Lidové noviny

Než koupíte psa nebo kočku

V českých domácnoste­ch žije přes dva miliony psů a jeden milion koček. Počtem domácích mazlíčků na hlavu zaujímáme přední místo v Evropě. Je to módní trend?

-

né soužití v každé fázi našeho života a velký vzájemný cit.

Aby následné roky s domácím zvířetem byly harmonické, je třeba se nad jeho výběrem pořádně zamyslet. Proč vlastně psa nebo kočku chci? Co s nimi budu podnikat? Kolik času jim mohu věnovat? Kde je chci mít? Chci s nimi cestovat? Čím je budu krmit? Otázek je hodně, ale jejich zodpovězen­ím předejdeme řadě budoucích problémů. Následky špatného výběru jsou většinou bolestné. A skoro vždy trpí obě strany. Chovatelsk­é kluby na svých stránkách prezentují specifika i potřeby jednotlivý­ch plemen velmi podrobně, doporučí rovněž chovatelsk­é stanice, kde máte jistotu kvalitního vrhu s dostatkem informací o původu. Zásadně je třeba vyhnout se tzv. množírnám, kde hlavní motivací je zisk z prodeje štěňat nebo koťat, nikoli zdravá zvířata dané rasy.

Řada lidí si pořizuje kočku na mazlení, ne každá rasa však má mazlení ráda. Zklamání je pak obrovské, umocněné škrábanci od ostrých drápků. Kočka jako teritoriál­ní tvor potřebuje svůj prostor, který si pečlivě střeží. Pak musíme řešit úpravy bytu tak, aby svůj prostor měla. Malé škrabadlo někde v koutě jí stačit nebude, klidně si vyrobí další třeba z gauče, skříně či čehokoli jiného. Když už doma jednu kočku máme a chceme jí pořídit kamaráda, opět pečlivě řešíme výběr rasy, ne všechny kočky se totiž mezi sebou snesou a teritoriál­ní boj může být velmi tvrdý, dokonce i s fatálními následky.

Málokdo si uvědomuje, že pes je nejenom přítel, ale také závazek. Když bydlíme v panelákové­m bytě nebo menším domku bez za- hrady, volíme plemeno, které nevyžaduje tolik pohybu venku. To ale neznamená, že nám nevzniká povinnost pravidelně venčit. Jestliže se nám líbí velcí psi, pak si vybíráme ty, kterým vyhovuje vyšší teplota v bytě, „gaučíček“a tak trochu nuda. Se zahradou máme potom zcela jiné možnosti. Oplocený prostor venčení usnadní, ale i tak by neměla chybět dlouhá procházka. Pokud nemáme dostatek času, určitě si nevybereme psa, který ke své spokojenos­ti potřebuje pohyb v řádech kilometrů. Úplně nejhorší variantou je výběr psa jako módního doplňku. Třeba u takového yorkshira to zdaleka není takový problém, ale kavkazák, kterého si jako doplněk svého ega vybere „pan podnikatel“, většinou velmi brzy hledá nového majitele.

Je dobře, že stále ještě máme chuť pomáhat. Bohužel mnohdy raději zvířatům než lidem, ale dobře, že alespoň zvířatům. Útulky jsou plné psů a koček, které někdo odložil, a pomoci nešťastném­u tvorovi je určitě správná volba. I tak by člověk měl získat co nejvíce informací o zvířeti, které si vybral. Zvíře z útulku je vděčné za domácí péči, na druhou stranu si s sebou přináší řadu věcí, které ani při nejlepší vůli nemůže člověk dopředu odhadnout.

Řešením při špatném výběru zvířecího přítele, ať už „papírové- I když máte dům se zahradou, ho“, nebo „nepapírové­ho“, by nikdy nemělo být: „Musím se tě zbavit, nemám na to.“Vždy je možné obrátit se na renomované odborníky na výchovu psů a koček, kteří pomohou většinu problémů vyřešit. Určitě ale nevyřeší úplně špatný výběr plemene vzhledem ke způsobu života rodiny. Proto musíme být velmi odpovědní, pokud si vzájemné soužití chceme užívat. Článek si přečtěte na www.lidovky.cz

 ?? Dlouhé procházky se psem by měly mít přednost ??
Dlouhé procházky se psem by měly mít přednost
 ?? Bez rozpaků třeba z pohovky FOTO SHUTTERSTO­CK ( 2×) ?? Kočka si škrabadlo vyrobí
Bez rozpaků třeba z pohovky FOTO SHUTTERSTO­CK ( 2×) Kočka si škrabadlo vyrobí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia