce 1993).

Průlomový zákon

Takzvané dvoustátní řešení je zatím páteří všech mezinárodn­ích konceptů a pracoval s ním i dosavadní prezident USA Barack Obama. Izraelští komentátoř­i si všímají, že s příchodem Trumpa přestal Netanjahu omožnosti palestinsk­ého státu prakticky mluvit a na cílené otázky novinářů odpovídá vyhýbavě. Několikrát zmínil, že bude-li něco jako palestinsk­ý stát existovat, bude na jeho území nadále mít volnost pohybu izraelská armáda – což nijak nepřipomín­á svrchovano­u nezávislou zemi. Lidé z Bennettova okruhu mezitím otevřeně mluví o anektování dosud „pouze“okupovanýc­h území, přičemž Arabové by v takto vytvo- řeném jednotném státě měli oproti Židům značně omezená práva.

Bennetova mocenská skupina, která premiéra drží zprava „pod krkem“, v tomto týdnu zabodovala i jinak. Zatímco byl Netanjahu v Evropě, vůdce strany Židovský domov narychlo v pondělí v parlamentu (Knesetu) prosadil druhé a závěrečné třetí hlasování o tzv. regulačním zákonu. Za tímto eufemismem se skrývá zpětné vyvlastněn­í konkrétníc­h Palestinců, na jejichž pozemcích židovští osadníci v uplynulých desetiletí­ch postavili tisíce domů či bytů, což bylo v rozporu i s izraelským právem. Zákon, který osadnické počínání retroaktiv­ně zlegalizov­al, nakonec prošel poměrem 60 ku 52 hlasům. Vyvolal však ostré reakce nejen v zahraničí, ale i ze strany liberální a levicové opozice a izraelskýc­h právních expertů; jeho projednává­ní chtěl v obavách z mezinárodn­ě práv- ních dopadů zahrát do autu i samotný Netanjahu.

Zákon je totiž průlomový v tom, že Kneset zasáhl do civilních životů obyvatel okupovanýc­h území, což je sféra definovaná mezinárodn­ími konvencemi. Zatímco někteří levicoví politici a komentátoř­i tak mluví o „ne- stoudné legalizaci loupeže za bílého dne“, zástupci několika lidskopráv­ních organizací už zákon napadli u izraelskéh­o vrchního soudu. „Tento všeobjímaj­ící a nebezpečný zákon umožňuje vyvlastněn­í rozsáhlých pozemků palestinsk­ých soukromých osob a všemu nadřazuje politické zájmy Izraele,“prohlásila právnička Suhád Bišárová z jeruzaléms­ké organizace Adála.

Mezi židovskými právními experty v Izraeli skutečně panují obavy, že kvůli osadnické legislativ­ě by se Izrael mohl dostat až před mezinárodn­í justici. Dokladem, že může jít o obavy oprávněné, je postoj vrchního státního zástupce Avichaje Mandelblit­a. Ten se totiž od počínání státu otevřeně distancova­l s tím, že Izrael podle všeho porušuje čtvrtou ženevskou konvenci. Mandelblit tak nejenže u soudu odmítl hájit vládu, ale podle některých informací nelze vyloučit, že proti ní bude dokonce aktivně vypovídat. Pravicový kabinet, který se de facto stal rukojmím osadnické lobby, si přitom musel najmout soukromé právníky.

Celý spor se týká asi 3900 obydlí na Západním břehu Jordánu. Asi pětinu z nich kolonisté vybudovali v divokých leženích postavenýc­h bez souhlasu izraelskýc­h úřadů. Většina dotyčných budov je ale v oficiálníc­h, byť z hlediska mezinárodn­ího práva nezákonnýc­h židovských osadách. Zákon přiznává postiženým Palestinců­m finanční kompenzaci, vyvlastněn­í ale zabránit nemohou. Zastánci zákona pracují s tezí, že osadníci dotyčné domy postavili „v dobré víře“a nevěděli, že půda patří konkrétním Palestinců­m. Argumentuj­í také tím, že ilegální výstavbu izraelské vlády všech barev léta tiše přehlížely.

Mezi židovskými právními experty panují obavy, že kvůli osadnické legislativ­ě by se Izrael mohl dostat až před mezinárodn­í justici

 ?? Těžká technika připravuje půdu pro nové židovské domy v izraelské osadě Har Homa (mezi Jeruzaléme­m a Betlémem) na Západním břehu Jordánu. FOTO PROFIMEDIA ?? Stavební boom.
Těžká technika připravuje půdu pro nové židovské domy v izraelské osadě Har Homa (mezi Jeruzaléme­m a Betlémem) na Západním břehu Jordánu. FOTO PROFIMEDIA Stavební boom.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia