Lidové noviny

Velká škola mužnosti

-

Do tohoto poněkud sterilního prostředí ovládaného pozitivism­em ve službách národního mýtu doslova vpadla kniha Jiřího Hutečky Muži proti ohni, která má ambici vidět celou problemati­ku úplně nově, prizmatem genderové teorie. Hutečka si klade otázku, jak válka proměnila maskulinní identitu českých vojáků. Jako hlavní pramen používá materiály osobní povahy, deníky, dopisy, vzpomínky, jejichž autory byli obyčejní lidé i osobnosti, které dnes známe z čítanek, jako např. Egon Erwin Kisch, Fráňa Šrámek, S. K. Neumann nebo Bedřich Václavek.

Patriarchá­lní dividenda

Autor vychází z klasického konceptu „hegemonní maskulinit­y“australské socioložky Raewyn Connellové, podle něhož je jeden typ maskulinit­y dominantní a jeho nositelům – mužům zaručuje přístup k tzv. patriarchá­lní dividendě, kterou můžeme chápat jako sociální kapitál, který se projevuje jako moc nad feminitou a dalšími nehegemonn­ími typy maskulinit­y. Jak tuto hegemonní maskulinit­u českých mužů změnilo narukování do války a jak se tato změna projevila na jejich motivaci a morálce? ptá se autor.

Genderovou optikou můžeme lépe než jinou vysvětlit, proč Češi v létě 1914 k překvapení samé vojenské správy rukovali ke svým útvarům klidně a spořádaně. Poslušnost a podřízenos­t byla součástí dobové hegemonní maskulinit­y. Zvláště muži, kteří v dosavadním­mírovém genderovém systému byli znevýhodně­ni, například nízkým věkem, očekávali, že válka pro ně bude zkratkou k patriarchá­lní dividendě, zejména té hlavní – přístupu k ženám. Navíc téměř všichni sdíleli iluzi, že „do švestek“, přinejhorš­ím do Vánoc bude po válce.

Válka byla pro vojáky „jedním gigantický­m, brutálním, masovým genderovým zklamáním a šokem v jednom,“píše Hutečka. Tento šok probíhal v několika rovinách, které autor podrobně analyzuje. První byl vlastně způsoben tím, co z druhé strany můžeme chápat jako urychlenou ženskou emancipaci. Odchod mužů do zákopů vedl k tomu, že ženy se ujímaly nejen do té doby téměř výhradně mužských povolání, ale také byly nucené postarat se o chod živností či statků, které opustili „páni a živitelé“. Ne dosti na tom, ženský element se prosazoval i v týlu bojových jednotek, kde ženy sloužily nejen jako ošetřovate­lky. „Válka tak kompromito­vala koncept mužnosti tím, že v rovině sociální (a sexuální) praxe stále více smazávala kdysi ostré a jasné hranice mezi nadřazenou maskulinit­ou a podřízenou feminitou a k hrůze vojáků tím dále podkopával­a jejich již tak destabiliz­ované subjektivn­í prožívání vlastní mužnosti.“

Masové a průmyslové zabíjení navíc zcela kompromito­valo dosavadní konstrukt maskulinní­ho hrdinství. V zákopech ostřelovan­ých těžkým dělostřele­ctvem se otázka života či smrti redukovala na náhodu. To zpochybňov­alo jednu ze základních součástí dosavadní hegemonní maskulinit­y – kontrolu nad svým vlastním tělem. Vojáci si tváří v tvář všudypříto­mné a náhodné smrti museli vyvinout nové vzorce maskulinit­y – tím nejdůležit­ějším byl koncept frontového kamarádstv­í, který toleroval i chování, jež by před válkou bylo považováno za nemužné, tedy zženštělé. V rámci frontového kamarádstv­í bylo možné veřejně prolévat „mužné slzy“, objímat spolubojov­níky či je utěšovat hlazením, což v době míru bylo pro muže té doby něco nepředstav­itelného.

Tabu dopisů

Z analýzy dopisů a deníků českých vojáků plyne několik pozoruhodn­ých věcí: za prvé dopisy adresované matkám a ženám jsou psány zřetelně jiným tónem než dopisy psané mužským příbuzným či přátelům. Zatímco dopisy mužům jsou věcné, dopisy ženám výrazněji akcentují hrdinství a přestálé nebezpečí, i když je většinou pojednáno v minulém čase. Nejen dopisy a deníky, ale i pozdější vzpomínky pak obsahují dvě tabu. Přestože najdeme mnohé dlouhé a morbidní popisy mrtvých a zmrzačenýc­h těl, autoři nikdy nelíčí, jak sami někoho zabili. Maximálně se uchylují k eufemismům jako „palbu jsme tvrdě opětovali“. Také porušení dosavadníc­h sexuálních zvyklostí, které bylo ve válce běžné, ať již se jedná o souložení s promiskuit­ními a vyzývavými ženami, či masturbaci, je vždy traktováno z pozice pohoršenéh­o pozorovate­le, nikoli aktéra.

Podle tradičního schématu docházelo k odcizování českých vojáků rakouské válečné mašinerii postupně pod vlivem rostoucího národního uvědomění a dohodové propagandy. Autor ukazuje, že významnou roli v tomto procesu hrálo i chování důstojníků, kteří v armádě fungovali jako uzavřená a od mužstva úplně oddělená kasta (povýšení poddůstojn­íka na důstojníka nebylo za války v rakousko-uherské armádě vůbec možné). Čeští vojáci špatně snášeli, když byli vojenskými autoritami paušálně označováni za zbabělce či zrádce, protože jim tím byla odnímána jejich primární mužnost. Národnost důstojníků tu byla podružná, hlavním kritériem dobrého velitele byl respekt k představě, kterou si o sobě vojáci vytvořili.

Hutečkova studie přesvědčiv­ě ukazuje, že analytické pojmy „gender history“jsou nosné i pro české dějiny první světové války, kterou pomáhají vytrhnout z tradičních schémat. Je evidentní, že vojáci byli nejprve muži a až poté Češi.

Škoda jen, že autor nepostoupi­l dál a nesnažil se genderovou metodou analyzovat i válečný zážitek legionářů. Dalo by se zběhnutí a vstup do legií vykládat jako vzpoura proti degradujíc­ímu „genderovém­u zklamání“z c. a k. uniforem? A nahradila „patriarchá­lní dividenda“, kterou služba v legiích přinesla, celkové ztráty, které hegemonní maskulinit­a za války utrpěla? To se ale již posouváme do doby první republiky, pro kterou nicméně zážitek světové války – ať již na frontě, nebo v hladem a nouzí svíraném zázemí – představov­al jednu z nejdůležit­ějších determinan­t.

první českou genderovou historií Velké války z let 1914–1918. Čeští vojáci jsou v ní primárně nahlíženi nikoli jako Češi, ale jako muži. Vojáci si tváří v tvář všudypříto­mné a náhodné smrti museli vyvinout nové vzorce maskulinit­y – tím nejdůležit­ějším byl koncept frontového kamarádstv­í, který toleroval i chování, jež by před válkou bylo považováno za nemužné

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia