Lidové noviny

U takovýchto fotografií čas neošálíš

- JOSEF CHUCHMA

Karel Kuklík příští měsíc oslaví osmdesáté narozeniny. K tomu jubileu se koná v Domě fotografie nynější retrospekt­iva poněkud mdle nazvaná Fotografic­ký dialog s krajinou. Autor se tvůrčí fotografii soustavně věnuje od druhé poloviny padesátých let. Vyučil se nejprve automechan­ikem, v roce 1964 dostal další výuční list – fotografic­ký, aby se této disciplíně mohl věnovat naplno, profesioná­lně. Tehdy však už byl, co se volné tvorby týče, v podstatě hotovým autorem.

Šedesátá léta vůbec byla pro Kuklíka dekádou rozhodujíc­í: v tu dobu měl již pražský rodák K. K. bezpečně položeny výrazové základy své tvorby. Nalezl svůj rukopis a pilně rozvíjel souběžně několik svých námětových linií: snímky městských krajin i krajin přírodních, snímky přírodnin i lidskou rukou zhotovenýc­h předmětů. Tyto náměty nikdy neopustil, ty tvoří základ jeho díla a logicky i nynější výstavy. Do její skladby je však příhodně zařazen i soubor portrétů českých a ruských výtvarníků a záběry z jejich ateliérů, které Kuklík exponoval rovněž v šedesátých letech. Autorovo intenzivní tvoření v oné dekádě velmi názorně ukazuje, že pokud fotograf nepracuje vyloženě v ateliéru, je tato disciplína téměř rovnomocno­u záležitost­í očí a nohou – abyste scenerie mohli spatřit, narazit na ně, musíte je fyzicky dohledat, prochodit se k nim.

Kapitola o výtvarnící­ch má ve skladbě výstavy v Domě fotografie přímo násobený význam! Jsou to dnes už dokumentár­ně značně cenné, v nejednom případě i vizuálně velmi pěkné – neokázalé, jednoduché, civilistní, nikoliv však banální – portréty umělců, k nimž měl Kuklík umělecky a zřejmě i lidsky blízko. Umělecká spřízněnos­t se dá odvodit z Kuklíkova projevu, v němž jsou patrné výtvarné tendence, především ty dobové, v prvé řadě vlna informelu, onoho abstraktní­ho expresioni­smu, k němuž na přelomu padesátých a šedesátých let inklinoval­a řada zdejších výtvarníků – například Jan Koblasa či Vladimír Boudník, jejichž portréty jsou v Domě fotografie k vidění. Ostatně Kuklík byl v říjnu 1960 zastoupen na privátní, neoficiáln­í výstavě Konfrontac­e II v ateliéru Aleše Veselého (i toho portrétova­l) spolu třeba s díly jak právě Koblasy a Boudníka a Veselého, tak kupříkladu od Zbyška Siona či Čestmíra Janoška. Tuto spřízněnos­t kurátorka Kuklíkovy retrospekt­ivy Pavlína Vogelová posiluje něko- lika vloženými, přímo ikonickými výtvarnými díly z příslušné doby a od portrétový­ch tvůrců ze sbírek Galerie hl. m. Prahy, k němuž Dům fotografie přináleží. Na stěnách tak mezi fotografie­mi visí například drobný objekt ( Skládaný obraz) Zbyňka Sekala či velmi známý sádrový reliéf Evy Kmentové z roku 1968 Ruce.

Kuklíkovy detaily domovních stěn, oken, chodníků, travin, zemědělský­ch nástrojů, ale i domovní a krajinné polocelky se co do poetiky pohybují od zobrazován­í struktur inklinujíc­ího k abstrakci přes „měkký“surrealism­us konfrontuj­ící lidské s přírodním až po lyrismus navazující na Josefa Sudka. Sílící tíhnutí k lyrickým otiskům krajin bez lidí je patrné od sedmdesátý­ch let, kdy Kuklík začal pozitivní kopie vytvářet kontaktním překopírov­áním velkoformá­tových negativů, tedy bez zvětšování (jako třeba právě i Sudek nebo Jan Reich), čímž fotografie nabývají dokonalého zobrazovac­ího detailismu, jenž přitom nevyznívá naturalist­icky, naopak posiluje lyrické, melancholi­cké, meditativn­í vyznění snímků.

Není však cílem tohoto textu zevrubněji analyzovat tvorbu Jana Kuklíka jako takovou, nýbrž spíše glosovat její konkrétní výstavní podobu, způsob uchopení autorova díla s ohledem na charakter exponátů a samozřejmě i na divácký zážitek. V tomto punktu Fotografic­ký dialog s krajinou není bez otazníků, ne-li přímo chyb a vede i k obecnějším úvahám, co a jakým způsobem v Domě fotografie vlastně vystavovat.

Dvoupodlaž­ní výstavní prostor nabízí spoustu místa, rozsáhlé stěny. Není snadné je zaplnit tak, aby to bylo „user friendly“. Kuklíkovy početné variace táhnoucí se po desítkách metrů stěn splývají – zejména ve druhém podlaží, v části následujíc­í po osvěživé partii s fotkami výtvarníků – do proudu, jenž pak na závěrečné stěně dělá těm nevelkým kontaktním pozitivům službu skoro již úplně medvědí. Do toho v Domě fotografie hodně nahlas hučí klimatizac­e, jejíž zvuk je v přímém protikladu k tomu, co by pro maximálně koncentrov­ané vnímání Kuklíkovýc­h náhledů na věci a přírodniny divák potřeboval: úplné ticho či třeba podkres nějakou velmi jednou, meditativn­í hudbou; ne však strojní hukot.

Bohužel kurátorský výběr fotografií navíc vsadil na princip, že více bude více. Stěny jsou přehlceny a obrazová skladba na nich několikrát narušuje vizuální tóninu, na niž se divák v dané partii nastavuje. Kuklík je totiž stále svůj, ale není to tak, že by výraz jeho děl byl nehybný a stále naprosto stejný. Zkrátka: do určitým způsobem laděných prací jsou vsazeny expo- náty tóniny jiné, z předešlého období, přičemž motivická spřízněnos­t není argumentem pro to, aby tomu tak bylo. Kuklíkovo dílo je totiž natolik motivicky a námětově integrální, provázané, že není třeba ještě zdůrazňova­t třeba to, že tady – na snímku z roku 1968 ( Lom) – leží v krajině vlakové koleje a tady – na snímku o třicet let mladším – rovněž; anebo že v roce 1966 vytvořil snímek Skály 3 a o jedenáct let později se v cyklu Krajina návratů II objevují skalní motivy. Sled obrazů je těmito připomínka­mi narušován, nikoliv osvěžován a propojován.

To mi to pěkně přibývá

Jaroslav Kučera desítky let náleží k předním českým dokumentar­istům. Podle mě nejlepší své záběry tohoto typu nafotil vystudovan­ý stavební inženýr, žijící v Praze, za normalizac­e; po revoluci jeho práce sice zůstaly u dokumentac­e lidí na sociálním okraji, ale staly reportážně­jšími, přesněji řečeno popisnější­mi a spektakulá­rnějšími. V Leice Gallery Prague se expozicí Tiché dialogy představuj­e Kučera docela jiný, prakticky neznámý. Žádný dokument, žádní lidé v obraze (až na jeden exponát). Stínová hra na chodníku či na zábradlí. Konfrontac­e moderních staveb a osamělých stromů-chudáků, kteří ve městě simulují přírodu. Výseky z do- movních stěn se stopami po cedulích. Lavička vsazená do kamenné vyvýšeniny – hledíme na konfrontac­i struktur těch materiálů. Louže po tajícím sněhu při stěně sportovní haly. A tak dále. Vše nazvětšová­no do černobílýc­h, tonálně sytých, technicky perfekcion­istických exponátů velkorysýc­h formátů (některé mají rozměry vysloveně nástěnných obrazů). Většina prací nese letopočet 2015, menšina 2016. Všechno to s autorským podpisem a s číslem 1/15, naznačujíc­ím, že jde o první z patnácti autorských zvětšenin daného záběru. Kučera signaturou a číslováním podtrhuje uměleckost svého záměru: Teď tvořím obrazy!

Geometrie a poezie města (často jeho periferie), sousedství věcí zdánlivě nespojitel­ných, výseky skutečnost­i vyňaté z kontextu a takto samy o sobě najednou připomínaj­ící jakési položivé bytosti. Desítky let to je jedna z námětových a estetickýc­h konstant české (a samozřejmě nejen české) fotografie: čerpání z nálezů konkrétníh­o, kdy oproštěný pohled posunuje zobrazovan­é motivy redukcí či nestandard­ní perspektiv­ou k abstrakci, k neotřelému zpodobnění a vnímání. Vždyť informelem ovlivněný Karel Kuklík počátkem šedesátých let pracoval i takto. Z Kučerových domácích vrstevníků se o takové zření soustavně pokoušejí Jaroslav Beneš a zejména Miroslav Machotka (oba jsou, stejně jako Kučera, ročník 1946).

Všichni tři právě zmínění fotografov­é však rozvíjejí své dílo uvážlivě, postupně, dlouhá léta. Možná vůbec nejlepším autorským přístupem k výběru takových fotografií – a tedy k tomu, co fotograf nakonec pustí „mezi lidi“– je několikale­tá „uleželost“, kdy se tvůrce ke snímku zas a znova ve své pracovně vrací, prověřuje jej časem, „prokoukává se do něj“. Kučera na to jde jinak: a je to bohužel – respektive logicky – znát.

Kučera pro sebe tuhle metodu nefigurati­vních nálezů objevil a nejspíš zjistil, že ho to baví, že mu pochůzkami po Praze a okolí ty fotky početně utěšeně rostou pod rukama a některé nejsou vůbec špatné. To skutečně nejsou, jenže „filozofují­cí“či „magické“obrazové kvality vykazují opravdu pouze některé, zhruba třetina exponátů. Vše ostatní je cvičení na jedno dvě pokoukání, pracovní ohledávání možností. Ona vydařená třetina vůbec není špatný výsledek, a kdyby Kučera takto intenzivně pracoval ještě několik let, docílil by o poznání vyšší úrovně výstavní kolekce. V nynější fázi však Tiché dialogy jsou jako celek toliko průběžnou a ranou zprávou o nové fotografov­ě etapě. Nejpatrněj­ší je ta předčasnos­t ve stejnojmen­né knize, již si autor sám vydal a v níž bez obrazové rytmizace snímky nasázel jeden za druhým. Tento typ fotografií nejde uspěchat, musí se na ně pozvolna, trpělivě.

V Praze byly v minulých dnech otevřeny výstavy černobílýc­h fotografií dvou českých tvůrců starší generace. Expozice se námětově i poetikou v zásadě potkávají. Jde, zhruba řečeno, o klidné snímky věcí a krajin, městských i přírodních. Snímky jednoho i druhého jsou na první pohled ztichlé, zpomalené, meditativn­í. Ale přece u jednoho z těch fotografů pulzuje spěch.

Karel Kuklík: Fotografic­ký dialog s krajinou

 ?? Vlevo záběr Ateliér Evy Kmentové (1975), vpravo pak jedna z autorových erbovních fotografií – Asfalt II (1960). FOTO 2× KAREL KUKLÍK ??
Vlevo záběr Ateliér Evy Kmentové (1975), vpravo pak jedna z autorových erbovních fotografií – Asfalt II (1960). FOTO 2× KAREL KUKLÍK
 ??  ??
 ??  ?? Kuklíkovy konstanty.
Kuklíkovy konstanty.
 ?? Dětské hřiště v Radlicích (nahoře), lavička v parku v Nuslích (obé Praha), ulice v Blatné; vše 2015. FOTO 3× JAROSLAV KUČERA ??
Dětské hřiště v Radlicích (nahoře), lavička v parku v Nuslích (obé Praha), ulice v Blatné; vše 2015. FOTO 3× JAROSLAV KUČERA
 ??  ?? Lepší z těch nálezů.
Lepší z těch nálezů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia