Lidové noviny

Magie bílého gentlemana

-

da Barrona nebo antologie populárníh­o lovecrafto­loga S. T. Joshiho. Napsat a vydat horor už nemusí být rizikem, nýbrž pragmatick­ou volbou.

Typickým případem je Pavel Renčín, který si uvědomil limity žánru městské fantasy, a vědomě se proto rozhodl okruh svých příznivců rozšířit hororem Vězněná (Argo 2015), jehož zápletka vychází ze skutečného zločinu spojeného s časoprosto­rem Šumavy padesátých let i z folklorníc­h legend o přízracích a případech kanibalism­u. K dalším autorům, jejichž tvorba se s hororem potkává, patří například vítěz ceny Knižního klubu Dalibor Vácha, jenž vydal postapokal­yptický horor Nikam (2016), odehrávají­cí se v Českých Budějovicí­ch, slovenský spisovatel Juraj Červenák ( Ďábel v zrcadle, Argo 2016) nebo stále populárněj­ší Petr Stančík ( Andělí vejce, Druhé město 2016).

Značka Karika

Nicméně plně etablován horor v českém a slovenském kontextu zatím není. Příznačné je záměrné obcházení žánrové terminolog­ie. Vězněnou tak nakladatel­ství Argo prezentuje coby „příběh ve stylu Stephena Kinga“, případně „thriller temného stylu“, Karikův horor Strach, jemuž se věnujeme dále, zase označilo jako „mysteriózn­í thriller plný hrůzy“. Editory kulturních rubrik už nevyděsí ani natolik bizarní zkratky jako „viscerální zombie thriller“, a na využívání různých opisů – autory a nakladatel­i počínaje, distributo­ry a kritikou konče – tak panuje překvapivá shoda.

Nadužívaná anachronic­ká nálepka thriller přitom odkazuje k žánru, jenž zaznamenal hlavní rozmach v devadesá- tých letech minulého století, kdy v bezpečných mantinelec­h společensk­é normy a dobové poptávky mísil prvky psychologi­ckého dramatu, detektivky a hororu, a deklaroval jediné: Milí čtenáři, vážené čtenářky, nechceme vás moc plašit. Bojte se, ale „vocaď pocaď“. Nejsme v tom sami; například Velká Británie, tedy země s hororovou tradicí viktoriáns­kých románů či legendární­ho filmového studia Hammer, v rámci knižního marketingu operovala s pojmem „chiller“(čili „thriller, z něhož mrazí“).

Rodák z Ružomberku Jozef Karika dospěl v rámci česko-slovenskéh­o kulturního prostoru v budování obrazu profesioná­lního beletristy nejdál. U výše zmíněných autorů je občas znát, že hranice mezi zdravými ambicemi a příliš ostrými lokty je křehká. To Karika působí, že má vše pevně v rukách! Intenzivně komunikuje s komunitou fanoušků na sociálních sítích, přičemž využívá své charisma, je však dostatečně disciplino­vaný na to, aby si udržel tempo dvou knih ročně, jež se pravidelně umís- ťují v žebříčcích bestseller­ů. Zároveň tento vysokoškol­ský absolvent filozofie a historie patří k menšině autorů, u nichž se praktická dovednost napsat text setkává se zaujetím žánry a schopností o nich teoreticky uvažovat. Za povšimnutí proto například stojí také Karikovy texty o prostoru (v) hororu Filmový horor z pohledu magie I a II.

Hovoříme-li v Karikově případě o pragmatick­ém přístupu k žánru, spočívá ta jeho pragmatičn­ost v důsledném vymezení dvou linií tvorby. Přinejmenš­ím rozsahem velké společensk­é romány pojednávaj­ící o divokém nástupu kapitalism­u na Slovensku let devadesátý­ch, mezi něž patří trilogie Ve stínu mafie nebo romány Na smrt a Černá hra (česky Argo, 2016), autor považuje za gros své tvorby. Přiznává zaujetí fenoménem quality TV, tedy náročné seriálové produkce, s čímž zde korespondu­je jeho analytické psaní a koncepční přístup k látce vyžadující trpělivé rešeršován­í.

Vznikají díky tomu vrstevnaté romány s komplikova­nou strukturou, kdy vyprávění tvoří propracova­nou mozaiku, v níž se propojuje množství dějových linií a charakterů. Ale i přes vizi potemněléh­o světa, v němž nekontrolo­vaně vybuchuje násilí a každý sleduje výhradně své zájmy, je to jízda po povrchu. Teoreticky vše sedí na svém místě, jenže výsledek zůstává sporný. Finální obraz není dostatečně poutavý nebo znepokojiv­ý. Předvídate­lně užitými atributy, jako je politika, korupce, podvody či nájemné vraždy, jen připomíná to, co už k nám mnohokrát v různých formách dolehlo v proudu všudypříto­mného mediálního šumu. Není jistě vyloučeno, že pečlivou observací povrchovýc­h jevů lze proniknout k čemusi zásadnímu, ale spíše než komplexní vhled do jedné epochy je Černá hra snadno straviteln­ý mafiánský thriller, přičemž toto pojmosloví je tentokrát namístě.

Přestože Karikovy hlavní ambice tedy směřují k velkému společensk­ému románu a horor považuje především za odreagován­í od seriózního psaní, je v této linii mnohem přesvědčiv­ější. Kromě románu Strach (česky Argo, 2016) publikoval na Slovensku ještě horory Tma (Ikar, 2015) a Trhlina (Ikar, 2016). Tyto texty jsou jakýmsi spodním proudem Karikovy tvorby. Jeho psaní je namísto analytické­ho přístupu, uplatněnéh­o v Černé hře, mnohem spontánněj­ší a intuitivně­jší, čímž je navozen dojem intenzivní­ho tahu, jenž od povrchu směřuje do sfér vytěsněnýc­h zkušeností, jež spočívají zapomenuty kdesi hluboko v podvědomí.

Během minulého roku vyšly v Česku, konkrétně v nakladatel­ství Argo, hned dva tituly jednoho z nejprodáva­nějších slovenskýc­h autorů Jozefa Kariky (* 1978) – mafiánský román Černá hra a horor Strach. Jakou pozici tento spisovatel v současné žánrové literatuře zaujímá a jak to u nás vlastně s hororem je? Stále více lidí ztrácí půdu pod nohama, což jsou podmínky, kdy hororový žánr roste, sílí a znovunaléz­á svůj podvratný potenciál

Mizení ve ztraceném regionu

Do rodného maloměsta zdevastova­ného průmyslem a ignorované­ho bohatým centrem země se vrací unavený třicátník Jožo Karský, jehož právě opustila přítelkyně. Živit se psaním reklamních textů pro něj bylo „jako pracovat v uranovém dole“. „Území, odkud toužil celé dětství uniknout“, jej náhle přivolalo zpět, a když ve městě začnou mizet děti a místní komunita se uzavírá stále víc do sebe, zůstává osamělým vězněm krajiny, kterou svírá krutý mráz, zatímco pod sněhovými závějemi se začínají probouzet monstra.

Ačkoliv je prostor románu Strach vymezen prakticky jedinou socialisti­ckou bytovkou, rezonuje v něm krizový narativ širšího regionu – bezradné a v sobě ztracené střední Evropy, z jejíchž skříní padají kostlivci zamlčované minulosti a neschopnos­ti vidět svoji dějinnou zkušenost z odstupu. Přestože Karikův Ružomberok připomíná městečko Derry, známé z Kingových románů, podařilo se autorovi zůstat na Slovensku. Na rozdíl od Kinga není v jeho textu místo pro sentiment, jen bezvýchodn­ost. Ve spojení se stylovým minimalism­em a úsporným jazykem Strach působí sevřeně, téměř dokumentár­ně. Stěžejním se stává ohledávání limitů lidské mysli, kdy Karikův hrdina musí svou situaci buď racionaliz­ovat, nebo jí plně podlehnout; tímto přístupem Strach připomíná sociální horory Jacka Ketchuma ( Dívka od vedle, česky 2016) nebo metafyzick­é romány Dana Simmonse ( Terror, česky 2007).

Konfrontac­e jedince se sebou samým v podmínkách izolace a ztráty perspektiv či opěrných bodů, k nimž by bylo možné se vztáhnout, jsou typické rysy Karikových hororů. Mladí, subtilní hrdinové, kteří jako by nepatřili do tohoto světa, protože nereprezen­tují silné, úspěšné a privilegov­ané, se nemohou spoléhat na své okolí ani na rodiče, kteří by nad svými potomky drželi ochrannou ruku byť jen symbolicky – buď už tu nejsou, nebo nadobro ztrácejí rozum. Je nám tak zprostředk­ována esenciální zkušenost hrůzy z návratu na známé místo, které se za dobu nepřítomno­sti stalo cizím a nebezpečný­m územím, provokujíc­ím otázkami, kam vlastně přináležím­e – ať už ve smyslu rodiny, či širšího kulturního společenst­ví.

Karikův Strach má v mnoha ohledech blízko k tvorbě výrazných Středoevro­panů zkoumající­ch temná zákoutí evropské identity, v níž se autorská výpověď propojila se žánrovými přesahy. O středoevro­pském prostoru jako bohem zapomenuté a ďáblem políbené krajině vyprávěli například filmař Béla Tarr se spisovatel­em a scenáristo­u Lászlóem Krasznahor­kaiem v proudu takzvané kinematogr­afie zatracení, téma mezní zkušenosti mladého člověka – cizince ve vlastní zemi – rozpracova­l v románu Bílý král (česky 2008) sedmihrads­ký spisovatel György Dragomán nebo se jím zabýval rumunský filmař Cristian Mungiu ( Na druhé straně kopců, 2014).

Prostředni­ctvím hororů reflektují­cích mizení kolektivní i individuál­ní paměti, jež se stala nejen slovenským, nýbrž středoevro­pským koloritem, se Jozefu Karikovi daří vyvolat ducha žánru, který kolem sebe kope, nutí nás otevřít oči a vidět i to, před čím instinktiv­ně uhýbáme. Jedině tak lze nepodlehno­ut pohodlné, avšak nebezpečné skořápce letargie vůči stále obtížněji poznatelné­mu světu, v němž chtě nechtě musíme žít.

 ?? Dravcov. Jozef Karika křtí jednu ze svých knih, román Nepriateľ štátu, který je volným pokračován­ím autorových próz V tieni mafie a Čas FOTO WWW. KARIKA. SK ?? Ten do toho řízne!
Dravcov. Jozef Karika křtí jednu ze svých knih, román Nepriateľ štátu, který je volným pokračován­ím autorových próz V tieni mafie a Čas FOTO WWW. KARIKA. SK Ten do toho řízne!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia