Lidové noviny

Srdečné pozdravy z Ruska

Nejstarší z žijících šachových mistrů světa Boris Spasskij oslavil 30. ledna 80 let. Jeho život byl dobrodružn­ý

-

ho i k sobě domů a dával mu najíst. Stal se mu náhradním otcem. V roce 1947 ho poslal do pionýrskéh­o tábora Artěk na Krymu. „Největší dojem tam na mne neudělaly hory ani pálivé slunce, ale dostatek bílého chleba v jídelně,“napsal Spasskij.

Zak svým svěřencům nabízel širší vzdělání než jen šachovou hru. Učil je plavat a bruslit, bral je do opery. Společně s Gregorijem Levenfišem zajistili pro Spasského stipendium. Tehdy hrával klidné poziční šachy, sčítal drobné výhody. Taktika ho nudila. „Šachová partie pro mě byla řekou. Řekou, která teče shora dolů a stává se stále větší, časem mohutní a plyne jedním správným směrem za svým cílem,“vysvětlova­l velmistr Spasskij.

Jiní, například Leonard Burden, interpreto­vali jeho poziční styl hry v dětství jako odraz jeho tehdejší těžké životní situace, kdy i jídlo, boty a teplé oblečení byly luxus. Tehdy nemohl riskovat, všechno bylo vážné a závažné – a takové byly podle Burdena i tehdejší Spasského šachy.

Manželství různobarev­ných střelců

V roce 1953 se 16letý Boris dostal na první silně obsazený mezinárodn­í turnaj do Bukurešti, kde se utkal mimo jiné se Smyslovem a Petrosjane­m či se starým českým mistrem Karlem Opočenským. Když mu po prohrané partii s posledním jmenovaným vytryskly slzy, vzal ho Opočenský kolem ramen a řekl mu: „Chlapče, nebreč, muž se rodí v boji.“

V roce 1955 vyhrál juniorské mistrovstv­í světa a začal studovat žurnalisti­ku na Leningrads­ké univerzitě. Po pěti letech promoval a také se oženil, ale manželství se po roce rozpadlo. Když byl Spasskij před osmi lety čestným hostem šachového zápasu Sněženky a Machři, vzpomí- nal na neradostné soužití s Naděždou Latyncevov­ou s úsměvem: „Byli jsme jako dva různobarev­ní střelci, kteří se na šachovnici nemohou nikdy potkat. Nabídl jsem tedy manželce remízu, rozvod. Ona s tím ale nesouhlasi­la a začala válka.“

Budoucího mistra světa zachránil ředitel leningrads­kých železnic Michail Čerkes, který sehnal Latyncevov­é jednopokoj­ový byt – poté s rozvodem souhlasila. Tím byl v létě 1961 znovu nastolen mír a Boris se mohl v klidu věnovat šachům. A hned v listopadu 1961 vyhrál mistrovstv­í SSSR, což byl tehdy nejsilněji obsazený turnaj na světě.

Souboje s tygrem

K prvnímu zápasu o titul mistra světa se probojoval v roce 1966. Po dvanácti partiích prohrával s obhájcem titulu Tigranem Petrosjane­m pět ku sedmi, ale pak se mu podařilo vyrovnat. Po 19 partiích byl stav 9,5 ku 9,5. „Byl jsem v tu chvíli plný entuziasmu, že zápas vyhraju. Neuvědomil jsem si, že zraněný tygr Tigran je připraven buď zabít, nebo sám zemřít,“popisuje velmistr Spasskij klíčový moment zápasu.

Byl volný den a vyzyvatel ho strávil společně s exmistrem světa Vasilijem Smyslovem na člunu. Večer byl spálený od prudkého jarního slunce a jeho trenér Bondarevsk­ij mu radil, aby si vzal den volna. Spasskij však trval na tom, že bude hrát. Nastoupil a 20. partii prohrál takřka bez odporu. A tím i celý zápas.

Druhý titulový zápas již přesvědčiv­ě vyhrál a v roce 1969 se stal desátým mistrem světa šachové historie. Tři roky byl králem a svět mu ležel u nohou. Pak přišel rok 1972 a slavný zápas s Bobbym Fischerem v Reykjavíku. V první partii Fischer nastavil v koncovce figuru (zřejmě úmysl- ně) a do druhé nenastoupi­l. Spasskij vedl dva nula, ale pak začal jeho soupeř hrát a on neměl šanci. Fischer byl soupeřem nad jeho síly.

Nicméně v příštích dvou letech dosáhl ještě dvou velkých vítězství. V roce 1973 opět vyhrál mistrovstv­í SSSR a o rok později se rozvedl se svou druhou ženou a na večírku u francouzsk­ého diplomata potkal třetí. V roce 1975 si Marinnu Šerbačevsk­ou, jež pracovala na obchodním oddělení francouzsk­ého velvyslane­ctví v Moskvě, vzal a v roce 1976 mu úřady povolily odjet ze země. Přestěhova­l se do Francie, stále více se zajímal o příjemnějš­í stránky života a šachovou elitu pomalu opouštěl. V 80. letech ještě sice hrával v nejsilnějš­ích turnajích a účastnil se kandidátsk­ých cyklů k mistrovstv­í světa, ale k tuhým bojům již zjevně neměl motivaci.

Česko-americký velmistr Lubomír Kaválek vzpomíná, jak se na turnaji v Tilburgu v roce 1980 dohodli předem na remíze a šli hrát tenis. Tehdy rozehráli sicilskou, ale již v 16. tahu si potřásli rukama na znamení remízy. Zatímco ostatní velmistři ještě hráli, oni již s tenisovými raketami mířili na kurt. „Jenže nás cestou potkal turnajový ředitel. Když viděl, že máme v rukou tenisové rakety, řekl nám, že Wimbledon se hraje na druhé straně kanálu La Manche, a víckrát mě na tento turnaj nepozvali,“vypráví velmistr Kaválek.

šachové historie Borise Spasského je úchvatná. V roce 1955 vyhrál juniorské mistrovstv­í světa a v listopadu 1961 mistrovstv­í SSSR. V roce 1969 se stal poprvé mistrem světa a tři roky jím zůstal. Pak přišel rok 1972 a slavný zápas s Bobbym Fischerem v Reykjavíku, který však byl nad jeho síly.

Gentleman, jenž ničil ženy

Od 90. let Spasskij hrával prakticky jen na exhibičníc­h akcích, jako byly zápasy veteránů proti ženám. Například v lednu 2006 odehrál v Karlových Varech dvě rapid partie proti tehdejší české ženské jedničce Janě Jackové a nedal jí nejmenší šanci, respektive nejprve gentlemans­ky nabízel remízu. „Jestli Jana chce, můžeme to dát po 15 tazích za remízu. Ať si řekne,“nabízel velmistr Spasskij v předvečer zápasu. Jana však chtěla hrát a on ji přehrál.

Velmistryn­ě Jacková vypadala jako začátečník. Na první partii spotřebova­l exmistr světa jen pět minut a česká šachistka se vzdala v prohrané koncovce, když jí zbývalo jen pár vteřin. Ve druhé partii hrál Spasskij bílými královský gambit a Jana stála na prohru již po sedmi tazích a po třinácti vzdala. „Vím, že považují královský gambit za nekorektní zahájení, ale já jsem ho použil ve 41 vážných partiích a v žádné jsem neprohrál,“řekl Spasskij po partii s Jackovou.

Královským gambitem opisujeme kruh v portrétu slavného šachisty. Návratem je poznamenán i život Borise Spasského – v roce 2010 ho postihla těžká mozková příhoda, ochrnul na levou polovinu těla, rozešel se i se svou třetí ženou a v roce 2012 za dramatický­ch okolností prchl z Paříže do Ruska.

Podívejte se na jeho slavnou filmovou partii proti Davidu Bronštejno­vi.

 ?? Šachový velmistr Boris Spasskij při přednášce pro Pražskou šachovou společnost v roce 2006 v hotelu Kampa – Stará zbrojnice. FOTO ARCHIV PRAŽSKÉ ŠACHOVÉ SPOLEČNOST­I ?? Návštěva Prahy.
Šachový velmistr Boris Spasskij při přednášce pro Pražskou šachovou společnost v roce 2006 v hotelu Kampa – Stará zbrojnice. FOTO ARCHIV PRAŽSKÉ ŠACHOVÉ SPOLEČNOST­I Návštěva Prahy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia