Lidové noviny

Sever Evropy likviduje kuřáky

- MIROSLAV PETR

Finsko přitvrdilo v boji proti tabáku. V roce 2040 má země být prakticky bez kuřáků. Česko žádné podobně radikální řešení nechystá.

PRAHA Striktním způsobem se vypořádává s kuřáky sever Evropy, zejména Finsko. K běžným opatřením, jako je třeba zákaz reklamy, zákaz kouření na veřejném prostranst­ví, vysoké zdanění nebo krabičky s varovnými odpudivými obrázky, Finové letos přidávají vlastní a mnohem radikálněj­ší regulace. Třeba zákaz kouření na balkonech nebo roční poplatky pro všechny prodejce. Řada jiných zemí, včetně Česka, tak přísnou cestou nejde.

Říká se tomu „endgame“. Konečná fáze. Finové si dali cíl, že do roku 2040 (nově prý možná už do roku 2030) kuřáky prakticky vymýtí z populace. Ne sice úplně, ale k tomuto datu má jejich podíl klesnout pod dvě procenta. V roce 2015 kouřilo ve Finsku zhruba 15 procent dospělých lidí (přesněji nad 15 let). Pro srovnání – v Česku přes 24 procent.

Finsko je svým plánem v Evropě ojedinělé. „Náš přístup je revoluční. Chceme se zbavit všech tabákových výrobků,“citovala televize CVV Kariho Paasa z finského ministerst­va zdravotnic­tví a sociálních věcí.

Na balkon jen bez cigarety

Současná striktní opatření k tomu mají přispět. Správce domu nebo bytovky může požádat úřady o zákaz kouření na balkonech dotyčného objektu, pokud se z místa valí dým a obtěžuje sousedy. Velkou nevoli mezi obchodníky vyvolává i nový poplatek, který prodejci tabákových výrobkůmus­ejí ročně platit místní obci, ve výši až 500 eur za každou pokladnu.

Z vybraných peněz jsou placeni inspektoři, kteří dohlížejí v obcích na dodržování protikuřác­kých pravidel. Cílem je kouření lidem co nejvíc omezit a znechutit. Ve Finsku je už nyní regulován prodej elektronic­kých cigaret a je- jich aromatický­ch náplní, údajně proto, aby čokoládové nebo ovocné příchutě nelákaly mladé lidi provozovat tuto ve většině zemí tolerovano­u alternativ­u. Finsko hodlá použití e-cigaret omezovat stejně striktně jako klasické kuřivo. A žvýkací nebo orální tabák snus, oblíbený hlavně v sousedním Švédsku, zrovna tak.

Samostatno­u kapitolou je cíl ve Finsku výrazně zvyšovat spotřební daň z tabákových výrobků. Už nyní jsou tamní cigarety (loni v přepočtu 154 korun za krabičku) páté nejdražší v Evropě. Opro- ti tomu je Česko nejběžnějš­í cenou 80 korun čtvrté nejlevnějš­í.

„Ve Finsku ovšem nejde jen o přísnou regulaci, ale také o osvětu a nabídku léčby, včetně hrazených léků,“říká na adresu finského akčního plánu nejznámějš­í česká bojovnice proti kouření profesorka Eva Králíková z Univerzity Karlovy v Praze.

„Jejich plán má velkou šanci na splnění. Není to jen osamocený výkřik, ale systematic­ká práce mnoha týmů mnoha profesí, lékařů, ale i ekonomů, sociologů, pracovníků medií a dalších. Stát je tam za tuto jejich práci na splnění cíle platí,“dodává Králíková.

Česká akce trochu vázne

I Česko má (z roku 2015) svůj akční plán pro oblast kontroly tabáku, na jehož splnění však není vyhrazen žádný státem placený speciální tým. Mimo jiné stanovuje cíl, aby u nás klesl podíl kuřáků v populaci nad 15 let oproti 31,4 procenta v roce 2014 na maximálně 22 procent v roce 2025.

Finové přitom uvažují, že pět let poté už budou mít nejvýše dvě procenta kuřáků. A jdou za tím tvr- dě. U nás kuřáci nakupují od loňska kuřivo s obrazovým varováním, od května si nezapálí v žádné restauraci a stát omezí koncentrac­i nikotinu v e-cigaretách.

Žádné jiné opatření se v nejbližší době nechystá. Ani prudké zvýšení ceny cigaret, respektive spotřební daně. Ministerst­vo financí shodně s výrobci tvrdí, že skokové zdražení způsobuje nárůst černého trhu – nahrává levnějším cigaretám od padělatelů a pašeráků. Dosud je Česko podílem nelegálníh­o trhu pod průměrem Evropy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia