Lidové noviny

Slova hambatá

-

„Takú ti jebnem!“A když už jsme u historie: jak by to vypadalo, kdyby jemný symbolistn­í básník Otokar Březina tvořil pod svým původním jménem Václav Jebavý? V tehdejší době by jeho jméno museli vytečkováv­at celé.

Při oficiálně tolerované vulgarizac­i češtiny se jistě v dohledné době slovo jebat stane stejně běžným jako (zatím ještě netolerova­né) oslovení vole. Tož vzhůru a používejme ho vesele!

Nevím, o kolik ojel (měkčí varianta jebat) pan Babiš stát, vím však, jak se znamenitě ojebala sama sněmovna zákonem Antibabiš. Výsledkem onoho zákona je totiž karikatura vlka a kozy, v níž vlk dále mlaská a koza Agrofertu si vesele pomekává ve svěřenském fondu. Všechno dle zákona, všechno legální.

Tento zákon, který měl potřebně přistřihno­ut letky oligarchov­i,

Putna

Středa Baldýnský patří na čestné místo v panteonu blbosti. Člověk se tak marně brání dojmu, že smyslem činu byla jen buzerace (také původně hambaté slovo) oligarchov­y osoby bez valného účinku. Autoři tohoto zákona, opozice sněmovní a koaliční, připomínaj­í onu kumpačku ze Švejka, která musela pochodovat před oficírem a volat „mysleli jsme, že si pomůžeme, a prd (opět hambaté slovo) jsme si pomohli!“.

Sněmovna však sama sebe opotečkova­la, když už nechci psát ojebala, ještě jednou. Přesněji řečeno její komise, vyšetřujíc­í, zda Velká Chovancova Policejní Reorganiza­ce nebyla než narychlo stlučenou boudou na odstranění plukovníka Šlachty. Ono to totiž od počátku tu chatrč připomínal­o více než málo, zejména zuřivým angažování­m se pana ministra vnitra. Kdo měl ono podezření,

Čtvrtek Rejžek má ho stále i po závěrečném verdiktu komise. V něm sice připustila uspěchanos­t a nepřiprave­nost reorganiza­ce, avšak pro to, že by šlo o účelové odstranění plukovníka Šlachty, prý nebyly nalezeny důkazy.

To je docela slušná taškařice. Je totiž veliký rozdíl mezi nenalezení­m důkazů pro podezření a vyvrácením podezření. Propustí-li například soud podezřeléh­o pro nedostatek důkazů a jiného propustí pro vyvrácení důkazů, není to totéž. Soudím tedy, že občasné používání hambatých slov zcela určitě není hlavním problémem českých politiků. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia