Lidové noviny

Jaké zrcadlo nám nastavují školy

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Výročí Karla IV. přineslo rok „otce vlasti“i „největšího Čecha“. Nynější 300. výročí Marie Terezie může přinést rok „matky školství“. Na historii a vývoji školních budov to pěkně dokládá výstava v Národním pedagogick­ém muzeu.

kolní budovy nejsou jen „dílnami vzdělanost­i“, ale i krajinotvo­rným prvkem. Ví to každý, kdo chodí po venkově. Blíží-li se k vesnici, už zdálky rozezná objekty tvořící tvář i těžiště obce: bývá to kostel, škola a hospoda. Budovy škol si uchovaly svéráz, i když se v nich už neučí. Ač tam sídlí obecní úřady, penziony či hospody, stejně poznáte, že toto stavení bylo obecnou školou, často jen přízemní malotřídko­u. Je to dědictví Marie Terezie. Když v roce 1774 zavedla všeobecnou vzdělávací povinnost, zahájila rozvoj škol. I výstavu o školních budovách motivuje tereziánsk­é výročí.

V roce 1948 je schválen zákon o jednotné škole, který zásadně ovlivnil výstavbu školních budov. Ideálem je „školský superokrse­k“s jednou školou na 16 tisíc obyvatel.

i bohaté, jež dbala na školy a investice do nich. Škol z té doby se zachovalo jen málo, třeba ta roubená v České Skalici, do níž chodila Božena Němcová.

Od vrchnosti k obcím a zpět

Zásadní posun přinesl říšský školský zákon z roku 1869. Zavedl povinnou školní docházku a moderní trendy ve vyučování – třeba tělocvik (při školách se začaly stavět tělocvičny, jak dokumentuj­e výstava). Hlavně však přesunul odpovědnos­t za školy na obce. Na nich pak záleželo, jak si cení vzdělání a kolik do stavby škol investují. Z té doby pocházejí vesnické malotřídky i honosné školy v rozvíjejíc­ích se městech. „V duchu vládnoucíh­o historismu se ideálním vzorem školní budovy stává renesanční zámek,“píše se v textu výstavy, což ilustrují snímky školy v pražském Karlíně.

Po roce 1918 přichází étos masarykov- ské republiky – a moderní architektu­ra i první pokusy o experiment­ální školy (na výstavě je dokládá budova ve Zlíně z roku 1928, bohužel později zbořená).

Rok 1948 přináší komunistic­ký puč i zákon o jednotné škole, který obce z rozhodován­í vytěsňuje. Vládne typizace, vrcholící na sídlištích. Ideálem je „školský superokrse­k“počítající s jednou školou na 16 tisíc obyvatel.

Až po roce 1989 se pravomoci vracejí obcím, ale již nezvrátí úbytek škol. Nové i architekto­nicky zajímavé se otevřely třeba v Líbeznici či v Dobřichovi­cích. Jenže to jsou obce u Prahy. Žijí v nich lidé, kteří vydělávají v Praze, ale děti dávají do místních škol. Proto je chtějí mít kvalitní. Je otázka, co by na to řekla Marie Terezie.

Historie školních budov. Národní pedagogick­é muzeum, Praha 1. Do 31. srpna.

 ?? Základní školu v Líbeznici u Prahy navrhl ateliér Projektil Architekti, s. r. o. V roce 2016 získala nominaci do finále soutěže Česká cena za architektu­ru. REPRO LN ?? Moderní pojetí.
Základní školu v Líbeznici u Prahy navrhl ateliér Projektil Architekti, s. r. o. V roce 2016 získala nominaci do finále soutěže Česká cena za architektu­ru. REPRO LN Moderní pojetí.
 ?? Impozantní školní budova v Praze-Karlíně je z roku 1906. REPRO LN ?? Počátek století.
Impozantní školní budova v Praze-Karlíně je z roku 1906. REPRO LN Počátek století.
 ?? Měšťanskou školu v Hradci Králové navrhl Josef Gočár ve 20. letech. REPRO LN ?? Dvacátá léta.
Měšťanskou školu v Hradci Králové navrhl Josef Gočár ve 20. letech. REPRO LN Dvacátá léta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia