Lidové noviny

Nemůžeme za to, vykrucují se Rusové ze smrti Turků

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/ANKARA Rusko se necítí být zodpovědné za smrt tureckých vojáků, kteří ve čtvrtek zahynuli při bombardová­ní syrského města Al-Báb na severu země v provincii Aleppo. Rusové během náletu namířenému proti takzvanému Islámskému státu (IS) zasáhli budovu, kde se v danou chvíli nacházeli turečtí vojáci. Tři muži zahynuli, 11 bylo zraněno. Podle ruské verze Turecko zadalo špatné souřadnice. Uvedl to včera Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina. „Je to očividné: bohužel se naši vojáci v době náletu na teroristy řídili údaji, které nám předali turečtí partneři, a v této oblasti turečtí vojáci být neměli,“uvedl mluvčí Kremlu.

Podle ruské agentury RIA Novosti ale Ankara uvedla, že Moskvu o přítomnost­i svých lidí v daném místě předem informoval­a. Turečtí vojáci prý navíc byli v budově, která se stala cílem ruského náletu, předcházej­ících deset dnů, takže Rusové o nich museli vědět. Kromě toho už ve středu, tedy den před náletem, do těchto míst Rusové vystřelili raketu. Poté Turci pozvali na generální štáb ruského vojenského atašé a předali mu přesné souřadnice svých jednotek. Následoval ovšem letecký útok. Že jde o vážný incident, je jasné i z toho, kdo se jím včera zabýval – Vladimir Putin si telefonova­l s tureckým lídrem Recepem Tayyipem Erdoganem a vyjádřil mu soustrast.

Vojáci možná riskovali

Situace ale může být složitější, než vykreslují oficiální vyjádření. Turecká armáda soutěží s armádou syrského prezidenta Baššára Asada o to, kdo dřív vstoupí do Al-Bábu. Už v pondělí se totiž ke městu z jihu přiblížila syrská vládní vojska. Ze severu se stahují k Al-Bábu turecké jednotky spolu s oddíly syrské opozice. Podle ruských zdrojů mohli Turci ve snaze vstoupit doměsta jako první zariskovat a vyrazit na pozice, které Rusové bombardova­li.

Jak Asadova armáda, tak Turci jsou spojenci Ruska ve válce v Sýrii, navzájem ale nespolupra­cují, což dává Rusům výsadní postavení jako jediné významné síly v oblasti, která je schopna komunikova­t s různými stranami konfliktu.

Celý incident ale pravděpodo­bně bude zažehnán. Turecký vicepremié­r Numan Kurtulmuș ocenil, že se do věci vložil sám „vážený prezident Putin“. Tím se Ankara snaží zamezit šíření zpráv o „mstě Rusů“za pilota, kterého před rokem sestřelili Turci.

Přesto „nehoda“vyvolává pochybnost­i. Situace na severu Sýrie se totiž nesmírně komplikuje, protože zde operuje řada sil, jež mají rozdílné zájmy. Rusko není nadšené ze spolupráce Turků a Američanů, kteří se před pár dny dohodli na společné operaci na osvobození Rakky od IS. Radost z toho nemá ani úhlavní spojenec Rusů Asad. Další rozpory vyvolává to, že Turecko podporuje povstalce. USA vsadily na Kurdy, kteří se rovněž snaží získat Rakku, baštu Islámského státu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia