Lidové noviny

Maďarsko-ruská geopolitic­ká hra

-

sko, protože v důsledku rostoucí ruské poptávky se oživil obchod s Ruskem v celé Evropě. Z maďarské strany pocházely tři čtvrtiny růstu ze dvou odvětví ovládaných nadnárodní­mi podniky – z exportu strojů a dopravních prostředků a z takzvaných zpracovaný­ch produktů, jako je elektronik­a, například telefony Nokia. V těchto skupinách zboží až patnáctiná­sobně narostlo.

Pokles ruské poptávky

Koncem prvního desetiletí třetího tisíciletí se kvůli poklesu ruské poptávky v důsledku finanční krize tento trend zastavil, a i když se následně v poměrně velké míře obnovil, dále nerostl. V letech 2010 až 2013 jak export, tak import stagnoval, v následujíc­ím roce objem obchodu opět poklesl a během příštích dvou let téměř o 40 procent. V prvních devíti měsících loňského roku poklesl export ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 o dalších 7,2 procenta na 1,2 miliardy dolarů, zatímco import se snížil o 11,9 procenta na 1,9 miliardy.

Tento pokles postihl na rozdíl od potravinář­ského nebo farmaceuti­ckého průmyslu takřka v plné míře zmíněná dvě odvětví. V důsledku toho kleslo Rusko z třetího až na desátého největšího obchodního partnera Maďarska. V absolutníc­h číslech to znamená, že zatímco v období vrcholu představov­alo Rusko 3,5 procenta maďarského exportu, momentálně necelá dvě.

V importu, jejž takřka kompletně představuj­í zdroje energie, se osmiprocen­tní podíl snížil na pětiprocen­tní. Navíc na rozdíl od finanční krize v roce 2009 v současnost­i nelze doufat, že se obnoví situace z minulosti, protože se potkávají tři trendy – pokles cen ropy, sankce a strukturál­ní zpomalení, což je možné považovat za poměrně vražednou kombinaci.

Podobný názor na svět

Ruský prezident Putin nenavštívi­lMaďarsko, aby tyto problémy napravil. Už proto, že politika v této oblasti už udělala vše, co mohla, a vítr v zádech obtíže neřeší. Mnohem důležitějš­í je, že ruský prezident navštívil Budapešť, když transforma­ce světa v důsledku zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m, které je jak pro Maďarsko, tak pro Rusko příslibem nových možností, přeřadila na vyšší rychlost.

Právě to v podstatě definovalo geopolitic­kou náplň summitu – nejen kvůli všeobecném­u rozruchu, ale i proto, že se sešli dva politici, kteří mají na globální, re- spektive evropské úrovni na vývoj událostí vliv, jenž výrazně přesahuje váhu jejich zemí. Navíc mají oba podobný názor na svět založený na konzervati­vních hodnotách – mimořádný význam pro ně má suverenita a politická stabilita s respektem k anglosaské­mu modelu demokracie. Jejich rozhovor o globálních i regionální­ch výzvách proto nemohl v žádném případě vyústit v polemiku.

Putin mohl v tomto tolerantní­m prostředí opět ukázat svým protivníků­m, že Rusko není možné izolovat, Orbán pak pozváním ruského prezidenta demonstrov­al, že nemíní ustoupit tlaku, který je na něho vyvíjen. Největším přínosem tohoto setkání pak pro něho je, že si mohl promluvit o budoucnost­i s vedoucím představit­elem třetí nejvlivněj­ší mocnosti světa. I když jen na několik hodin, přece jen mohl vystoupit na velkou scénu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia