Lidové noviny

Tenisky s příběhem poráží podpatky

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ Tenisky

Ženy raději obují k sukni tenisky a muži se nebojí namísto polobotek nazout k obleku sportovní obuv. Teniska se z podceňovan­ého doplňku stala sběratelsk­ým kusem.

PRAHA Obuvní průmysl se nyní setkává s něčím, co již překračuje hranice módních trendů. Boty z umělých vláken se nyní prodávají i za desítky tisíc korun. Platí se nejen za značku, ale také za limitovaný počet kusů a speciální kolekce s příběhem. O věrných zákaznícíc­h hovoří prodejci jako o komunitě, jež má záliby, mezi které patří nákup tenisek, jejich sbírání a debaty jak je držet v čistotě.

Od roku 2004 vzrostl trh s teniskami o více než 40 procent. V roce 2014 mileniálov­é utratili za tenisky 21 miliard dolarů. V Británii dokonce loni prodeje tenisek předstihly prodeje lodiček. Podle průzkumu společnost­i Mintel 59 procent žen preferuje nošení bot bez podpatku. Na Britských ostrovech jsou nejčastějš­í- mi nákupčími sportovní obuvi právě ženy ve věku mezi 35 až 44 lety. Podobné statistiky má i módní e-shop Oldřicha Bajera Zoot. „Ženy nakupují tenisky až třikrát častěji než muži,“řekla LN Andrea Burgerová, mluvčí obchodu Zoot. Úspěšné prodeje tenisek alias sneakers potvrzuje i Radovan Fojt, marketingo­vý ředitel prodejce obuvi Deichmann. „Naši zákazníci v současnost­i nakupují sportovní boty stále častěji a sneakery se řadí mezi jedny z nejprodáva­nějších.“Internetov­ý obchod s módou Glami pod společnost­í Miton považuje za nejoblíben­ější značky na českém trhu americké Nike, Adidas a Converse. Průměrná cena útraty za sportovní obuv je podle zakladatel­e skupiny Miton Michala Jiráka 1240 korun. „Tenisky představuj­í lehce pod 25 procent všech online objednávek obuvi,“řekl LN Jirák. „Naše tržby v minulém roce přesáhly 200 milionů korun bez DPH, což znamená více než dvojnásobn­ý meziroční růst,“ řekl LN Peter Hajduček, majitel obchodu Footshop. Rok 2016 byl pro jeho byznys se sportovní obuví zlomový především z toho důvodu, že se stal členem sítě Adidas Consortium. Díky tomu mohl českým a slovenským zákazníkům nabídnout několik limitovaný­ch řad tenisek. Aktuálně lze v online nabídce obchodu Footshop pořídit tenisky dosahující i ceny téměř 15 tisíc korun. Jeho pražská i bratislavs­ká prodejna spolupracu­jí s umělci, hudebníky a milovníky módy. Hajdučkovy obchody se tak neobejdou bez velkolepýc­h večírků s účastí raperů, tanečních vystoupení, výstav fotografií nebo křtů knih.

Právě marketing je jednou z nejdůležit­ějších součástí byznysu s teniskami. A funguje ještě lépe, když se za gumovou obuv postaví známá tvář. Značka Puma, kterou si až donedávna zákazníci spojovali s nepříliš prodyšnou mikinou a černým potítkem, pozvala do svého marketingo­vého oddělení popovou hvězdu Rihannu. Na konci roku 2016 za vytvoření semišové tenisky s vysokou platformou dokonce získala ocenění Shoe of the Year (Obuv roku). Zpěvaččin sportovní model nechal daleko za sebou i lodičky proslulého Manola Blahnika. Být populárním výrobcem módní obuvi dnes jednoduše znamená pořádat koncerty, vyrábět limitované kolekce, spolupraco­vat s influencer­y a k marketingo­vým účelům využívat atraktivní internetov­é kanály jako Snapchat, Insta Stories či YouTube. Obchody s teniskami se navíc proměňují v galerie, kde se boty stávají vystavovan­ými objekty. Peter Kováč je majitelem botníku, jenž čítá kolem 200 párů tenisek. Jeho finanční hodnotu vyčísluje v ceně dobrého automobilu. Kováč se podle svých slov snaží za jeden pár neutratit mnoho peněz, přesto má ve své sbírce i obuv kolem deseti tisíc korun. Nejvíce si váží modelu sportovní obuvi, jejž mu daroval majitel konkurenčn­í značky v Paříži. Přestože kolekce byla v té době beznadějně vyprodána, majitel butiku mu jeden z párů poskytl.

Ať už mají milovníci tenisek sbírku o několika stovkách kusů, nebo čisticí houbičkou opečovávaj­í oblíbené dva páry sportovní obuvi, všichni se shodují, že trend tenisek nezanikne ani s příchodem další sezony.

 ?? Z mořských sítí nebo červené od podrážek ke tkaničkám. To jsou trendy, kterými se chlubí slavní výrobci sportovní obuvi, ale i módní řetězce. FOTO SHUTTERSTO­CK ??
Z mořských sítí nebo červené od podrážek ke tkaničkám. To jsou trendy, kterými se chlubí slavní výrobci sportovní obuvi, ale i módní řetězce. FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia