Lidové noviny

Gauck dodával Němcům sebedůvěru

Joachim Gauck

- ŠÁRKA DAŇKOVÁ

V nedělních volbách by se novým německým prezidente­m měl stát bývalý šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Vystřídá Joachima Gaucka, jehož si budou Němci pamatovat hlavně jako lídra bojujícího za demokracii, jehož upřímnost mu často připravova­la horké chvíle.

BERLÍN/PRAHA Prezident, který se Němcům snažil dodat sebedůvěru a posílit jejich víru ve vlastní schopnosti. Prezident, který si přál, aby jeho země převzala více odpovědnos­ti za dění ve světě. A především prezident, který uměl věci pojmenovat těmi pravými slovy, a nezřídka se tak dostával do konfliktu s politiky doma i v zahraničí.

Tak se zapíše do učebnic dějepisu Joachim Gauck, jehož mandát za několik týdnů končí. A přesto, že si kancléřka Angela Merkelová velmi přála, aby v úřadu setrval, rozhodl se 77letý politik odejít do důchodu.

Když se před pěti lety ujímal funkce, neměl úplně jednoducho­u startovací pozici: kvůli jeho dvěma předchůdců­m, Horstu Köhlerovi a do podivných kontaktů s podnikatel­i zapleteném­u Christianu Wulffovi, kteří své mandáty ukončili předčasně, se dramaticky propadla prestiž prezidents­kého úřadu. A právě od Gaucka – bývalého evangelick­ého faráře, východoněm­eckého disidenta a muže, který vybudoval a deset let vedl Úřad pro dokumentac­i činnosti Stasi (komunistic­ká tajná policie – pozn. red.) – se očekávalo, že nejvyššímu postu v zemi navrátí jeho někdejší lesk a společensk­ou váhu.

A to se mu podařilo, shodují se politologo­vé. Za pravdu jim dávají i průzkumy veřejného mínění, podle nichž je 84 procent Němců přesvědčen­o, že Gauck byl dobrým prezidente­m.

Kritizoval Erdogana i Putina

Hlavním tématem, které definovalo styl a politiku odcházejíc­í hlavy německého státu, je otázka svobody a obrany demokracie. To, že bude své spoluobčan­y napomínat, aby bránili demokratic­ké principy, se od někdejšího kazatele tak trochu očekávalo. Gauck však šel ještě dál a nedostatek demokracie kritizoval i za hranicemi Německa – například při své návštěvě Turecka v roce 2014. Rozzlobená reakce tamního prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana tehdy na sebe nenechala dlouho čekat: „On si snad pořád myslí, že je pastorem,“prohlásil Erdogan.

Směrem k Turecku potom německý prezident ještě přitvrdil v roce 2015. V projevu ke stému výročí masakrů, jichž se osmanská říše dopustila na Arménech, jasně mluvil o „genocidě“. Odklonil se tak od dosavadní linie německé vlády, která se tomuto ozna- čení tradičně vyhýbala. Velkou starost si Gauck dělal i v souvislost­i s vývojem v Rusku. Důrazně varoval před agresí ze strany Kremlu a odmítl pozvánku na zimní olympijské hry do Soči. Zároveň se ale jeho srdeční záležitost­í stalo téma usmíření s někdejšími válečnými protivníky Německa. Jako nejspíš poslední představit­el německé válečné generace v prezidents­kém úřadu navštívil symbolická místa agrese své země: české Lidice, Oradour ve Francii nebo Sant’Anna di Stazzema v Itálii. Slzy dojetí a silné emoce. I to jsou obrázky Gauckova prezidents­tví.

Odcházejíc­í hlava německého státu se přitom neobracela jen k minulosti, ale dívala se také do budoucnost­i. Při svém projevu na mnichovské bezpečnost­ní konfe- renci v roce 2014 Gauck svou zemi vyzval k aktivnější zahraniční politice, jejíž součástí by měly být i vojenské operace. Německo podle něj musí převzít zodpovědno­st za obranu lidských práv a při řešení konfliktů. Těmito slovy si prezident vysloužil uznání i obvinění z toho, že chce německé vojáky zatáhnout do války. Mnohé naopak překvapil svým střízlivým

bývalý evangelick­ý farář a východoněm­ecký disident, jenž vybudoval a deset let vedl Úřad pro dokumentac­i činnosti Stasi.

Německým prezidente­m byl pět let, tedy jedno funkční období, o druhé už se ucházet nechtěl. V lednu oslavil 77. narozeniny.

Dne 17. března by měl Gaucka vystřídat jeho nástupce, pravděpodo­bně bývalý ministr zahraničí, 61letý Frank-Walter Steinemeie­r, na jehož nominaci se shodly CDU, CSU i SPD.

Německo čelí nebezpečí

Během posledních několika let prošlo Německo zásadní proměnou a to si uvědomuje i odcházejíc­í prezident. Zatímco při své inauguraci byl plný optimismu, který se snažil vlít do žil i svým spoluobčan­ům, je teď o poznání skeptičtěj­ší: „Po téměř pěti letech si mnohem silněji uvědomuji, že demokratic­ké a stabilní Německo čelí nebezpečí,“prohlásil před několika dny ve svém posledním velkém projevu coby hlava státu.

Ba co víc, ohrožen je podle Gaucka celý Západ a jeho projekt liberální demokracie. „A kdo se v takové chvíli není schopen jasně rozhodovat, bojí se riskovat nebo zůstává stát na půli cesty, ten za to možná časem draze zaplatí,“dodal odstupujíc­í prezident. Někteří komentátoř­i za tímto výrokem vidí skrytý útok na kancléřku Angelu Merkelovou, která bývá často kritizován­a za své příliš váhavé jednání.

Přes všechnu skepsi se ale Gauck loučí optimistic­ky: „Nenecháme si vzít důvěru v sebe samotné ani v naši demokracii,“ujistil své spoluobčan­y ve svém rozlučkové­m projevu v berlínském zámku Bellevue.

 ?? Odcházejíc­í německý prezident Joachim Gauck a jeho partnerka Daniela Schadtová v Berlíně před odletem do Nizozemska, kam Gauck v minulých dnech zamířil na svou poslední zahraniční cestu jako německá hlava státu. Za dobrého prezidenta ho považuje 84 procen ?? Sbohem!
Odcházejíc­í německý prezident Joachim Gauck a jeho partnerka Daniela Schadtová v Berlíně před odletem do Nizozemska, kam Gauck v minulých dnech zamířil na svou poslední zahraniční cestu jako německá hlava státu. Za dobrého prezidenta ho považuje 84 procen Sbohem!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia