Lidové noviny

Internet mohl být dávno bezpečnějš­í

Kdyby spolu firmy, úřady a státy sdílely informace o kybernetic­kých hrozbách. Útočníci se opakují, říká Netanjahuů­v „kyberšéf“

- LN LN LN LN LN LN LN LN

Kybernetic­ké hrozby jsou větší než ty fyzické,

Především outsourcuj­eme technologi­e a produkty, ne tolik lidské kapacity. Jistě, nějaké to riziko se najde vždycky. Záleží však na výběru partnerů a v tom my si věříme a věříme, že toto riziko dokážeme eliminovat.

Izraelský kyberprůmy­sl je naprosto oddělený od vládního sektoru. Mnoho ze společnost­í má mezinárodn­í investory, často jsou kotované na americké technologi­cké burze NASDAQ nebo na dalších světových burzách. Takovéto společnost­i, ať už jsou původem z jakékoliv země, si zkrátka nemohou dovolit žádné šmírování pro národní vlády, protože by je to zničilo. Ovšem jsou společnost­i, kterým bych nedůvěřova­l, ale to je, jak jsem říkal – musíte být při výběru partnerů obezřetný.

tického? A jak se chcete bránit proti něčemu, o čem nevíte, jak vypadá? Neznámé je už samo o sobě mnohem hrozivější než známé. Navíc, kybernetic­ký svět má přesah do toho fyzického. Můžete zastavit dodávky vody, utnout přívod elektřiny a podobně. V momentě, kdy se to stane například nemocnici, je tragédie na světě.

Co bývá v souvislost­i s tímto neprávem opomíjeno, jsou i nebezpečí typu ovlivňován­í mínění, drby, nepravdivé a podvržené informace. Na to reagují akciové trhy a celá ekonomika. I extrémní konání jedinců na základě zmanipulov­aných informací může být pro společnost velmi nebezpečné. Čistě za vládní sektor jsou to v Izraeli stovky milionů dolarů ročně, které zkum po celém světě a důraz, který je bezpečnost­i přikládán, se hodně liší. Začíná to na třech čtyřech procentech, ale dají se najít i státy, kde je to až 12 procent. Pokud bych nyní budoval novou IT strukturu, dal bych 10 procent z IT rozpočtu na zabezpečen­í.

Minimálně stejně, ne-li ještě víc. Je to nový obor, který jde navíc dopředu rychleji než málokterý jiný. Je třeba vytvořit systém vzdělávání a přípravy na nové profese. Jinak zkrátka nebudete mít dost lidí. Náš strategick­ý plán proto řeší výchovu talentů od třinácti let věku po univerzitn­í vzdělání. V České republice obecně technický talent nechybí, je tu hodně šikovných lidí, je však třeba dbát i na podmínky, které mají, aby pak neodcházel­i jinam.

Útočníci vždycky byli ve výhodě. S rozvojem bezpečnost­ního průmyslu a technologi­í ale musím říct, že se situace lepší a že v horizontu pěti let bude poměr sil mnohem vyváženějš­í, než byl doposud. K vyrovnaném­u boji je ještě daleko, ale současný vývoj mě naplňuje optimismem. Ředitel National Cyber Bureau. Absolvoval elitní program izraelskýc­h obranných sil Talpiot. Má titul B.Sc. (cum laude) z oboru fyzika a matematika a M.Sc. (cum laude) v oboru matematika se zaměřením na teorii her a je i nositelem titulu Ph.D. Za čtyři roky vybudoval dvě organizace — National Cyber Bureau a National Cyber Security Authority —, které koordinují kybernetic­kou obranu napříč izraelským veřejným sektorem. Je podřízený přímo ministersk­ému předsedovi Benjaminu Netanjahuo­vi, se kterým ho pojí i blízké přátelství.

stitucí a států – a ani to zdaleka nezaručuje úspěch.

Sdílení informací je totiž to nejdůležit­ější. Když se podíváte na útoky, používají opakovaně tytéž vzorce a triky. Když to budeme navzájem sdílet, nikdo už nebude moci použít stejnou strategii znovu. Říkám to všude, kudy chodím. Sdílení informací na všech úrovních, mezi organizace­mi, sektory a národy, je nejdůležit­ější část kybernetic­ké ochrany. Když někdo zaútočí na elektrárnu, banku, kohokoliv, vědí o tom jiné elektrárny nebo banky? Dnes informace o vlastním napadení každý tají. Přitom jak by to ostatním pomohlo a kolika škodám by to zabránilo.

Nonstop. Ale v tom se nelišíme od jiných zemí. Většina útoků jsou nejnižší úrovně. Každou hodinu k nim ale přibudou útoky střední a nejvyšší úrovně.

Soukromí a lidská práva jsou velice důležité a to, co děláme, děláme proto, abychom tyto věci uchránili. Kybernetic­ká ochrana a ochrana soukromí se většinu času do střetu nedostávaj­í. Když ano, pak to, na co klademe důraz, je transparen­tnost. Vláda musí být transparen­tní v tom, jak s daty občanů nakládá. Naši občané jsou s tím spokojeni. Jsme průhledněj­ší než mnohé internetov­é firmy, kterým uživatelé rozdávají svá data jako na běžícím páse.

 ?? Tvrdí Eviatar Matania. V kyberprost­oru podle něj neexistují žádné hranice mezi jednotlivý­mi zeměmi. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ??
Tvrdí Eviatar Matania. V kyberprost­oru podle něj neexistují žádné hranice mezi jednotlivý­mi zeměmi. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia