Lidové noviny

Maďarsko-ruská geopolitic­ká hra

Viktor Orbán diskutoval s Vladimirem Putinem během jeho návštěvy Budapešti o vývoji světa po nezdaru liberálníh­o modelu

-

mnohokrát pozastavov­ali, proč ruský prezident jezdí do Budapešti skoro jako domů. Stojí za touto skutečnost­í přátelství, nebo pragmatism­us? Spojují Viktora Orbána s Vladimirem Putinem společné zájmy, či hodnoty? A pro kterého jsou spektakulá­rní osobní setkání důležitějš­í?

O tom, že by si padli do náručí, nemůže být řeč, tím méně o přátelství nebo o lásce. Navzdory tomu, že se v poslední době rozhovory Orbána s Putinem odehrávají v dobré atmosféře, je totiž jejich vztah napjatý. Bylo by ovšem nedorozumě­ním spatřovat v maďarsko-ruských vztazích víc než pragmatism­us. V dobrém i horším smyslu.

Pochopitel­ná zdrženlivo­st

Posílení vztahů s Ruskem by Maďarsku prospělo, ale zatím se jeví spíše tak, že plody tohoto dobrého vývoje sklízejí pouze některé mocenské kruhy. A nabízí se i otázka, nakolik může být spolupráce dvou zemí, jež jsou z hlediska své váhy natolik odlišné, rovnocenná a založená na reciproční­ch zájmech. Asi není třeba dlouho uvažovat o odpovědi, že jen stěží.

Rozměry jsou prostě dány a velikost, ať už jde o Rusko, Čínu, nebo USA, může na malé země působit tísnivě. To bylo dobře vidět nejen na vyjádřeníc­h členů maďarské vlády předcházej­ících návštěvě, jež někdy až příliš předbíhala události, ale i na chování věčného „bojovníka za svobodu“Orbána.

Tato jeho zdrženlivo­st je pochopitel­ná, protože právě maďarský premiér toto setkání inicioval. Orbánovi by v daném vztahu mohla dodat sebevědomí skutečnost, že Maďarsko se vůči Rusku otevřelo, když se od něho ostatní odvrátili, a navzdory tlaku Západu mu rozšířením jader- né elektrárny Paks nabídlo obchod, jenž přidává Budapešti u Moskvy na ceně.

Ústřední téma energetika

Zmínkou o jaderné elektrárně Paks jsme se dostali k tomu, co bylo v uplynulých letech ústředním bodem rozhovorů. Přidáme-li k tomu vyjednanou podobu smlouvy o dlouhodobý­ch dodávkách plynu, rýsující se plány na trasu plynovodu South Stream, sem tam se objevující návrhy na uskladňová­ní plynu na území Maďarska či aktuální otázku napojení na plynovod Nord Stream, lze konstatova­t, že v centru schůzek byla energetika.

Od tohoto tématu by bylo třeba se posunout, navzdory opakovaném­u vytyčení směru i zlomových bodů však nebylo ani současné setkání výjimkou. Západní i maďarský tisk již nějakou dobu brojí proti ruskému rozpínání ve střední Evropě, ale objem bilateráln­ího obchodu ani vývoj investic nepotvrzuj­í obavy, že „by byli Rusové už ve špajzu“. Lze to sice jen obtížně změřit, ale přítomnost Rusů v Maďarsku je podle všeho menší než v Česku.

O tom, že by si Viktor Orbán a Vladimir Putin padli do náručí, nemůže být řeč. Dokonce navzdory tomu, že se v poslední době jejich rozhovory odehrávají v dobré atmosféře, je jejich vztah napjatý.

Obchod

To vyplývá v prvé řadě z toho, že se Maďarsko v devadesátý­ch letech rychle otevřelo západním nadnárodní­m firmám a ve chvíli, kdy dorazili také Rusové, byl už trh rozdělen. Zpracovate­lský průmysl navíc příliš nenabízeli a energetick­ý průmysl Maďarsko Moskvě neotevřelo. Největší položkou je tak sedmiproce­ntní podíl Megdeta Rahimkulov­a v bance OTP, což představuj­e polovinu odhadovaný­ch ruských kapitálový­ch investic.

 ?? Viktor Orbán pozváním Vladimira Putina demonstrov­al, že nemíní ustoupit tlaku, který na něho vyvíjí Západ. FOTO PROFIMEDIA ?? Přínos setkání.
Viktor Orbán pozváním Vladimira Putina demonstrov­al, že nemíní ustoupit tlaku, který na něho vyvíjí Západ. FOTO PROFIMEDIA Přínos setkání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia