Lidové noviny

Na každého Čecha vychází dluh 153 tisíc

-

Státní dluh se loni snížil o 59,6 miliardy korun na 1,613 bilionu Kč.

PRAHA Na poklesu má zásluhu přebytek státního rozpočtu 61,8 miliardy Kč a zefektivňo­vání řízení likvidity státní pokladny, uvedlo ministerst­vo financí. Na každého českého občana tak připadá dluh 153 000 Kč.

Údaj o státním dluhu již v prosinci oznámilmin­istr financí Andrej Babiš (ANO). „Zkrotili jsme státní dluh, který za mých předchůdců astronomic­ky narostl. Od mého nástupu do funkce ministra financí jsme jej snížili o 70 miliard Kč,“uvedl včera.

Podíl státního dluhu na HDP se meziročně snížil ze 36,7 procenta na 34,2 procenta, dluhová zátěž klesá třetím rokem v řadě. „Poměrové zadlužení vůči HDP kleslo za dobu fungování naší koaliční vlády o 6,9 procentníh­o bodu,“dodal ministr.

Státní dluh je na nejnižší hodnotě od roku 2011. Důvodem poklesu je podle analytika Komerční banky Marka Dřímala hlavně přebytek rozpočtu, což umožnilo ministerst­vu financí snížit nový státní dluh. „V příštím roce se státní dluh mírně zvýší, a to asi o 25 miliard Kč,“odhadl.

Státní dluh se loni podařilo snížit takřka o celou hodnotu vykázaného rozpočtové­ho přebytku, řekl analytik společnost­i Cyrrus Lukáš Kovanda. To je podle něj pozitivní zpráva, kterou ocení mezinárodn­í investoři i ratingové agentury. ČR patří mezi pětici zemí EU s nejzdravěj­šími veřejnými financemi, vedle Lucembursk­a, Estonska, Lotyšska a Bulharska. Pouze tyto země vykazují celkovou úroveň veřejného zadlužení v poměru k HDP nižší než 40 procent a zároveň aktuálně hospodaří přebytkově.

Celkový objem peněz ve státní pokladně vzrostl, mimo jiné díky novým legislativ­ním a technickým opatřením, která přinesla rozšíření o účty resortních, oborových, podnikovýc­h a dalších zdravotníc­h pojišťoven a svazů zdravotníc­h pojišťoven. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia