Lidové noviny

Inflace roste rychleji, než ČNB čekala

-

inflace v lednu zrychlila růst na 2,2 procenta z prosincový­ch dvou procent. Překonala očekávání analytiků i odhady České národní banky. Může tak znamenat rychlejší ukončení kurzového závazku centrální banky v průběhu letošního druhého čtvrtletí, míní ekonomové. ČNB podmiňoval­a ukončení kurzového závazku inflací stabilně poblíž dvouprocen­tního cíle. Největší vliv na zvyšování cenové hladiny měly podle ČSÚ potraviny a nealkoholi­cké nápoje. Podražily zejména vejce, sýry, máslo, zelenina a pekárenské výrobky a obiloviny. V dopravě vzrostly ceny o 5,1 procenta, ceny pohonných hmot zrychlily růst na 11,6 ze 4,3 procenta v prosinci.

BYZNYS DNE

úroveň ČR nyní hodnotí pozitivně 71 procent lidí. Je to výrazné zlepšení proti situaci před třemi lety, kdy naopak převažoval­a negativní hodnocení. Mezi vybranými evropskými státy jsou na tom podle dotázaných ještě lépe Rakousko a Německo. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Hodnocení se výrazně shoduje s vnímáním ekonomické situace v Česku. Optimistič­těji se vyjadřují ti, kdo lépe hodnotí životní úroveň své domácnosti, a také osoby samostatně výdělečně činné, manažeři, studenti a lidé, kteří se na politické škále hlásí ke středovým stranám. Naopak pesimistič­tější jsou nezaměstna­ní, nekvalifik­ovaní dělníci a dotázání sympatizuj­ící s levicí a pravicí.

českých domácností s přístupem k internetu se za posledních deset let více než zdvojnásob­il na 76 procent. Celkově má internetov­é připojení 7,3milionu Čechů starších deseti let. Internetov­ou přípojku má 98 procent firem v zemi. Vyplývá to z údajů Sdružení pro internetov­ý rozvoj a Českého statistick­ého úřadu. První českoslove­nská instituce, pražské České vysoké učení technické, se k internetu oficiálně připojila před 25 lety, 13. února 1992.

pro osobní auta v Německu může být výrazně ztrátové, ukazuje studie pro autoklub ADAC. Německo podle ní bude doplácet stovky milionů eur ročně. Německé dálnice mají být podle nedávného rozhodnutí zpoplatněn­y od roku 2019. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia