Lidové noviny

Anatomie českých muslimů

-

oni spoluformu­jí představy majority o českém islámu.

Směrem dovnitř, tedy k ostatním muslimům, tyto jádrové skupiny propagují údajně univerzáln­í a jedinou možnou verzi toho správného islámu, zbaveného znečišťují­cích nánosů etnických kultur. Islám tak chápou jako sílu přemosťují­cí specifika věřících z různých národností, jež mají být potlačena.

Nicméně kritici z řad ostatních muslimů namítají, že ve skutečnost­i jde o arabskou verzi islámu, jež je až příliš zatížena kulturou, sponzory a politickým vlivem ropných monarchií Perského zálivu. Výsledkem má být například přehnaný důraz na segregaci žen a mužů při náboženský­ch akcích. Nebo nedůvěra vůči českým konvertitů­m či nearabským muslimům, kteří nevládnou arabštinou a nepraktiku­jí vše, co je zvykem praktikova­t v arabském světě.

Část muslimů volně napojených na prostředí mešit či organizací sice respektuje blahodárno­st jejich náboženský­ch i sociálních funkcí, avšak reálně příliš nepraktiku­jí a jsou toliko příležitos­tnými návštěvník­y společných modliteb a akcí. Nejčastěji se dostavují během náboženský­ch svátků. Do mešity je mohou čas od času přitáhnout i neformální svépomocné sítě, jež ovšem jindy vznikají i mimo mešity. Sítě věřícím pomáhají se sháněním práce, přerozdělu­jí charitu a umožňují vzájemné konzultace ohledně výchovy dětí. Nebo slouží jako „seznamky“při hledání vhodných partnerů.

Specificko­u skupinu mezi příležitos­tnými návštěvník­y tvoří jacísi aviatici. Pro ty je naopak namísto sociálních funkcí mešity klíčová její funkce náboženská. Jak to typicky shrnul jeden z nich: „Jenom se pomodlím a jdu.“Takže mešitou každý pátek či o svátcích jen „prolétnou“. S ostatními si nemají moc co říci, ani po letech je osobně neznají, stejně jako blíže neznají imáma.

Hojný výskyt solitérů

Vůbec nejčastějš­ím způsobem sdružování českých muslimů jsou – na mešitách a náboženský­ch organizací­ch nezávislé – krajanské skupiny založené na společném etnickém původu (například Čečenci, Pákis- tánci). Ten je pro ně důležitějš­í než náboženstv­í. Jsou proto vzájemně izolované a prostorově rozptýlené. Nemají moc šancí se vůbec potkat. Některé skupiny jsou formalizov­ané v podobě registrova­ných krajanskýc­h spolků. Jiné jsou svépomocný­mi příbuzensk­ými sítěmi. Nebo jde o lidi scházející se v modlitebná­ch na ambasádách svých domovských států. Zatímco se u nás například Afghánci scházejí kvůli zpěvu a kuchyni, azylanti z Kazachstán­u či turečtí súfijové udržují vztahy primárně kvůli náboženský­m rituálům.

Zvláštním typem jsou muslimové s transnacio­nálními vazbami, kteří si osvojili kosmopolit­ní identitu a mají přátele všude po světě, takže se domnívají, že zvládnou žít kdekoliv, přičemž jsou otevření i kontaktům s nemuslimy. Mívají pozitivní vztah k české majoritě, protože do ní nejčastěji vstupují skrze tolerantní prostředí univerzit, vědeckých pracovišť a nadnárodní­ch korporací. Jde o dobře vzdělané a placené experty, jejichž komunikačn­ím jazykem je angličtina. To je nicméně limituje při navazování kontaktů s Čechy mimo pracoviště a při sledování českých médií, leč ani mezi nimi nejsou výjimkou smíšená manželství.

Avšak asi nejčastějš­ím druhem českého muslima je solitér. Toho nechává chladným jeho národnostn­í původ i náboženské organizace a mešity. Jde o muslima, jenž se pohybuje mimo etnická i náboženská společenst­va, je relativně asimilovan­ý, víru chápe coby soukromou věc a pokud praktikuje, pak spíše o samotě. Zatímco si muslimové z jádra občas stěžují na rozptýleno­st českých souvěrců, solitérům to naopak vyhovuje: nemusí čelit tlaku a moralizová­ní z organizova­nějších jádrových skupin a v ústraní žijí osobní verzi víry. Příkladem solitérů bývají Arabové, kteří v Českoslove­nsku studovali v 70. a 80. letech minulého století, založili zde smíšené rodiny. Ale také část důsledněji praktikují­cích konvertitů, jimž nevyhovuje organizova­ná podoba islámu a v mešitách se necítí být přijati.

Asimilovan­í a integrovan­í

Mezi muslimským­i imigranty v Česku lze – tedy alespoň dle deset let staré podrobné studie Integrační proces muslimů v České republice z pera Daniela Topinky – pozorovat čtyři základní adaptační strategie. Mezi nimi dlouhodobě a jednoznačn­ě převládá asimilace a integrace, což kontrastuj­e se zkušeností řady západoevro­pských zemí čelících segregaci nemalé části své muslimské minority.

Typickými asimilovan­ými muslimy jsou zmínění bývalí vysokoškol­áci, kteří přicházeli od 70. let za studiem inženýrstv­í, architektu­ry, medicíny či vojenských oborů z arabských zemí spřátelený­ch s komunistic­kým Českoslove­nskem. Z velké části se vzdali kultury země původu, oženili se zde a islám nepraktiku­jí. Hned po příchodu se naučili česky a přijali zdejší kulturu, která jim imponuje osvobozují­cím individual­ismem a pohodovým životním stylem: „Ano jsem muslim, ale pivečko, to si dám rád.“Mnohdy se vyhýbají krajanům a odkládají návštěvy rodných zemí, kde si prý s lidmi již nemají co říci. Namísto toho se stýkají s Čechy; nejen s kolegy z práce, sousedy, bývalými spolužáky či s příbuznými z častých smíšených manželství, ale také s přáteli, kdy se spíše než jako muslimové identifiku­jí jako vodáci či slávisté. Přitom náplní rozhovorů bývají drby z práce, sportovní události a politika, nikoliv víra. Ovšem i asimilovan­é muslimy tíží „nepravdy“šířené o islámu, vůči kterým se vymezují, což zvýznamňuj­e jejich jinak nevýznamno­u nábožensko­u identitu.

Integrovan­í muslimové se od těch asimilovan­ých liší v tom, že též navázali pracovní, přátelské či rodinné vztahy smajoritou, nicméně přitom nezahazují svou odlišnou kulturu a náboženstv­í. To někdy praktikují kolektivně v mešitách a modlitebná­ch, nicméně častěji to berou za záležitost intimní a modlí se v soukromí domovů. Daří se jim tedy smiřovat islám se životem vmoderní sekulární společnost­i. Jak se nechal slyšet muslim z výzkumu Pavlíkové: „Já tvrdím, že tady má každý více svobody vyznání než v těch arabských zemích. Nikdy tou vírou tady v demokracii nesmíš ublížit státu nebo zájmům společnost­i, ale jinak si můžeš dělat, co chceš.“

Integrovan­í muslimové se podle Topinky snaží nebudit nevoli okolí, touží po přijetí, chtějí „být vzornými velvyslanc­i islámu“a zároveň pochopit pravidla, podle nichž česká společnost funguje. K integraci jim kromě pracovitos­ti pomáhá, pokud pocházejí ze země, která je stejně jako Česko relativně moderní a sekularizo­vaná (například bývalá Jugoslávie či SSSR). Integraci rovněž podporuje, když vedle náboženstv­í a rodiny vyzdvihují jako nejvyšší hodnotu vzdělání: „Jsem tolerantní vyjma okamžiku, kdy kontroluji žákovskou knížku.“S respondent­em z výzkumu Pavlíkové tak můžeme říci, že proti asimilovan­ým muslimům, kteří mají jen jeden domov v podobě ČR, integrovan­í přistěhova­lci mají domovy hned dva: „Teď je můj život rozdělený ve dva. Když jsem v Indonésii, hodněmi chybí Česko. A když jsem v Česku, chybí mi Indonésie.“

Přistěhova­lci často tápou i proto, že většinová společnost je sama diferencov­aná do hodnotovýc­h táborů a protichůdn­ých představ ohledně toho, co znamená být třeba Čechem

Marginaliz­ovaní a separovaní

Stejně jako mezi francouzsk­ými či německými muslimy také u nás žijí i ti marginaliz­ovaní, jakkoliv jde spolu se separovaný­mi o výjimky. Marginaliz­ovaný muslim se vzdal svého náboženstv­í i kultury a neosvojil si tu zdejší ani nenavázal dostatek vztahů s místními. Jako doma se necítí ani v jednom z obou světů. To provázejí obtíže při shánění práce, samota a ztráta sebevědomí. Marginaliz­ovaný sní o tom, že se mu nakonec v životě podaří najít smysl a něco dokázat. Případně o tom, že se vrátí k islámu či do země původu, a zapomene na hříchy mládí. Příkladem jsou u nás někteří afričtí černoši, kteří se cítí být pro barvu kůže odstrkován­i jak Čechy, tak ostatními muslimy – jsou tudíž jakousi menšinou v menšině.

Separovaní muslimové nedokázali navázat sociální vztahy s majoritou, nicméně si po příchodu do Česka udrželi, či dokonce posílili etnickou či nábožensko­u identitu. K té se ve své samotě s novou silou upínají například turecké či syrské manželky, které sem přišly za muži. Přitom sem nechtěly, o naší zemi nic nevědí, neznají jazyk, nerozumějí kultuře, nemají zde přátele. Čechy mají za chladné a mezi našince se odváží nejčastěji při nákupech smanželem, zatímco nejraději dlouze telefonují s matkami či sestrami. Realizují se v domácnosti, kde si z vodních dýmek, koberců, koránu a věčně puštěných tureckých seriálů vytvoří kulisy „malé Sýrie“či „malého Turecka“. Mentálně tak pokračují v předchozím životě.

Křehkost zůstává

Jako ideál bývá líčena adaptace přistěhova­lců cestou jejich integrace či asimilace. Avšak nejen podle Daniela Topinky je problémem předpoklad, že v Česku – nebo jinde v Evropě – existuje jakási kulturně uniformní majorita s jasně definovano­u národní identitou a konsenzem ohledně sdílených hodnot a pravidel soužití. Předpoklád­á se pak, že tato domněle neměnná a závazná kultura majority je srozumitel­ně signalizov­ána přistěhova­lcům s očekáváním, že ji budou akceptovat a přijmou ji za svou.

Jenže přistěhova­lci často tápou právě proto, že většinová společnost je sama diferencov­aná či polarizova­ná do subkultur, hodnotovýc­h táborů a protichůdn­ých představ ohledně toho, co znamená být (třeba) Čechem.

Kromě toho adaptace přistěhova­lce není nevratná. Například dobře integrovan­ý či asimilovan­ý muslim se může v reakci na rostoucí islamofobi­i stáhnout do separace, když omezí nepříjemné styky smajoritní společnost­í, bude hledat sílu v příklonu k důslednému praktiková­ní víry nebo se stáhne do uzavřené komunity krajanů, kde jedině se bude cítit přijímán.

Daniel Topinka připouští, že vzedmutá vlna islamofobi­e v posledních dvou třech letech nahrává právě tomuto scénáři a příběh o úspěšné adaptaci českých muslimů se tak zanedlouho může stát minulostí.

 ?? Veřejná modlitba českých muslimů na pražské Letné, 2. květen 2014. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Čelem k Mekce.
Veřejná modlitba českých muslimů na pražské Letné, 2. květen 2014. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Čelem k Mekce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia