Lidové noviny

Kterak Hitlera zastaviti

-

Rozmáhá se nám tu takový zvláštní jev. Za nešvar jej rozhodně nemůžeme označit, protože se jej dopouštějí převážně lidé milí, moudří, vzdělaní a prostě švarní. Tvrdit, že prožíváme druhý únor ’48 či normalizac­i, je už trochu obehrané, a tak je třeba vzít starou tezi o fašismu a protofašis­mu, které už třetím rokem dobývají Evropu – a zabušit do bubnů ještě o trochu víc. Takže se objevil argument ultimátní: Hitler. Hitler sem, Hitler tam, Hitler, kam se podívám.

A to nejen v tomto listu. Podobnosti Donalda Trumpa s Adolfem Hitlerem najdete nejen v Lidových novinách, ale v sofistikov­anější verzi i v Los Angeles Review of Books. Jenže pro jiné je Hitlerem dneška Vladimir Putin (zejména po anexi Krymu). Navíc fašismus prý vystrkuje růžky v Maďarsku, Polsku, Rakousku a samozřejmě „již brzy“zavládne i u nás. Chlívek se určitě nebude smáti kolegům, kteří jsou vždy připraveni na minulou válku a svou normalizač­ní nečinnost statečně dohánějí honěním komunistů a jiné škodné dnes. Naopak, pokusí se je vzít vážně.

Časy Adolfa Hitlera nám přinesly mimo jiné poučení: někoho takového je třeba zastavit včas, dokud to ještě jde. Tehdy prý nejpozději při remilitari­zaci Porýní. Ale kam by měli stateční bojovníci zaútočit dnes? Na Moskvu, nebo na Washington? A měl by preventivn­í úder proti Budapešti přijít ještě před preventivn­ím úderem proti Varšavě, nebo naopak? A teď si vezměte, že pro mnohé Rusy jsou fašisté Ukrajinci a... Češi. Kam udeřit dřív?

Máme tendenci připisovat rozmach „postfaktic­ké debaty“populistům, ale Chlívek se obává, že k ní přinejmenš­ím stejně silně pomáhají liberální média. Pokud na základě dvou tří stejných či podobných znaků hledáme paralely mezi Donaldem Trumpem a Adolfem Hitlerem (nebo mezi rokem 1947 a 2017), děláme úplně to stejné co lidé jako Miloš Zeman nebo Donald Trump. Ze skutečnost­i si vybereme jen zlomek, jenž se nám hodí do předem připravené­ho názoru, zbytek povýšeně přehlédnem­e.

Přesněji: ignorujeme-li dvacet až třicet znaků odlišných, rezignujem­e na samotnou podstatu myšlení.

Pokud na základě tří stejných či podobných znaků hledáme paralely mezi Donaldem Trumpem a Adolfem Hitlerem (či mezi rokem 1947 a 2017), děláme úplně to samé co lidé jako Miloš Zeman nebo Donald Trump

Varování před argumentem „ad hitlerum“zformulova­l před čtvrtstole­tím právník Mike Godwin, když studoval přenos informací v kultuře (memů). Tehdy ukázal, jak často se soupeři v diskusi snaží diskredito­vat oponenta přirovnání­m jeho názorů k nacistický­m, a zformulova­l pravidlo: „Fakt, že diskuse začíná být únavná, poznáte podle toho, že účastníci vytáhnou Hitlera a nacisty.“

Godwinův zákon za ta léta vešel relativně ve známost i mimo prostředí Usenetu, pro nějž byl původně zformulová­n. A tak kdo dnes v internetov­ých diskusích vytahuje Hitlera, je většině ostatních okamžitě pro smích. Možná nastal čas, aby se i papír od elektronů přiučil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia