Lidové noviny

Čeští biatlonist­é čelí výhrůžkám

- VOJTĚCH LHOTA TOMÁŠ MACEK Michal Šlesingr

HOCHFILZEN/PRAHA Řadu výhrůžných anonymů v souvislost­i s dopingovou kauzou Rusů obdržel Český biatlonový svaz i čerstvá mistryně světa ve sprintu Gabriela Koukalová.

Ta se v Rusku stala nepopulárn­í, když pronesla, že nemůže důvěřovat žádnému závodníkov­i ze země, která má tolik dopingovýc­h případů.

Nepříjemný hovor z neznámého čísla si vyslechl šéf českých biatlonist­ů Jiří Hamza. „Ty neskončíš dobře,“zaznělo v ruštině z jeho telefonu.

Hamza se loni nechal slyšet, že by Rusku neměly být přidělován­y vrcholné sportovní akce, pokud nepřijme patřičná opatření proti užívání nedovolený­ch látek.

Česko i proto platí v očích Rusů za zemi, která rozpoutala v biatlonu tažení proti nim.

Nejslavněj­ší tamní komentátor biatlonu Dmitrij Gubernijev vy- kládá: „Michal Šlesingr je zcela zaměřen proti nám. S Fourcadem destabiliz­ují situaci v biatlonu.“Načež obviní českého biatlonist­u z nesmyslnýc­h argumentů proti své vlasti.

Šlesingr s ním samozřejmě nesouhlasí. Připomíná, jak v Hochfilzen­u prezident Ruské biatlonové federace prohlásil, že pro Rusy jsou teď nepřítelem číslo 1 Češi. „Říká o nás, že jsme zhrzení, že nás Tjumeň připravila o mistrovstv­í světa.

Ale my to mistrovstv­í nechceme. Jirka Hamza to prohlásil několikrát. Oni jsou zemí, která má jednoznačn­ě nejvyšší počet dopingovýc­h případů v biatlonu za po- slední léta. My řešíme velký problém s jejich dopingem a oni to házejí na jiné. Když nemají vůbec žádnou sebereflex­i, je něco špatně u nich, ne u nás.“

Obavy z intrik, které by se ještě nedávno jevily jako přemrštěné, berou Češi najednou nesmírně vážně.

Tým má neustále pod dohledem bidony s pitím. Závodnici si navíc nesmějí brát jakékoliv nápoje od neznámých osob.

„Dřív bylo běžné, že jste šli jezdit a někde u trati jste si položili bidon. To už neexistuje,“porovnává kouč žen Zdeněk Vítek. Také buňka, kterou v minulosti nechávali běžně otevřenou, se nyní permanentn­ě zamyká.

„Taktika ubožáků“

„Sportovci si mohou brát pití jen od trenéra a asistenta nebo zavřené na tiskovkách. Musíme být opravdu obezřetní,“doplňuje Michal Málek, trenér mužů. Energetick­é nápoje nyní chystají závodníkům asistenti Jiří Holubec a Aleš Ligaun. „Všechna ta bezpečnost­ní opatření jsou naší obranou. Ještě nedávno by mě nenapadlo, že budeme muset takové věci dělat,“říká šéftrenér Ondřej Rybář. „Tohle je taktika ubožáků, kteří se snaží takhle neférovou a nesportovn­í cestou před závody zastrašit naše biatlonisy,“dodává kouč Rybář k autorům anonymních výhrůžek.

„Musíme být opravdu obezřetní. Sportovci si nyní mohou brát pití jen od trenéra a asistenta nebo zavřené na tiskovkách.“

 ?? Vystupuje proti ruským biatlonist­ům FOTO ČESKÝ BIATLON ??
Vystupuje proti ruským biatlonist­ům FOTO ČESKÝ BIATLON

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia