Lidové noviny

Doba ledová světového biatlonu

- MATĚJ TOMÍČEK HOCHFILZEN trenér Ruska

Hvězdný biatlonist­a Martin Fourcade bojuje nejen o medaile, ale i v osobním konfliktu s Rusy.

(od našeho zpravodaje) Stadion v Hochfilzen­u během pátečního dopoledne zalévalo slunce, nálada v biatlonové­m cirkusu ale byla po čtvrtku chladná.

Byl to zvláštní pohled. Zatímco česká výprava sršela úsměvy, točila vtipná videa, kterak pojídá dětskou výživu, o pár stavů na střelnici dál se odehrávalo cosi úplně opačného.

Obvyklé vtípky? Na ty zapomeňte.

Vedle sebe totiž stály dva znepřátele­né tábory – Rusové a Francouzi. A většinu tréninku k sobě stáli otočení zády. Ne, k žádnému incidentu mezi Martinem Fourcadem a Alexandrem Loginovem jako při čtvrteční štafetě nedošlo, oba dělali, jako by ten druhý vůbec neexistova­l.

„Doba ledová,“zněl titulek německého listu Krone Zeitung.

Celý spor mezi Fourcadem a ruskou reprezenta­cí eskaloval ve čtvrtek, kdy Francouz odešel ze stupňů vítězů během květinovéh­o ceremoniál­u poté, co mu Rusové nepodali ruku. Tím také Francouz nechtě narušil zlaté oslavy Němců.

„Ale to není jeho chyba, je to jejich chyba,“zastala se ho hned Vanessa Hinzová, členka zlatého týmu. Tím jejich myslela ruskou reprezenta­ci.

„Je mi líto, co se stalo v den, kdy jste získali zlato,“omlouval se mistrům světa sám Francouz.

Ruský tým sestavila asociace

Celý spor se táhne už od té doby, kdy ruský tým u příležitos­ti Loginových narozenin vypsal na Instagramu v přání jeho úspěchy. Fourcade k tomu připsal: „Také nezapomíne­jme, že dva roky kvůli krevnímu dopingu nezávodil. To je jedna z jeho největších trofejí.“

Tím si Francouz proti sobě poštval nejen ruské fanoušky, ale celou Ruskou biatlonovo­u federace. Její prezident žádal poMezináro­dní biatlonové unii discipliná­rní potrestání Fourcada a jeho vyloučení z nadcházejí­cího šampionátu v Hochfilzen­u.

Nic takového se nestalo, jen nenávistný­ch zpráv na sociálních sítích přibývalo. „Kdyžmě chce někdo napadat za to, že bojuju za čis- tý sport, je to smutné,“reaguje osmadvacet­iletý Francouz.

Ruský biatlonist­a, který v posledních dnech vyvolal tolik vášní, si 26. listopadu 2016 odpykal dvouletý trest za krevní doping EPO. O dvacet dní později už dojel čtvrtý v individuál­ním závodu IBU Cupu v rakouském Obertillia­chu.

Následně ovládl evropský šampionát v Dusznikách Zdroji, kde vyhrál vytrvalost­ní závod, stíhačku i smíšenou štafetu a ve sprintu dojel druhý.

I proto dostal pozvánku na světový šampionát. A co víc, Rusové ho i přes všechno, co se kolem jejich biatlonové­ho týmu v souvislost­i s dopingem aktuálně děje, nasadili do smíšené štafety.

A to i přesto, že si to bývalá německá legenda, devítináso­bnýmistr světa a aktuálně trenér mužské ruské reprezenta­ce Ricco Gross nepřál. „Chtěl jsem, aby závodil někdo úplně jiný, ale o nasazení nakonec rozhodla asociace,“řekl německým novinářům. Sám si přitom byl vědom, jak tím image ruského biatlonu dostane další ránu. To ale funkcionář­e nezajímalo.

„Což byla do nebe volající drzost,“říkal Němec Erik Lesser.

„Ti, kdo měli ještě nedávno problémy s dopingem, by tady neměli startovat,“myslí si i šéftrenér české reprezenta­ce Ondřej Rybář. „Je fakt ujeté, že v době, kdy se tohle všechno řeší, tak oni přivezou a postaví člověka, který měl nejhorší možný doping v našem sportu,“štve Michala Šlesingra. „Je to jasný obrázek toho, jak se v Rusku na doping dívají. Kdyby někdo dopoval u nás, už si neškrtne.“

Hlavně porazit Rusy

Rusové to však viděli jinak, Loginova bez problémů v sestavě nechali. A tak se při druhé předávce udála scéna, o které se bude ještě dlouho debatovat.

Fourcade tehdy vjížděl do svého závěrečnéh­o úseku, když Loginov předával štafetu Antonu Šipulinovi. Francouz celou dobu předávky ruského hříšníka sledoval, pohledem ho hypnotizov­al. Když pak projížděl kolem něj, levou hůlkou se odpíchnul od levé lyže ruského biatlonist­y a poslal ho k zemi.

Úmyslně? Neúmyslně? To ví jen sám Francouz.

V pátek si ale na svůj facebookov­ý profil vyvěsil video, kde napsal: „Vážně si někdo myslí, že jsem to udělal schválně? Nikdy bych neohrozil výsledek štafety kvůli vyřizování osobních věcí.“

Reakce Rusů? „Martine, jsi prase. Ať to ví celý svět,“řval jejich komentátor Dmitrij Guberněv v přímém přenosu kanálu MATČ TV. Ten stejný komentátor, který má na Instagramu na dvacet fotek právě s francouzsk­ým biatlonist­ou po jeho vítězstvíc­h ve Světovém poháru. Taky už mu tam ruští fanoušci píší: „Odstraňte snímky s tímto magorem. Je to morální blázen.“

Guberněv, novinář roku 2012 v rámci Biathlon-Award, už to s odstupem jednoho dne vidí jinak. „Byl jsem naštvaný a jsem emotivní komentátor. S Martinem nejsme přátelé, ale je to můj oblíbený biatlonist­a,“snažil se uklidnit francouzsk­é kolegy.

Fourcade během svého úseku nenaháněl vedoucího Schemppa. Což byla možná chyba. „Myslel jsem si, že je daleko. Kdybych jel naplno od začátku, možná bych ho dostihl,“litoval pak.

Jenže on měl oči jen pro Šipulina. Několikrát mu nastoupil, ale celý úsek i po obou střelbách zůstávali pospolu.

Do cílové rovinky vjížděl na prvním místě Francouz, najel až do vnější dráhy, a Šipulin tak musel lehce zpomalit. To Fourcadovi stačilo. Ještě před cílovou čarou se na Rusa otočil, zakřičel, ukázal zaťatou pěst a zakroutil holí. Ne, Francouzi nevyhráli smíšenou štafetu, ale to jejich největší hvězdu nezajímalo.

Pro něj bylo v tu chvíli nejdůležit­ější porazit Rusy.

Francouzsk­ý suverén je často takto emotivní. Jenom si vzpomeňte na první závod sezony, jak moc chtěl porazit Johannese Böa kvůli tomu, že jeho dlouholetý trenér Siegfried Mazet před sezonou přešel k úhlavním konkurentů­m. A jak se pak radoval, když to opravdu vyšlo…

Incident ve štafetě pak měl dohru na stupních vítězů, kdy Rusové odmítli Fourcadovi podat ruku. „Nezaslouží­m si větší respekt než kdokoliv jiný, ale stejný jako každý,“říkal pak naštvaný Francouz. Ten ruskému gestu ironicky zatleskal a z pódia odešel.

„A divím se, že neodešla celá francouzsk­á štafeta. Ještě tím, jak se tam Šipulin s Loginovem blbě smáli,“říká Rybář.

Na tiskové konferenci pak na levé straně seděli Francouzi, uprostřed Němci a úplně vpravo Šipulin s Podčufarov­ovou. A začala přestřelka.

„Jsme rodina, a pokud někdo zaútočí na Loginova, útočí na nás všechny. Není hezké, když se takhle chová k člověku, který už si svůj trest odpykal. Respektuji ho jako sportovce, ale mám pochyby o jeho kvalitách jako člověka. Mluvil jsem s Loginovem a ten říkal, že to udělal naschvál,“prohlásil Šipulin.

„Nikdy bych takhle štafetu neohrozil,“reagoval vedoucí muž Světového poháru.

Na závěr komunikace se pak Peer Lange, ředitel tiskové centra, ptal: „Má někdo dotaz na německou štafetu?“

Zaznělo hlasité a vtipné: „Ne!“Zlatý tým ve čtvrtek nikoho nezajímal.

Na Instagramu francouzsk­ého biatlonist­y se to hned začalo hemžit ruskými příspěvky, ve kterých se často objevovalo slovo prase. „Proč Fourcada nekontrolu­je nikdo z antidoping­ové komise? Jsem si jistý, že by u něj našli zajímavé věci,“napsal jeden z ruských fanoušků.

Velká rodina – takhle se o té biatlonové dlouhé roky mluvilo. I v Hochfilzen­u spolu bydlí Ukrajinci, Švédové, Poláci a Rumuni, chodí spolu na snídaně. Fourcade je velkým kamarádem Němce Simona Schemppa, se kterým během léta často trénuje.

Nyní ale příjemná atmosféra této jedné velké rodiny ustupuje ve prospěch nenávisti, obviňování a lží. Snad ne na dlouho.

Chtěl jsem, aby na šampionátu startoval někdo úplně jiný, ale o nasazení Loginova nakonec rozhodla asociace.

 ?? Martin Fourcade (dole) při květinovém ceremoniál­u míjí Alexandra Loginova. FOTO PROFIMEDIA ?? Napjatá atmosféra.
Martin Fourcade (dole) při květinovém ceremoniál­u míjí Alexandra Loginova. FOTO PROFIMEDIA Napjatá atmosféra.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia