Lidové noviny

Chudáci děti

Rodiny už nepotřebuj­í další plošné úlevy

-

Naše obmyslná koalice zvýšila přídavky na děti. Aby toho nebylo málo, zvýšila i slevu na dani, takže rodičům zbude v peněženkác­h více. Tedy zbývá ještě taková prkotina, aby návrh schválila vláda a poté slavná „žvanírna“jménem parlament, ale to bude opravdu jenom formalita. Kdo by před volbami odmítl přilepšit dětem?

Tato koalice zvedla úlevy pro rodiny jako žádná jiná. V principu nic proti, ale všeho moc opravdu škodí: zejména když tyto úlevy pomáhají i rodinám s vyššími příjmy, ale už nikoli těm úplně nejchudším. S jedním dítětem zaplatíte měsíčně napříště na dani o 1267 korun méně, s druhým o dalších 1617, s třetím navíc o 2017 korun méně. Tedy rodič tří dětí bude mít o takřka pět tisíc vyšší výplatu (přesněji 4901) než bezdětný.

Znovu: nic proti, rodiny s dětmi jsou ohroženějš­í chudobou, dokonce víc než senioři. Jenže naše sociální politika postrádá skutečnou analýzu potřebnost­i a děr v záchranné síti. Michaela Marksová chce rozšiřovat dávky na co největší okruh lidí (proč mají bohatí dostávat dávky?); lidovci tlačí na vyšší a vyšší úlevy pro rodiny; ANO pak žádný koncept nemá. Ministr financí vždy chvíli prská kvůli dopadům na rozpočet, ale nakonec se přidá, aby nebyl za nepřejícné­ho.

Nekonečné zvyšování dávek a úlev pro střední třídu odnáší nakonec ti, jimž je opravdu ouvej: osamělí tátové a mámy na rodičovské, lidé hluchoslep­í, upoutaní na lůžko. Protože sociální politika v pojetí všech stran takřka nijak nesouvisí s pomocí potřebným, ale jen nákupem voličů. A ti, jimž je skutečně ouvej, mají příliš málo hlasů. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia