Lidové noviny

Dvojčata na Letné

-

však začala přinášet problémy, neboť každá z nich měla poněkud odlišné představy o vnitřním uspořádání. Nakonec zůstala idea dvou provozně oddělených křídel se společnou střední vstupní částí, ale i z té poté pro různé rozpory sešlo.

Další problém představov­al odkup pozemků při Belcrediho třídě, a proto posléze došlo na novou parcelu v lokalitě o něco jižnější – při Kostelní ulici v katastru Holešovic, kde se už předtím počítalo s výstavbou dvou velkých úředních budov. Nakonec byla v roce 1935 vypsána architekto­nická soutěž, která měla více kol. Nejlépe byly hodnoceny návrhy Ferdinanda Fencla a Milana Babušky. Zatímco první z nich porota velebila za hezké architekto­nické řešení, druhý chválila za lepší uspořádání vnitřních prostor. Oba týmy dostaly ještě šanci upravit svůj projekt na základě připomínek poroty, ale to ve výsledku vedlo jen k vzájemnému obviňování, že jeden autor převzal některé myšlenky toho druhého.

Vítězným se nakonec stal Babuškův návrh. Město ale požadovalo, aby dlouhatáns­ký monoblok byl přerušen komunikací, a tak došlo ve finále k úplnému oddělení obou staveb, jež pak v definitivn­ím projektu symbolicky spojila nad uličkou Muzejní jakási brána, tvořená kamennými pilíři nesoucími překlad, který spojoval obě stavby. I tento prvek ale z finálního projektu nakonec zmizel. Jako by sílící spory mezi oběma institucem­i vedly k totální separaci, kvůli níž i to symbolické gesto spojení muselo být přetrženo...

Obě budovy se začaly stavět postupně v letech 1937–1938. Hlavní – tedy jižní průčelí obou staveb jsou identická. Oba hranoly mají hnědý keramický plášť, plochou střechu a symetricky situované vstupy, akcentovan­é štíhlými pilíři. Byla to taková kompromisn­í varianta mezi funkcional­ismem a moder- ním klasicisme­m. Ale je tu jeden důležitý rozdíl. Technické muzeum má směrem na sever přistavenu velkou halu s ocelovou konstrukcí, kde je dnes pověstná expozice dopravních prostředků. V padesátých letech ještě přibyly téměř půl kilometru dlouhé chodby rudného a uhelného dolu, což je další skvělá atrakce.

... a zemědělci čekali na „úrodu“

Vraťme se však zpět do let válečných. Ještě nedokončen­é stavby tehdy zabavili nacisté. Zatímco budova technickéh­o muzea (od počátku 50. let fungujícíh­o pod názvem Národní technické muzeum – NTM) byla po válce vládním výnosem přidělena této instituci (sídlil tu ale také geodetický ústav a pracoviště ministerst­va vnitra), zemědělské muzeum se do dokončené stavby nikdy nenastěhov­alo, místo toho zde pak vznikla projekční studia. Teprve rok 1989, resp. následujíc­í léta přinesla definitivn­í řešení: obnovené Národní zemědělské muzeum konečně získalo do správy svou stavbu a právě nyní postupně otevírá své expozice, NTMzískalo zbylé prostory a prošlo rekonstruk­cí (arch. Žilka a Němec).

Na závěr pár slov o architektu Milanu Babuškovi (1884–1953). Po studiích na pražské technice působil jako profesor stavebních průmyslove­k v Jaroměři a Praze. Navrhl řadu venkovskýc­h škol, nemocnic i továren, byl autorem léčebného pavilonu v lázních Velichovky. V Praze projektova­l několik rodinných domů a na konci dvacátých let známý obchodní dům ARA na nároží Perlové ulice a ulice 28. října s elegantní stupňovito­u fasádou zakončenou věží. Byla to taková reminiscen­ce amerických a londýnskýc­h obchodních paláců ve stylu art deco. Definitivn­í podoba domu byla později architekte­m Františkem Řehákem poněkud pozměněna a ztratila určitou lehkost, nicméně jde o cennou stavbu, kterou nyní čeká rekonstruk­ce. Ve válečných letech ještě Babuška projektova­l přístavbu NTM s planetárie­m na sousední – dodnes volné parcele.

Koho historie muzejních budov na Letné zajímá více, má nyní příležitos­t zakoupit drobnou publikaci Průvodce budovou Národního technickéh­o muzea z pera Jana Hozáka a Michala Novotného, kterou NTM vydalo v loňském roce. Nabízí krom jiného i řadu dosud nepublikov­aných historický­ch fotografií a archivních dokumentů. Ač jsem sám v této instituci v 80. letech pracoval a historie moderní architektu­ry je mou profesí, řada shromážděn­ých faktů byla pro mne novinkou.

 ?? Architekt a hudebník Milan Babuška (údajně jednou řídil i Českou filharmoni­i) navrhl v roce 1944 v sousedství budovy NTM ještě další stavbu s planetárie­m. Ta už ale postavena nebyla. FOTO NTM ?? Vize.
Architekt a hudebník Milan Babuška (údajně jednou řídil i Českou filharmoni­i) navrhl v roce 1944 v sousedství budovy NTM ještě další stavbu s planetárie­m. Ta už ale postavena nebyla. FOTO NTM Vize.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia