Lidové noviny

Riziko roku 2017: Angela Merkelová

Od německé kancléřky se očekává, že se stane lídryní svobodného světa. Zatím však spíše ukazuje politickou slabost

-

stát nad propastí. Vždyť jsme druhá největší ekonomika v EU, přispíváme 20 procenty do rozpočtu a máme největší armádu i diplomatic­ký aparát. Mysleli jsme si, že nějaký kompromis nastane, že zvítězí lidský rozum a najde se nějaká dohoda.“

Merkelová nikdy nebyla ochotná diskutovat o svobodě pohybu, a proto o vývoji rozhodli ti, kdo se cítili ohroženi neomezeným přistěhova­lectvím a zatížením sociálních systémů. Z této perspektiv­y se nejeví odchod Británie z EU neodvratný, ale důsledkem neschopnos­ti evropských politickýc­h elit nabídnout Londýnu kompromis, který by Brity přesvědčil v EU zůstat. Nedůvěru k EU pak například ukazuje průzkum společnost­i KPMG mezi manažery automobilo­vého průmyslu – dle 60 procent z nich se EU do roku 2025 rozpadne.

S rolí lídra svobodného světa je spojená zodpovědno­st a vojenská schopnost prosadit svou vizi mezinárodn­ího řádu – například ochranu a bezpečnost mořských cest, z čehož Německo jako exportní supervelmo­c profituje. Kromě USA však nemá zatím žádný stát, ani Čína, dostatečné vojenské kapacity, aby tuto roli hrál.

Vojenská neschopnos­t

Německá armáda je dlouhodobě podfinanco­vána a o jejím nefungován­í se v Německu veřejně diskutuje. V roce 2015 si například při manévrech v Norsku němečtí vojáci natřeli násady od košťat na černo a nahradili jimi chybějící hlavně tanků. Z 216 bojových letadel může jen 69 vzlétnout. Představa, že USA budou přihlížet, jak za peníze jejich daňových poplatníků Německo každoročně zvyšuje obchodní přebytek a současně přebírá pozici morálního vůdce a obránce svobodného světa, je absurdní. Německo není schopné převzít vedoucí roli na světové ani na evropské úrovni a mnoha Němcům by stačilo, kdyby měli aspoň doma lídra.

Terorista na berlínském vánočním trhu je jedním z řady pachatelů trestného činu, kteříměli po zamítnutí žádosti o pobyt Německo opustit. Země severní Afriky jim ale odmítají vystavit potřebné dokumenty, a proto zůstávají, přestože německá policie o jejich nebezpečno­sti ví. To, že se letos během silvestrov­ské noci v Kolíně nad Rýnem nic nestalo, je jen díky na německé poměry nadměrné přítomnost­i policie. Navzdory tomu se v centru města pohybovalo ve velkých skupinách více než tisíc Severoafri­čanů, což svědčí o jejich organizova­nosti. A současně provokoval­i, kdo tentokrát převezme kontrolu nad veřejným prostorem. Podle novinářů byla nápadná nepřítomno­st žen, což ukazuje, že svoboda ve veřejném prostoru získala novou dimenzi – Německo má problém zajistit bezpečnost svých občanů doma, natož prosadit vlastní zájmy v zahraničí.

Pro mnoho politickýc­h analytiků byl rok 2016 zatím nejhorším v tomto tisíciletí – vystupňová­ní války v Sýrii, brexit a zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m. Za této situace by Evropa potřeboval­a silnou německou kancléřku Angelu Merkelovou. Její pozice je však oslabená a letošní volby v Německu ji značně omezují.

Rezignovan­ost

Loni v listopadu se v Německu odehrál jeden z největších kybernetic­kých útoků, přičemž více než 900 tisíc klientů Telekomu nemohlo používat telefon, internet ani televizi. Zatím se neví, kdo je za tímto útokem, ale reakce Merkelové svědčila spíše o rezignovan­osti než lídrovské rozhodnost­i: „Kyberútoky jsou normální a musíme se naučit s nimi žít.“

Po útoku na zmíněný berlínský vánoční trh, při kterém zemřelo dvanáct lidí, zanechal projev Merkelové více otázek než odpovědí. „Miliony lidí, a já také, se ptají, jak žít s tím, že při návštěvě vánočního trhu může někdo vraždit.“A přiznala, že odpověď nezná. Reakce francouzsk­ého prezidenta Françoise Hollanda po teroristic­kém útoku na redakci Charlie Hebdo, kdy otřesení Francouzi potřeboval­i rozhodná slova, byla naprosto odlišná.

Hollande je sice nejméně oblíbeným francouzsk­ým prezidente­m od druhé světové války, navzdory tomu ukázal, co znamená být lídrem v těžké zkoušce národa: „Jsme svobodný národ, který neuhne žádnému tlaku a nebojí se, protože bojujeme za ideu, která je větší, než jsme my sami, a jsme schopni ji bránit všude tam, kde je ohrožen mír.“

Evropa by silnou německou kancléřku Angelu Merkelovou potřeboval­a, ale její pozice je oslabená a letošní volby ji značně omezují. Střízlivý pohled reprezentu­je americký politolog Ian Bremmer, zakladatel společnost­i Euroasia Group, která každý rok vydává studii Global Risks Report, jež informuje firmy a investory o největších globálních problémech.

V nejnovější studii Global Risks Report 2017 je Merkelová uvedena jako jedno z největších rizik roku 2017. Podle Bremmera představuj­e hrozba izolacioni­smu USA, nárůst čínských ambicí, což nevylučuje ani válečný konflikt, a politická slabost německé kancléřky směs, která dělá z roku 2017 politicky nejdramati­čtější rok od druhé světové války.

Představa, že USA budou přihlížet, jak za peníze jejich daňových poplatníků Německo zvyšuje obchodní přebytek a současně přebírá pozici morálního vůdce a obránce svobodného světa, je absurdní

 ?? Reakce Angely Merkelové na teroristic­ký útok na berlínském vánočním trhu o její lídrovské rozhodnost­i nesvědčí. FOTO ČTK/ AP ?? Váhavost.
Reakce Angely Merkelové na teroristic­ký útok na berlínském vánočním trhu o její lídrovské rozhodnost­i nesvědčí. FOTO ČTK/ AP Váhavost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia