Lidové noviny

Trump a (de)regulace bank

- JAN MACHÁČEK

světě by regulace měla působit proticykli­cky. Když se ekonomika začne přehřívat, měla by regulace banky ochlazovat a nutit je k zdrženlivo­sti, aby nenafukova­ly příliš bubliny některých aktiv. Když je ekonomika v recesi a banky samy chladné a příliš opatrné, měla by je naopak (de)regulace posvazovat k životodárn­ému riziku.

V praxi je to bohužel většinou naopak, lidstvo není příliš poučitelné. Když se ekonomika přehřívá a zázračně roste, jsou regulátoři pod politickým tlakem, aby ekonomiku netlumili a nebrzdili, aby ji nechali svobodně růst apod. Když pak dojde k vlně krachů bank, které musí zachraňova­t daňoví poplatníci, přijde politická pomsta se zpožděním. Schválí se nějaká přísná regulace, zpravidla právě v době, kdy se ekonomika teprve dostává z recese a banky je třeba spíše povzbudit k riziku. Regulace je tak zpravidla procyklick­á. Podobně je tomu v případě Spojených států: jejich ekonomika se už zahřívá, inflační tlaky rostou, vláda chystá fiskální expanzi, a ještě k tomu bude Trump deregulova­t banky.

Co tedy Trump nařídil? Dobře to vysvětluje sloupek na serveru agentury Reuters (http://www.reuters.com/article/us-usa-trump-bre akingviews-idUSKBN15M­23B). Exekutivní příkaz je ve skutečnost­i velmi nekonkrétn­í. Prezident si stěžoval, že jeho přátelé mají potíže získat úvěr kvůli excesivní bankovní regulaci. A tak pak podepsal příkaz, který má uvolnit Dodd-Frankovu regulaci bank, která si oficiálně kladla za cíl zabránit opakování toho, co vedlo k hypotéční a finanční krizi roku 2008. Jenom podepsání příkazu ale způsobilo růst bankovních akcií a šest největších bank tak za den získalo 130 miliard dolarů nového kapitálu, který mohou použít k podpoře úvěrování.

Jinak příkaz není moc konkrétní: nabádá ministra financí, aby pracoval s regulátory na podpoře ekonomické­ho růstu a do 120 dnů připravil v tomto směru zprávu. Opravdové změny v Dodd-Frankově legislativ­ě, kterou schválil Kongres, může ale opět udělat pouze Kongres. Je třeba podpora 60 senátorů, ale republikán­i jich mají pouze 52. Finanční výbor Sněmovny reprezenta­ntů má své vlastní představy o reformě legislativ­y. Možná nakonec dojde k nějakým změkčením, ale nemusí to být nic závratného. Možná budou zklamány jak banky očekávajíc­í velké svobody, tak kritici jejich permanentn­ího deregulačn­ího lobbingu.

Teprve uvidíme, jaký dopad bude mít případná deregulace amerických bank na jejich evropské konkurenty. Ti mohou příjít o část z koláče globálního byzny- su. To by to osvobození muselo být opravdu podstatné.

Jednou z vlajkových lodí Trumpovy politiky má být deregulace všeho podnikání, dekret o uvolnění regulace bankovnict­ví už podepsal. Jak to má být vlastně s regulací bank „akademicky“správně?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

 ?? Dekret o regulaci bank již podepsal FOTO ČTK/ AP ?? Prezident Donald Trump
Dekret o regulaci bank již podepsal FOTO ČTK/ AP Prezident Donald Trump

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia